Kultur

Nytt album: Furet og værbitt fra a-ha

40 år etter starten er a-ha tilbake med et av sine fineste album. «True North» er spilt inn med stort orkester, men er først og fremst gruppa slik vi kjenner dem på deres beste.

Dagsavisen anmelder

---

5

a-ha

True North

RCA/Sony

---

Sju år er gått siden forrige album fra a-ha. Da dokumentarfilmen «The Movie» kom i fjor så det ikke akkurat ut som et nytt var nært forestående, slik samarbeidsklimaet ble beskrevet av dem selv. Ikke lenge etter premieren på filmen kom nyheten om at de skulle lage et nytt album likevel. Sammen med orkesteret Arctic Philharmonic, eller Arktisk Filharmoni som de heter lokalt, et kammerorkester fra Tromsø og en sinfonietta fra Bodø som blir et fullt symfoniorkester når de møtes. Tiltaket er en del av Bodø blir europeisk kulturhovedstad i 2024.

«True North» er ikke et vanlig a-ha «i full symfoni», med gamle sanger om igjen. Det er 12 helt nye her, og de store arrangementene truer aldri med å overdøve trioen. Mange av sangene til a-ha har passet bra til stor lyd, både de smektende balladene og mer dramatiske actionlåter, fra «Hunting High And Low» til «The Living Daylights». «True North» er sånn sett et a-ha-album i ganske kjent stil. Bare at det over gjennomsnittet godt.

Albumet begynner med «I’m In», som allerede har funnet sin plass blant de store a-ha-balladene. Det kommer flere slike dvelende glansnummer utover på albumet.

Pål Waaktaar-Savoy og Magne Furuholmen har skrevet seks spor hver, og produsert sine egne bidrag hver for seg. Ingen av Morten Harket denne gangen, men han synger dem selvfølgelig med en inderlighet som om de skulle være hans helt egne. I forhold til hvor langt fra hverandre de sto i filmen er det rart å se hvordan a-ha glir sammen og lager et album som utmerker seg med sin gjennomførte helhet.

Dette er det mest melodisterke albumet jeg kan huske å ha hørt herfra siden 80-tallet. «Summer Rain» er for eksempel fullt på høyde med «Summer Has Moved On» i kategorien for sesongbetonte sanger. «Bluest of Blue» er det aller mest imøtekommende innslaget her. En storartet himmel-og hav-opplevelse, og den mest opplagte hitlåten (etter gammel hitstandard) jeg har hørt fra denne kanten på mange år. Det er en hyllest til storheten og skjønnheten i naturen, som uvilkårlig kommer med en advarsel for framtida.

«Forest For The Trees» kunne kanskje gjort seg enda bedre i en ordentlig elektrisk versjon. Dette er det nærmeste vi kommer en eksplisitt protestvise fra denne kanten: «I don’t live in a time/where the truth prevails/things just seem to happen/on an escalating scale/they play you for a fool/To weaken your resolve/drowning you in details/to make you miss the whole». Et godt stykke fra «take me on /take on me» poplyrisk fra Waaktaar-Savoy her, men så har han alltid hatt store ambisjoner tekstmessig.

Saken fortsetter under videoen

«True North» er også en timelang konsertfilm (av Stian Andersen), som slippes digitalt sammen med albumet. Her blir et konsertopptak av gruppa og orkesteret klippet sammen med storslåtte nordnorske landskaper, noen ganger illustrert med skuespillere som poserer i de vakre bildene. Vi får også noen korte intervjuer med de tre medlemmene, som vanlig hver for seg, der de snakker om hvordan de blir påvirket av omgivelsene. Magne Furuholmen forteller om nærheten til havet, som han mener preger musikken med sin poesi, mystikk og brutalitet. Sansen for melankoli og lengsel i alt de gjør er forbundet med å leve i dramatisk natur. Både han og Morten Harket uttrykker uro for utviklingen, en bekymring som også gjentas i noen av de nye sangene.

Pål Waaktaar-Savoy forteller i filmen om sin nordnorske familie, der faren som den eneste av sju søsken flyttet til Oslo for å studere, på samme måte som han selv dro til London for bli musiker. «True North» faller sammen med 40-årsjubileet til a-ha, visstnok 14. september, datoen Morten Harket på bursdagen sin fikk tilbud om å være med de to andre i den nye gruppa. Uten at de gjør noe poeng av dette selv, kommer «True North» som den beste markeringen av anledningen man kunne ønsket seg. Et band som til tross for sitt historiske sus markerer seg som høyst relevante i 2022.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

A-ha: True North