Tv

To store Nesbø-serier på gang

Både HBO og NBC Universal er i gang med TV-serier basert på Jo Nesbø-romaner. Minst en av dem skal spilles inn i Norge.

Det er amerikanske NBC Universal Media og britiske Working Title Television som er i gang med en ny dramaserie basert på Jo Nesbøs krimroman «Marekors» fra 2003. Denne uka ble det kjent at serien kalt «The Devil’s Star» på engelsk har fått 31,4 millioner kroner i insentiv-støtte fra Norsk filminstitutt. TV-serien på ni episoder er den andre store Nesbø-dramatiseringen på trappene med en stor amerikansk TV-aktør i ryggen.

Nesbø og HBO

I fjor høst ble det kjent at HBO har bestilt en miniserie basert på boka «Sønnen» fra 2014 Det er den høstaktuelle «Dune»-regissøren Denis Villeneuve som skal ha regien på denne serien, som i utgangspunktet var et filmprosjekt. I den planlagte TV-versjonen har han med seg skuespiller Jake Gyllenhaal på produsentsiden, og Hollywood-stjernen skal også spille hovedrollen som den narkomane Sonny Lofthus. Ifølge deadline.com var det Gyllenhaal som i sin tid anbefalte Villeneuve om å lese denne Nesbø-krimmen.

Jake Gyllenhaal skal ha hovedrollen i HBOs og Denis Villeneuves dramatisering av Jo Nesbøs «Sønnen».

Den amerikanske TV-serien «The Son» har manus av Lenore Zion, og prosjektet er stadig oppført som i forproduksjon på imdb.com. Jo Nesbøs krimroman fra 2014 foregår i et dystopisk og alternativt Oslo, men det er ikke kjent om serien skal være tro til bokas handling og dermed foregå i Oslo, eller om den i det hele tatt skal spilles inn på norsk jord.

Spilles inn i Norge

Det skal derimot den amerikanske versjonen av Harry Hole-historien «Marekors», såframt produsent Working Title takker ja til NFI-tilbudet om 31,4 millioner kroner.

Norsk filminstitutt har ikke tatt hensyn til at HBO skal ha et eget Nesbø-prosjekt på gang, under behandlingen av Working Titles søknad om norske TV-kroner. Det forteller seksjonsleder for internasjonale forhold i Norsk filminstitutt, Dag Asbjørnsen.

– Vi tar ikke hensyn til sånt som konkurransesituasjon. For oss er det snakk om hvor mye penger prosjektet legger igjen i Norge og hva som er totalbudsjettet, sier Asbjørnsen.

Tunge aktører står bak

Produsenten bak serien er Eric Fellner, som har en lang merittliste innen Hollywood-film og TV, inkludert flere av Coen-brødrenes filmer, musikalfilm, historisk drama, en rekke TV-serier – som vårens britiske kultkomedie «We Are Lady Parts».

Nå har «The Devil’s Star»-skaperne tre måneder på seg til å takke ja til millionstøtten fra NFI. Working Title er tilbudt pengene ved andre gang søknad, etter at insentivordningen fikk tilført 31,4 millioner kroner i revidert statsbudsjett. De nye midlene kom etter at Tom Cruise-filmen «Mission Impossible 8» stakk av med hele potten på 68 millioner kroner i den opprinnelige tildelingsrunden. I den nye tildelingsrunden søkte fem norske og tre internasjonale prosjekter om midler.

NFI kan altså ikke avsløre detaljer om «The Devil’s Star», om hvor mye den koster, skuespillere og regissør. Men ett av kravene som stilles til støtteberettigede TV-prosjekter er at de har budsjett på minst 10 millioner kroner per episode.

Foregår i Oslo

– Vi gir ikke ut informasjon om sånt som skuespillere og premieredato. Dette er forretningshemmeligheter som produsentselskapet selv vil offentliggjøre, sier Asbjørnsen.

Om «The Devil’s Star» er trofast til handlingen i Jo Nesbøs bok, vil deler av serien bli innspilt i Oslo, og følge en forfylla, nysingle Harry Hole som etterforsker et mystisk dødsfall nede på havna. Norsk filminstitutt anser at serien har potensial til å bli sett over hele verden, ifølge pressemeldingen om tildelingen.

Ikke en ny «Snømannen»

– Man kan håpe at dette blir bra. Britiske Working Title er en anerkjent produsent. Jo Nesbø er en merkevare. Men det som på en måte mangler internasjonalt er en storfinansiering som blir en stor suksess, og som blir stående som en god filmatisering, sier Asbjørnsen.

Working Title er selskapet som sto bak «Snømannen», den totalslaktede filmen basert på Jo Nesbøs bok med samme navn, og som fikk hard medfart i norsk og internasjonal presse i 2017. I ettertid har regissør Tomas Alfredson uttalt han ikke rakk å fullføre filmingen av hele manuset.
Skuespiller Michael Fassbender hadde hovedrollen som Harry Hole i «Snømannen», som ble innspilt flere steder i Oslo vinteren 2016.

Kamp om Nesbøs bøker

Jo Nesbøs har solgt rundt femti millioner bøker og er oversatt til rundt femti språk, han er for lengst blitt en internasjonal merkevare og bøkene hans ettertraktet av en internasjonal underholdningsbransje. I fjor høst kjøpte Amazon rettighetene til boka «Sjalusimannen» et halvt før den var utgitt, med ambisjon om å lage filmen «The Jealousy Man», forteller bransjebladet Deadline.com. Denne uka uttaler forfatteren i VG at et italiensk filmcrew er i Ulsteinvik for å gjøre opptak til filmen basert på hans «Mere blod» fra 2015. Det er Sky Italia som står bak filmen kalt «The Hanging Sun». Samtidig skal Ben Stiller ifølge oppslag i flere norske medier i fjor sommer være aktuell som regissør for en spenningsfilm basert på Nesbøs tisiders historie «London», hvor Star Wars-skuespiller Oscar Isaacs skal være tiltenkt en stor rolle.

Det er foreløpig ikke kjent når de to amerikanske TV-seriene kan være premiereklare, men de vil etter alt å dømme dukke opp på hver sin globale strømmetjeneste når den tid kommer: HBO-serien «The Son» på HBO Max, og den NFI-støttede «The Devil’s Star» kan etter alt å dømme få en plass på SkyShowtime, den nye strømmetjenesten som er resultatet av en sammenslåing av Paramount+ og flere av strømmetjenestene i NBC-eiernes enorme mediekonglomerat.
Mer fra Dagsavisen