Kultur

Stjernefotograf til Sukkerbiten

Den sørafrikanske fotografen Zanele Muholis selvportretter stilles ut i Oslo i sommer.

– Zanele Muholis er en av de største kunstnerne i verden. Vi er kjempeheldige som får se disse bildene i Oslo i sommer, sier Linda Engelberth til Dagsavisen.

Hun sitter i styret i Fotografihuset, som står bak utstillingen «Somnyama Ngonyama», på engelsk «Hail the Dark Lioness», på Sukkerbiten i Oslo i sommer.

Store fotografier

Utstillingen med Zanele Muholi, som tidligere er blitt stilt ut på Akershus kunstsenter, åpnet Sankthansaften. Den er utendørs, åpen døgnet rundt.

– «Hail the Dark Lioness» består av fem monumentale verk fra Zanele Muholis selvportrettserie. De er tre meter store. Det er utrolig fint å se dem i så svært format, sier Engelberth.

Skeiv tematikk

Ifølge den sørafrikanske kunstneren selv er bildene en konfrontasjon med hjemlandets politiske historie, rasepolitikk, menneskerettigheter og representasjoner av den melaninrike kroppen. «Hail the Dark Lioness» er del av skeivt kulturår her hjemme.

– Zanele Muholis mål er å omskrive Sør-Afrikas visuelle historie om lhbt+-personer. Kunstneren vil gjøre verden oppmerksom på lhbt+-gruppas eksistens og motstandskamp i en tid der hatkriminalitet i Sør-Afrika er på sitt høyeste noensinne, sier Linda Engelberth.

Sør-Afrika

Zanele Muholi er ikkebinær, og bruker «de» som pronomen. Kunstneren ble født i Umlazi nær Durban i Sør-Afrika, og bor dels i Cape Town, Durban og Johannesburg. De har vunnet flere tunge priser, og hatt utstillinger i en lang rekke prestisjetunge gallerier.

Til Veneziabiennalen i 2019 var «Somnyama Ngonyama» Sør-Afrikas bidrag. Zanele Muholis fotografier er også innkjøpt av museer som Guggenheim Museum, MOMA NY, San Francisco Museum of Art, Tate Modern, og Victoria&Albert i London.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenMer fra Dagsavisen