Kultur

Atle Antonsen kommer tilbake til «Kongen befaler»

Atle Antonsen kommer tilbake som programleder for «Kongen befaler» etter at han ble politianmeldt for en hendelse på Bar Boca i Oslo i fjor.

Saken er oppdatert

Leder i Antirasistisk Senter, Hatem Ben Mansour, reagerer på at Antonsen er tilbake som «Konge» på Discovery og TV Norge.

– Det synes jeg er veldig spesielt. Han har jo opptrådt i en situasjon hvor han har vært ganske befalende, på en måte som hans beste venn definerte som 100 prosent rasistisk, sier Mansour til Dagsavisen.

Antonsen er tilbake som programleder i høst. Programmet sendes på TV Norge.

Det bekrefter kommunikasjonsdirektør i Warner Bros. Discovery, Hanne McBride.

Tilgivelse

Kommunikasjonsdirektør i Warner Bros. Discovery, Hanne McBride, mener det skal være rom for forsoning.

– Vi har forståelse for reaksjonene, men vi håper publikum forstår at det at Antonsen er tilbake på skjermen hos oss, ikke skal tolkes som aksept for noen form for rasistisk fremferd. Vi er vi opptatt av forsoning. Atle Antonsen har bedt om unnskyldning. Han har uttrykt stor empati med Sumaya Jirde Ali, og han er svært lei seg for den hetsen hun er blitt utsatt for som følge av denne saken. Vi tror på Atle, når han angrer på framferden sin, og vi vet han er en mann med et hjerte og et verdisett som er forenlig med våre verdier, sier McBride til Dagsavisen.

Antonsen ble politianmeldt for å ha sagt til Sumaya Jirde Ali at «du er for mørk/mørkhudet til å være her» da de møttes på utestedet Bar Boca i Oslo i oktober i fjor. Ali anmeldte Antonsen for hatefulle ytringer i november. Saken ble henlagt.

Antonsen har beklaget hendelsen og sagt at han skammet seg noe voldsomt.

Han trakk seg fra både «Kongen befaler» og P4-programmet «Misjonen», som han har med Johan Golden. Antonsen var tilbake i «Misjonen» i januar.

– På generelt grunnlag er vi ikke tilhengere av å kansellere innhold. Vi er heller ikke tilhengere av å kansellere personer fra TV-skjermen og offentligheten. Det skal være rom for tilgivelse av folk som har begått feil og bedt om unnskyldning. Samtidig er publikums tillit avgjørende for opplevelsen av det de blir servert, og det er kanskje det viktigste hensynet vi som kringkaster må ta, sier McBride.

Uegnet rolle

– Jeg tror ingen med minoritetsbakgrunn har lyst til å delta i det programmet nå i hvert fall, sier Hatem Ben Mansour.

Daglig leder ved Antirasistisk Senter, Hatem Ben Mansour

Han mener rollen i Kongen Befaler nå er uegnet for Antonsen.

– Det bør TV Norge forstå, sier Mansour.

Mansour mener beklagelsen til Antonsen er «ganske tvilsom», nå som han også har klaget inn NRK til Pressens Faglige Utvalg.

– Han har tydelig ikke gått i seg selv. Han forstår ikke forskjellen på at noe kan være definert som ikke straffbart, men likevel rasistisk, sier Mansour.

Bård Ylvisåker tok over programlederrollen i «Kongen befaler» etter Antonsen. Han og broren Vegard Ylvisåker går nå over til TV 2, melder kanalen.

Dagsavisen har henvendt seg til Atle Antonsen, men ikke oppnådd kontakt.

Mer fra Dagsavisen