Kultur

Nissen som vant jula (og tapte «Maskorama»)

Han har fått årets storselger i bokhandelen. Forlaget trykker opp nye opplag før jul. Vi ble med Abid Raja ut til folket på boksignering.

– Hei jenter! Har dere spart opp penger selv til dette? Til mormor? Skal jeg skrive «kjære mormor»?

På Norli sitter Nissen med sin julebok. Det er bare få dager siden tidligere kulturminister Abid Raja (V) kastet masken foran en million TV-seere og sto fram som nissen på «Maskorama». Det er en uke siden han fikk bokhandlerprisen for sin oppsiktsvekkende selvbiografi «Min skyld: En historie om frigjøring». Og nå sitter han på Røa Torg for å møte leserne.

Hver høst er den en bok som står fram som et fenomen, og i år er det «Min skyld» av Abid Raja. Salget har passert 60.000, og etter fire måneder i salg øker den på inn mot jula. Fredag gikk den igjen til topps på bestselgerlistene. Denne uka måtte forlaget bestille 8.000 bøker til fra trykkeriet, slik at det totale opplaget nå nærmer seg 70.000, og boka er Cappelen Damms bestselger denne jula.

Nå hilser Raja på to tenåringsjenter som har kommet bort til signeringsbordet med julegave til bestemor. Raja forteller om signeringsrunden hittil:

– På CC Vest var det helt crazy. Jeg signerte 110 bøker på to timer. På Strømmen og Sandvika var det tilsvarende. Og da måtte jeg dra på «Maskorama»-innspilling rett etterpå. Hei du! Er boka til deg selv eller julegave til noen? Svigermor ja, hva heter hun?

«Min skyld» er Rajas tredje bok, etter «Talsmann» (2008) og «Dialog» (2010).

– Jeg har gitt ut to andre bøker, men jeg har aldri gjort boksigneringer før. Det føles som et eventyr, sier Raja. Han tror resten av signeringsferden vil gå greit å gjennomføre, tross nye koronarestriksjoner.

– Bokhandlerne legger det opp så det det blir en meters avstand mellom der folk står og jeg sitter. Men det blir ingen håndhilsing og ingen klemmer. Hei hei! Skal jeg signere med Abid Raja eller Nissen? Neida, bare tulla.

Gutt ca 1983

Inne i butikken har bokhandleren plassert de mest populære bøkene på en «Topp 10»-vegg. På førsteplassen, over Trond-Viggo Torgersen, og ved siden av Linn Ullmann «Jente 1983», står gutt ca. 1983: Omslaget på «Min skyld» med barnebildet av Abid Raja, i pentøy og stramt blikk mot kamera. Eller «den engstelige, tynne, lille gutten med triste øyne, blåmerker og vondt i magen» som det står i boka.

Abid Raja: «Min skyld. En historie om frigjøring» (CappelenDamm)

– Har du sett dette her? Jeg er på topp! Det er jo litt artig, da. Etter 15 uker i salg, stråler Abid Raja. Han tar bilde av topp 10-lista og legger det senere ut på både Facebook og Twitter – «Gikk i dag innom en Norli og en Ark Bokhandel, og så boka mi på 1. plass begge steder (...). Tusen takk til alle som leser boken og gir så rørende tilbakemeldinger».

For en uke siden ble han tildelt årets Bokhandlerpris, stemt fram av bokhandlere landet rundt. Det er tredje gang en sakprosabok vinner prisen, sist gang var Åsne Seierstad i 2002. Prisen ble delt ut av kulturminister Anette Trettebergstuen, Rajas etterfølger.

I fjor delte Raja ut bokhandlerprisen, og i år fikk han bokhandlerprisen. Det er en kulturliv-prestasjon som blir vanskelig å matche.


Abid Raja mottok Bokhandlerprisen av kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) under et arrangement på Litteraturhuset i Oslo tirsdag ettermiddag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB


– Ifjor delte jeg ut Bokhandlerprisen i fjor til Tore Renberg. Det er blant en kulturministers store privilegier, å få dele ut Bokhandlerprisen. Hadde vi ikke tapt valget, måtte jeg overrakt Bokhandlerprisen til meg sjøl! Og det hadde vært en veldig artig greie: «Nå har jeg den store ære», liksom, og så måtte jeg gå bort til andre siden av scenen: «Ja tusen takk for det».

– Er du sånn sett glad for at dere tapte valget?

– Nei jeg skulle gjerne fortsatt som kulturminister, men det gjorde at den prisoverrekkelsen ble mere smooth. Hallo folkens! Alt er bra? Ja bare kom bort, skal vi ta bilde først? Så kul du er på håret!

