Kultur

«Snømannen» mest sett på Netflix

Den totalslaktede filmversjonen av Jo Nesbøs krim-bestselger har toppet filmlista på Netflix i USA de siste dagene.

Da «Snømannen» hadde premiere i 2017 fikk filmen særs hard medfart blant kritikere i inn- og utland, og regissør Tomas Alfredson har i ettertid fortalt at innspillingen var problematisk. Han hadde blant annet ikke rukket å filme hele manuset før opptakene måtte avsluttes, og hadde hatt vanskeligheter med å trimme Jo Nesbøs bok ned til et filmmanus. Nå har fått filmen fått et nytt publikum etter at den ble lagt ut på Netflix i USA.

Regissør Tomas Alfredson ved gallapremieren på «Snømannen» i Norge høsten 2017. I ettertid har han uttalt at filmprosjektet var krevende, og at det var deler av manus han ikke rakk å spille inn.

Dagsavisens anmelder konstaterte ved premieren i 2017 at Val Kilmer framsto med en veldig merkelig stemme i noen scener. Dette skyldtes ifølge den svenske regissøren at Kilmer selv ikke kunne stille opp og legge stemme på noen scener som trengte ny lyd, og at en annen skuespiller måtte brukes i de aktuelle scenene.

Filmen var en skuffelse for fansen av Jo Nesbøs internasjonale bestselgere om politimannen Harry Hole. Dette var også storprosjektet som hadde mottatt over 40 millioner kroner i insentivstøtte fra Norsk filminstitutt.

Forfatter Jo Nesbø er klar for å spre litt uhygge utover høsten. Snart kommer en ny Harry Hole-krim, kalt «Blodmåne». Foto: Heiko Junge / NTB

Pengene skulle sørge for at den forventede storfilmen ble innspilt i Norge, og blant annet sørge for at norske filmarbeidere fikk oppdrag og at filmen skapte Norgesreklame og blest om et vinterlig Oslo og Bergen for et stort internasjonalt publikum.

Innspillingen startet i Oslo tidlig i 2016, med Michael Fassbender i hovedrollen som Harry Hole. Aftenposten kunne fortelle om norske forventninger om at «Snømannen»-opptakene ville føre til at hele filmindustrien ville følge med på Norge.


Nedsmelting etter «Snømannen»-premieren

Filmen kom på kino høsten 2017 til en rekke toere på terningen fra norske anmeldere ga den en rekke toere, og karakteristikker som «pinlig», «dårlig» og «kjedelig». Etter en dårlig premierehelg i USA floppet den på kino på begge sider av Atlanteren, og har i ettertid hatt en rekordlav score på seks prosent på Rotten Tomatoes.

Nå vekker det oppsikt at filmen er den mest sette på Netflix i USA, hvor strømmegiganten har 74 millioner abonnenter – Canada inkludert.

Det er avisa The Independent som melder at «Snømannen» uventet har toppet denne statistikken siden 18. april. «Netflix-brukere er vantro og perplekse over at forferdelig film går til nummer 1, skriver avisa, om «Michael Fassbender-filmen som var en kritiker og box office-flopp da den debuterte for seks år siden».

At en over seks år gammel film er ukas største film på Netflix i USA, er overraskende all den tid det vanligvis er nye filmer som pleier å toppe listene over de mest sette på Netflix. Avspillingene av «The Snowman» i USA sikret filmen en 52. plass på Netflix sin globale liste over strømmerens 100 mest sette i løpet av noen dager.


Mer fra Dagsavisen