Kultur

Norske storfilmer kommer tett over sommeren – «Narvik» kan bli utsatt til 2023

De norske storfilmene kjemper om de gode premieredatoene. Nå har «Krigsseileren» forsprang på «Kampen om Narvik» i konkurransen om andre verdenskrig.


To ganger ble storfilmen «Kampen om Narvik» utsatt på grunn av pandemi. Så ble den utsatt på grunn av krigen i Ukraina. Og før den har fått ny premieredato, er det allerede blitt trangt om plassen i kinohøsten. Hittil er hele 15 norske filmer satt opp for premiere i høst.

– Det er uheldig at norske filmer kommer for tett, fordi sjansen for at flere av dem ødelegger for hverandre er stor. Dette er delvis et resultat av utsatte filmer på grunn av korona, som også gjør at konkurransen fra amerikansk film øker, kommenterer Guttorm Petterson, direktør i kinoenes bransjeorganisasjon Film & Kino.

«Kampen om Narvik» er utsatt på ubestemt tid etter at det ble innført strenge regler på nytt. Foto: Nordisk Film

I vinter var det satt opp åtte norske filmpremierer, hvorav tre ble utsatt. Våren og sommeren er tradisjonelt lavsesong for norske filmer. Den eneste nye norske kinofilmen på denne siden av sommeren er den pandemi-utsatte dokumentarfilmen om Drillo, som kommer rett over påske.

Så blir det august før det kommer en ny norsk film på kino. Da kommer det til gjengjeld et skred. Bekymrede filmprodusenter har latt filmer ligge på vent gjennom pandemien, for å sikre fullt inntjeningspotensial på kino. Ett eksempel er skrekkfilmen «Vikingulven», som skulle vært årets første norske kinofilm, med premiere 18. februar. To uker før premieren utsatte produsentene filmen på ny, nå til 18. november. «Da Norge stengte ned for andre gang ble «vinduet» for oss for kort til å binde oss til en stor lanseringskampanje som vi ikke kunne avlyse», sa produsent John M. Jacobsen til NTB i starten av februar, da beslutningen ble tatt om ny utsettelse.

Kollisjoner på kino

Utsettelsene fører til flere norske kinokollisjoner utover høsten:

* Høstens største norske animasjonsfilm er «Titina», med budsjett på 80 millioner kroner. Samtidig har det ledende norske animasjonsprodusentene Qvisten to nye titler klare for høsten, «Helt super» og «Folk og røvere i Kardemomme by».

Scene fra den kommende animasjonsfilmen «Titina». Foto: Norsk Filmdistribusjon / Mikrofilm

* Henrik Martin Dalsbakkens «De fredløse» skulle hatt kinopremiere 4. mars, og kommer nå opp 5. august. Måneden etter kommer Dalsbakkens andre film for høsten: Skrekkfilmen «Forbannelsen».

* «Krigsseileren» får premiere 23. september. Dette er en av Norges dyreste filmer noensinne, og spenner fra krigsutbruddet i 1939 fram til 1970. Handlingen er lagt til Vestlandet, og tar blant annet for seg bombingen av Holen skole i Bergen, der 193 mennesker mistet livet. Premieretidspunktet var bestemt før «Kampen om Narvik» i mars ble utsatt for tredje gang.

– Vi mente det ikke var riktig å lansere en krigsfilm like etter krigsutbruddet i Ukraina, når krig var så langt framme i mediebildet og i folks bevissthet, understreker direktør Sveinung Golimo i Nordisk Film Production Norway.

Kan bli utsatt til 2023

Dermed sperrer «Krigsseileren» et langt tidsrom for «Kampen om Narvik», hvis produsent og distributør Nordisk Film vil unngå to store norske krigsfilmer på kino samtidig. To år på rad har «Kampen om Narvik» hatt premieredato 1. juledag, men i år er 25. desember verdenspremiere for «Avatar 2», som legger beslag på de største kinosalene gjennom jula.

– «Kampen om Narvik» må forsøke å finne en ny tid uten for stor konkurranse. Jeg ville anbefalt midten av august, men det er opp til produsent og distributør, kommenterer Guttorm Petterson, direktør i kinoenes bransjeorganisasjon Film & Kino.

– Vi har ennå ikke satt noen endelig premieredato for «Kampen om Narvik». Det er tett med filmer til høsten, og det er mange hensyn å ta. Vi skal ta en beslutning ganske raskt, i samråd med kinoer, finansiører og distributør, sier direktør Sveinung Golimo i Nordisk Film.

– Kan det bli aktuelt å utsette «Kampen om Narvik» til 2023?

– Det er lite sannsynlig, men vi kan ikke utelukke det. Vi planlegger for premiere til høsten. Det er alltid vanskelig å finne gode premieredatoer, men det er særlig mange norske filmer som har premiere denne høsten, sier Golimo.

Her er de nye norske storfilmene


Anders Baasmo,

Norske kinofilmer som får premiere i 2022: Basert på informasjon fra norske kinoers nettsted Filmweb.no, som drives av bl.a. Norske Filmdistributørers Forening.