Hva gjorde du med beina?

Sist uke var begivenhetsrik selv til Abid Raja å være. Først Bokhandlerprisen, så et rørende intervju sammen med kona Nadia på «Lindmo» fredag, og lørdag ble han avslørt som Nissen på «Maskorama». Minneverdige tv-opptredener i beste sendetid for til sammen nærmere to millioner seere har gjort ham enda mer populær enn han allerede var. Og like før han ankom dagens signering, fikk han overskrifter i alle medier da han donerte honoraret fra «Maskorama» – 75.000 kroner – til Redd Barna.

Selv på en kald og mørk hverdag i et ellers temmelig tomt kjøpesenter, kommer det en jevn strøm av folk bort til bordet der Abid Raja sitter, med en stor stabel «Min skyld». Raja deler ut Twist fra en glassbolle, men har lovet seg selv å ikke spise en eneste en – i boka skriver han bl. a om tida da han veide 110 kilo og trøstespiste store sjokoladeplater.

– Hei hei! Veldig bra bok! sier en kvinne som kommer bort sammen med en beskjeden jente.

– Hun har sett på deg i «Maskorama». Kan vi ta et bilde?

Jenta våger seg etter hvert frampå og spør Raja:

– Hva gjorde du med beina dine?

– Jeg sagde de helt av, og nå har jeg limt dem på igjen. Neida, sier Raja, og bøyer seg i knærne, for å vise jenta hvordan han spilte kort og tjukk i drakta, så ikke Nissen skulle bli avslørt med en gang.

– Jeg gikk sånn som dette i fire uker! Jeg ble skikkelig støl i lårene!


Tidligere kulturminister Abid Raja (V) i tv-suksessen «Maskorama»

– Hva var mest nedtur, å gå av som kulturminister, eller å gå ut av «Maskorama»?

– Det var mest nedtur å gå av som kulturminister. Jeg skulle svært gjerne fortsatt. Men det var kanskje mer spektakulært å være med på «Maskorama». Min periode som kulturminister ble preget av å håndtere koronakrisen og skaffe nok støtteordninger, og ser jeg tilbake lagde vi verdens beste støtteordninger!

– Jeg hadde ingen tro på at jeg skulle komme til program fire. Men det var en ren glede å være med på «Maskorama». Jeg fikk tilbudet dagen etter at jeg gikk av som kulturminister. Så jeg tenkte at hvis dette kan skape glede hos folk, kan jeg ikke si nei. Jeg tror folk klarer å skille Abid Raja som Maskorama-nisse, som seriøs politiker, og som bokhandlerpris-vinner. Skal vi se, da ble det en til Knut Fredrik og en med åpen hilsen «God jul»?

Skam, frykt og barneran

Det er god stemning rundt signeringsbordet, med smil og latter, men «Min skyld» inneholder mye dypt alvor. «Nådeløst ærlig og utleverende» mente Nettavisen, som ga terningkast 6. Raja skriver om en langvarig tarmlidelse, skam for sin egen kropp, og frykt gjennom oppveksten for en far som slo. Som 15-åring ble han plassert på institusjon av barnevernet, men kom i dårlig selskap, og ble en av Oslos fryktede barneranere. Lærere og medelever på Foss videregående skole fikk ham på rett kjøl, til han ble en kjent talsperson for muslimer i Norge, samtidig som han kjempet mot konservative pakistanske familieidealer.

– Under arbeidet med boka var jeg veldig nervøs. Mange ganger hadde jeg lyst til å trykke ctrl-alt-delete og bare slette alt. Jeg var redd for om folk ville tåle dette.

– Jeg snakket mye om det med kona mi Nadia, hun er psykolog. Hvor mye kan man fortelle før folk synes det er for mye? Hun forsikret meg at folk både ville tåle det, like det og ha godt av det. Så kom bokanmeldelsene, da begynte jeg å tro på det hun hadde sagt.

– Jeg hadde jo noe jeg ville formidle, og da måtte jeg passere den kneika med intimitet, ikke bare en gang, men gang på gang. Jeg tenkte: OK, jeg lever kanskje i 20-30-40 år til, skal jeg holde tilbake nå eller skal jeg levere på det jeg vil oppnå? Så jeg tok sjansen og kjørte på.

Brøt med faren

Tidligere i år døde Abid Rajas mor. Faren har Raja nå brutt med. I boka går det fram at faren i alle konfrontasjoner med det offentlige har avvist at han har utøvd vold mot sønnen.

