Kultur

Stein Torleif Bjella har fått fisk

På sin siste plate sang han om fiske. Nå har Stein Torleif Bjella skrevet en hel roman om det. Innsjøfisket er viktig, synes artisten.

­– Det var mange ting jeg hadde lyst til å fortelle om. Høstfisket, for eksempel. Som jeg har litt peiling på, forteller Stein Torleif Bjella. Etter to tiår som låtskriver har han nå skrevet sin første roman, «Fiskehuset».

Landskapet og folkene er kjent fra sangene hans – vi er i Ål i Hallingdal, blant aldrende og innbitte menn med fast eiendom. Gamle onkel Ivar og nevøen Jon skal ut på høstfiske, onkelen vil at nevøen skal overta båten og fiskevannet, og i seks dager er de stuck med hverandre i fiskehytta ved Storsenn.


Artist Stein Torleif Bjella gir ut sin første roman, «Fiskehuset»


– En skal skrive om det en har greie på, blir det sagt. Så det har jeg gjort. Men fisking er bare rammen, altså. Det var ett av sporene i romanen, sier Stein Torleif Bjella om «Fiskehuset», altså boka.

– Far min leide fiskerettigheter rundt i fjellet her, og på 70-tallet fikk han kjøpt en fiskerett, så jeg har også drevet mye med fisking. Det er spennende arbeid. Du setter ut garnet på ettermiddagen, så står det til morgenen etter, og da har du tid til overs. Garnet arbeider for meg, mens jeg sitter på hytta og spiller gitar, sier Bjella.

– Han Jon i romanen ligner litt på meg – han skriver sanger og speller gitar, samtidig som han er en helt annen enn forfatteren. Men denne kunstnerambisjonen min er fortsatt gåtefull for meg. Jeg ville bore litt i det, sier Bjella.

I tillegg til å være en av landets mest folkekjære og kritikerroste viseartister, er han medarrangør for Villfisksamlinga på Ål. Den arrangeres annethvert år samtidig med Folkemusikkveka, med støtte fra Ål kommune og Buskerud Landbruksselskap, og er et forum for «læring og utveksling av erfaringar om innlandsfiske og kultivering av vatn og vassdrag», med spesiell vekt på ørret. «Hva skjer i Krøderen? Har gjedda teke heilt over?» var blant foredragene på sommerens samling.

– Fiske i innsjøer og vassdrag er viktig. I Norge er det 430.000 innsjøer i Norge – Finland, «innsjøenes land», har 60.000. Alle sjøene har fangst i seg. Det er en fantastisk matressurs, sier Bjella.

Diktsamling og roman

I 2020 ga han ut sitt sjuende album, «Øvre-Ål Toneakademi». Tre år før ga han ut diktsamlingen og albumet «Jordsjukantologien». Den endte opp som det årets mest solgte norske diktsamling, og ga forfatteren mersmak:

– Etter at jeg ga ut diktsamling, begynte jeg å tenke om jeg ikke skulle skrive litt mer. I stedet kom det nye sanger, et helt album, og det tok all min tid. Jeg klarer ikke å ha to sånne ting gående på likt. «Øvre-Ål Toneakademi» kom i mars 2020. Så stoppet alt opp på grunn av pandemien. Da tok jeg skrivingen fram igjen, og begynte å sende noen lengre tekster til forlaget, forteller Bjella.

Stein Torleif Bjella. Artist og forfatter. Her under presentasjon av høstens bøker fra Forlaget Oktober presenteres.

– Det har vært moro og krevende. Forskjellen er veldig stor på å skrive låter og å skrive roman. Det var utrolig arbeidsomt, selv om boka ikke er så stor. Det var liksom ikke bare å skrive. Jeg har fått enda større respekt for romankunsten etter dette.

– Jeg hadde sannsynligvis tjent mer på å skrive sanger og spille rundt omkring. Men sånn kan jeg ikke tenke. Jeg ville se om jeg hadde det i meg å skrive en bok. Det føltes viktig for meg. Neste uke er det ut og spille igjen – Steinkjer, Trondheim, Molde, Ålesund. Jeg gleder meg til samspill og reising.

– Så blir det noen bokarrangementer også. Videre vet jeg ikke. Jeg skal prøve å komme meg gjennom vinteren og sørge for at det er nok ved. Lenger enn det har jeg ikke tenkt akkurat nå.

lite fisk

I 2017 ble Stein Torleif Bjellas tekster dessuten til en helaftens musikal på Det Norske Teatret, som ble en kritiker- og publikumssuksess, og som dro på turne med Riksteatret. Bjella fulgte prosessen med dramatisering, uten å være konkret involvert.

– Av musikalen lærte jeg at jeg liker åpne tekster, åpne historier som en kan lese mye inn i. Det er sånn jeg ser «Fiskehuset» også. Det er en utforskning av fisk og vann, kunsten og kjærligheten – de griper inn i hverandre.

På «Øvre-Ål Toneakademi» finner man blant annet sangene «Ekkel fisk» og «Fiskesangen», der sangeren reflekterer over hvordan en voksen mann kan få lite fisk – «enda mindre no enn sist». Selv er Bjella ferdig med årets høstfiske. Hvordan var det?

– Det var bra! Jeg har fylt opp fryseren med ørret. Jeg har drevet og røyka litt, og i år har jeg også levert ørret til en sushirestaurant, konstaterer han tilfreds.

Ville Ivar vært fornøyd?

– Ja, det ville han nok. Men han ville kanskje syntes at jeg hadde vært for ambisiøs. Det ville han ikke likt. Han er uforutsigbar. Noe er alltid gæli uansett.


3. november er Stein Torleif Bjella på Litteraturhuset i Oslo for å snakke om «Fiskehuset».

18. november spiller Stein Torleif Bjella med band på Verket i Moss.

20. november spiller Stein Torleif Bjella med band på Union Scene i Drammen.

26. november spiller Stein Torleif Bjella julekonsert «Innegubbens drøymejul» på Sentrum Scene i Oslo.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen