Kultur

Jazz: Et sterkt comeback

Gisle Røen Johansen har vært altfor lite å høre i senere år. Med dette albumet tar han igjen så det holder.

Dagsavisen anmelder

---

Gisle Røen Johansen

Kveldsragg

Jazzaggression

---

Saksofonisten Gisle Røen Johansen spilte seg inn i det norske jazzmiljøet mot slutten av forrige århundre, med det han nå beskriver som «et Coltrane-kick som en stund utslettet alt annet». Han var med i gruppa Element, sammen med Paal Nilssen-Love, Håvard Wiik og Ingebrigt Håker Flaten. De ga ut et album i 1996, enda ett med utvidet besetning i 1998, og var sentrale i utviklingen av den nye jazzen i Norge.

Gisle Johansen gikk sine egne veier etterpå, mens de tre andre ble med i Atomic. Han var tilbake med et nytt Element i 2009, men har ikke vært så ofte å høre siden. Nå er han her med et nytt album, det første i eget navn etter alle disse årene. Det er blitt et sterkt gjenhør. Det er ikke noe å utsette på medspillerne i denne omgangen heller. Han har med seg Even Helte Hermansen (gitar), Rune Nergaard (elbass), Gard Nilssen (trommer) og Ingebrigt Håker Flaten (kontrabass). I praksis er dette gruppa Bushman’s Revenge, utvidet i dybden med bassen fra Flaten.

«Kveldsragg» inneholder tre lange låter, med tittelsporet først. Ordet har Gisle Røen Johansen funnet på selv. Han forklarer det som en stemning som kom en kveld han satt og lekte seg med «Fola fola Blakken» på piano, sammen med datteren. De som hører ekstra godt etter skal kunne gjenkjenne utgangspunktet. Hvis noen vil bruke denne til å falle til ro bør det skje i begynnelsen av låten, for bandet spiller seg sakte, men sikkert opp til et mer støyende og mindre beroligende nivå.

Oppvåkningen i «Morrasol» er enda større og tyngre, med ordløs sang av Mona Julsrud. En skikkelig sonisk «freakout» fra hele ensemblet.

Gisle Røen Johansen hadde en fin gjesteopptreden på albumet «Communichaos» med Harald Tusberg Jr og Bugge Wesseltoft i 2020. Her kommer Tusberg tilbake og improviserer en tekst til å begynne med i «Jon». En låt til minne om deres felles venn Jon Klette (1962 – 2016), saksofonisten som var leder for Jazzmob, en annen gruppe der Johansen spilte en sentral rolle. Etter hvert blir denne enda råere enn alt det andre vi har hørt, og når hovedpersonen setter inn de sterkeste støtene med saksofonen får vi jazzrock på høyde med sjangerens største stunder.

Gisle Røen Johansen: Kveldsragg