– Jeg har ikke kontakt med faren min lenger. Folk vil forstå hvorfor når de leser boka. Forlaget sendte han manuset før boka gikk i trykken. Han er informert, kommenterer Raja.

Den ene leseren etter den andre kommer bort og skryter av Raja, snakker om ærligheten og oppriktigheten, kjøper bøker, tar bilder eller bare hilser på.

– Jeg syns han er en fantastisk mann! Jeg så det Lindmo-programmet, med han og kona. Det var rørende, forteller Gunnar Luthen (79) til Dagsavisen. Han har kjøpt et signert eksemplar av «Min skyld» til datteren, og det gjør ikke noe om hun får vite om det i avisen.

Kunde på Norli, Røa torg. I forb. med Abid Raja som signerer boka Min skyld.

– Og så var han god som kulturminister. Åpen, ærlig og inkluderende. Han er en flott representant for pakistanere i Norge. Boka hans kan vi alle lære mye av. Han er med på å forandre holdningene til mange, og det trengs. Å bry oss om hverandre er vi ikke så flinke til, sier Gunnar Luthen.

Mannssjåvinist og undertrykker

«Min skyld» kom ut i midten av august, og har solgt jevnt høsten igjennom. Det var et poeng å gi ut boka mens han fortsatt var statsråd, forteller Raja:

– For meg var det viktig å få ut denne boka mens jeg var likestillingsminister. For i boka innrømmer jeg det flaueste av alt, at jeg som ble likestillingsminister selv undertrykte min egen kone, sier Raja.

Oslo  20211014. 
Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) overtar nøkkelkortet til avtroppende  statsråd Abid Raja (V).

– Du kan være oppdratt til å bli mannssjåvinist og undertrykker, men som voksen kan du velge å ikke være det lenger. Du kan bli fri. Du kan endre deg. Du kan bli et bedre menneske. Det er et underliggende budskap i boka. Og det betyr noe ekstra når det kommer fra en likestillingsminister, som har vært mannssjåvinist og undertrykker sjøl. Det bør kunne gi håp til flere.

– Boka slutter når du blir kulturminister. Skal du skrive oppfølger om tida som kulturminister?

– Dette er ikke en bok om hvem som sa hva mens jeg var statsråd. Det finnes mange sånne politikerbøker. Jeg ville ikke skrive en sånn «tar et oppgjør med andre politikere»-bok.

Konkurrerer med Siv

Rett bak ham ligger en stabel av boka fra tidligere finansminister og nå konkurrent i julesalget: «Siv: Med egne ord».

– Hva synes du om boka til Siv Jensen?

– Den har jeg ikke lest ennå. Heihei. Er det julegave eller bok til deg selv?

Raja svarer ukarakteristisk knapt og griper til signeringspennen igjen, før han fortsetter:

– «Min skyld» er en annen type bok. Det er en oppvekstfortelling, og en kjærlighetshistorie, men mest ville jeg skrive en bok som kan gi håp. En bok som sier til leseren: Du kan bli kvitt din skyld og skam.

– Hele mitt hjerte og sjel ligger i denne boka. Her finner du verdiene jeg står for. Det er en bok om fellesskap, om viktigheten av at vi stiller opp for hverandre. For meg var det nødvendig med hjelp fra svært mange for at jeg kunne få en utdanning og lykkes i det norske samfunnet. Ellers kunne jeg havnet på skråplanet og blitt en del av den negative statistikken.

– Om jeg kommer til å skrive en politikerbiografi … jeg er 46 år, jeg tror jeg må gjøre noe større først, i så fall. Akkurat nå har jeg mer enn nok med å dra rundt og spre budskapet i denne boka. Det kommer jeg til å bruke resten av dette året på, og store deler av neste år. Jeg har invitasjoner helt fram til over sommeren, til bibliotek og kulturhus, skoler og arrangement. Per nå har jeg ingen planer om å skrive en ny bok. Men man vet aldri.

Abid Raja signerer boka Min skyld på Norli, Røa torg.

Nok en leser kommer bort, kjøper et gaveeksemplar, og sier:

– Jeg er så utrolig imponert over hva du har fått til! Jeg holder på å lese boka di nå.

Abid Raja smiler, signerer, og svarer:

– Å ja. Er den ålreit, eller?

Denne helga signerer Abid Raja bøker på Norli Ski (4. desember) og Norli CC Vest (5. desember). 11. desember signerer han bøker på Norli Oslo City.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenMer fra Dagsavisen