APRIL

22/4: «Alt for Norge». Dokumentar om Drillo og det norske herrelandslagets fotball-VM-eventyr på 1990-tallet. Regi: Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund.

AUGUST

5/8: «De fredløse» Basert på drapssaken fra 1926 som også dannet utgangspunkt for Tancred Ibsens omstridte «To mistenkelige personer» (1950). Med: Ingar Helge Gimle, Cecilie Mosli, Ingvild Holthe Bygnes. Regi: Henrik Martin Dalsbakken.

26/8: «Olsenbanden – siste skrik». Gammel bande på nye eventyr: Egon & co. skal bryte seg inn i det nye Munchmuseet for å stjele «Skrik». Med: Anders Baasmo, John Carew, Elias Holmen Sørensen. Regi: Hallvard Bræin

26/8: «Si ingenting» Dokumentar om den kontroversielle Bergensrapperen Kamelen. Regi: Rolf Lyssand Bjøro

SEPTEMBER

2/9: «Utvandrerne». Strengt tatt en svensk storfilm, men regissert av Erik Poppe. Skulle hatt norsk premiere i vinter, utsatt til høsten. Med: Gustaf Skarsgård, Sofia Helin, Tove Lo Regi: Erik Poppe

2/9: «Marerittet». Ny norsk skrekkfilm, om ung gravid kvinne som får vrangforestillinger om demoner og død. Med: Eili Harboe, Herman Tømmerås Regi: Kjersti Helen Rasmussen

Fra den norske animasjonsfilmen «Helt super»

16/9: «Helt Super». Animasjon med ny norsk superheltfamilie, basert på et originalkonsept av animatørene Qvisten (bl.a. «KuToppen»-filmene og «Dyrene i Hakkebakkeskogen»,). Regi: Rasmus A. Sivertsen

23/9: «Krigsseileren». Storslått drama om en krigsseiler og hans familie i Bergen. Med: Kristoffer Joner, Pål Sverre Hagen, Ine Marie Wilmann Regi: Gunnar Vikene

23/9: «Forbannelsen». Samiskspråklig thriller på samisk, lagt til 1918. Urovekkende ting skjer under utbygging på en gammel samisk gravplass. Med: Tarjei Sandvik Moe, Jan Sælid, Ellen Dorrit Petersen. Regi: Henrik Martin Dahlsbakken

Fra filmen «Jentetur», med Janne Formoe (foran), Line Verndal (t.v) og Ida Ursin-Holm

30/9: «Jentetur». Komedie med Janne Formoe i sin første hovedrolle, som nyskilt med kaotiske familieforhold. Med: Janne Formoe, Line Verndal, Ida Ursin-Holm. Regi: Katarina Launing

30/9: «Titina». Tidenes mest ambisiøse norske animasjonsfilm, om Roald Amundsens ferd med luftskip til Nordpolen, sett gjennom terrieren Titina. Med: Kåre Conradi, Anne Marit Jacobsen, John Brungot (stemmer) Regi: Kajsa Næss

«Fedrelandet». Dato ikke fastsatt. Margreth Olins nye storslåtte dokumentar der hun følger sin 84-år gamle far inn i fjellheimen.


OKTOBER

21/10: «Thomas mot Thomas» Komedie om kvantefysiker som konfronteres med andre versjoner av seg selv fra parallelle univers. Regi: Jakob Rørvik

NOVEMBER

11/11: «Teddybjørnens jul». Produsentene Fantefilm har hatt suksess med julefilmer de siste årene, her er årets, inspirert av Alf Prøysens vise om teddybjørnen som vil være med på karusellen. Med: Marte Klerck-Nilssen, Marianne Krogness, Nader Khademi. Regi: Andrea Eckerbom

18/11: «Mysteriet Raaby» Dokumentar om Torstein Raaby, agent for britisk etterretning under andre verdenskrig, og telegrafist på Kon Tiki, som døde under en polarekspedisjon i 1964. Regi: Stian Indrevoll

– Det var gøy å gjøre noe helt annet, sier Elli Rhiannon Müller Osborne om hovedrollen i «Vikingulven», Norges første varulvfilm som har kinopremiere 18. februar – og der hun spiller jenta som blir varulv. Foto: Terje Pedersen / NTB

18/11: «Vikingulven» Norges første varulvfilm, med myten om Fenrisulven som utgangspunkt. Med: Elli Müller Osborne, Sjur Vatne Breian, Liv Mjønes Regi: Stig Svendsen

DESEMBER

25/12: «Folk og røvere i Kardemomme by». Ny animert versjon av Thorbjørn Egners klassiske drama. Med: Regi: Rasmus A. Sivertsen

«Kampen om Narvik». Historien om de norske soldatene som kjempet og slo tilbake tyske okkupasjonsstyrker i Narvik etter invasjonen 9. april. Med: Carl Martin Eggesbø, Kristine Hartgen, Stig Henrik Hoff. Regi: Erik Skjoldbjærg. Dato ikke fastsatt.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenMer fra Dagsavisen