Kultur

Utsetter innspillingen av Gro-drama - storsatsing for NRK

I ny stor dramasatsing for NRK fortelles historien om Gro Harlem Brundtlands vei til toppen. Innspillingen skulle starte i høst, men må utsettes, melder serieskaperne nå.

– Vi har som mål å gå i opptak 27. april neste år, og har god tro på at vi skal klare det, sier Vilje Katrine Hagen, produsent i Motlys.

Det vakte oppsikt da Motlys i desember 2020 gikk ut med planene for dramaserien «Makta». Den 12-timer lange dramaserien handler om maktkampen i Arbeiderpartiet på 1970-tallet, og Gro Harlem Brundtlands vei til statsministerposten. Det er NRK som skal sende serien.

Serieprosjektet ble gjort offentlig i desember 2020 da Norsk filminstitutt (NFI) tildelte ti millioner i offentlig produksjonsstøtte. Da var serien var planlagt å gå i opptak høsten 2021.

I sommer informerte Motlys NFI om endring i fremdriftsplanen. Serien skulle etter planen spilles inn i høst. Nå har Motlys utsatt opptaksstart til slutten av april 2022, i samråd med NRK.

Motlys opplyser til NFI at serien ennå ikke er fullfinansiert.

«Vi tror dessverre ikke vi kommer i mål med finansiering tidsnok til å kunne gå i opptak høst 2021 som var den opprinnelige planen» skriver Motlys til NFI. Motlys regner med å kunne «øke finansieringen utover høsten – det tar bare lengre tid enn vi først hadde håpet på».

Gro Harlem Brundtland, her under  Arbeiderpartiets landsmøte 2019.

Hittil har NRK og Motlys vært sparsommelige med informasjon om serien.

«En dramaserie basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse. Den forteller historien om den interne maktkampen i Arbeiderpartiet på slutten av 70-tallet og Gro Harlem Brundtlands vei til statsministerstolen» het det i tildelingen fra NFI.

Leter etter Gro

Samlet budsjett på serien er 136 millioner kroner. Hvor mye av dette som NRK dekker, vil ikke dramasjef Ivar Køhn ut med. «Både budsjett og finansiering jobbes med. Dette er en stor satsing for NRK, og vårt bidrag vil være betydelig. Men jeg vil ikke tallfeste vår andel i kroner og øre ennå», kommenterer NRKs dramasjef Ivar Køhn.

Ivar Køhn, dramasjef NRK. Her under Berlin-festivalen 2018

På fjorårets store dramasatsing «Atlantic Crossing», som hadde et budsjett på rundt 160 millioner kroner, gikk NRK inn med 70 millioner kroner.

Serieskaperne bak «Makta» har foreløpig ikke funnet skuespilleren som skal fremstille Gro Harlem Brundtland.

– Vi holder på med castingprosessen nå, hvem som skal spille hovedrollene er ikke klart, sier Vilje Katrine Hagen.

Koronapandemien er også en medvirkende årsak til at innspillingen nå må utsettes, melder Motlys. «Pga covid-19 er det veldig mange produksjoner som ble utsatt i fjor, og det har resultert i at det nå er et enormt høyt produksjonstrykk til høsten», skriver Motlys. Både skuespillere, teknisk stab og studiofasiliteter er vanskelig tilgjengelig på grunn av mengden produksjoner som har samlet seg opp foran høsten 2020, ifølge Motlys.

Foregår i nåtiden

Produsentene søker også internasjonal finansiering. I juni ble prosjektet tildelt fire millioner kroner i støtte fra Nordisk Film og TV-fond. Den internasjonale tittelen er «Power play».

I beskrivelsen fra Nordisk Film og TV-fond heter det at prosjektet dramatiserer maktkampen i Arbeiderpartiet på 1970-tallet, men at serien foregår i 2021. «Et grensesprengende drama om et viktig vendepunkt i norsk politisk historie, fortalt som om det skjer i nåtiden» heter det i tildelingen fra Nordisk Film og TV-fond.

– Vi har fått mye positiv respons på prosjektet internasjonalt. Vi ble glade for støtten fra Nordisk Film og TV-fond, sier Vilje Katrine Hagen, produsent i Motlys.

Oslo  20190204.
Yngvild Sve Flikke (t.v), Vilje Kathrine Hagen og Johan Fasting, her ved premieren på sesong 2 av "Heimebane" på NRK .

Serieskaper er Johan Fasting, og skuespillerne Kristin Grue og Silje Storstein har skrevet manus. Produsenter er Motlys ved Vilje Hagen og Camilla Brusdal. Hagen og Fasting har tidligere stått bak dramasuksessen «Heimebane», som gikk to sesonger på NRK. Yngvild Sve Flikke, nylig Amanda-belønt for «Ninjababy» og episoderegissør på «Heimebane», er hovedregissør på «Makta».

– Serien blir på tolv episoder, om det blir en eller to sesonger er opp til NRK, kommenterer Hagen.

NRKs dramasjef anslår at serien vil være klar for sending tidligst andre halvdel 2023.

Motlys har frist fram til desember for å få fullfinansiert produksjonen før det kreves nytt støttevedtak hos NFI.

– Virket inspirert av «The Crown»

Gro Harlem Brundtland er ikke offisielt involvert i prosjektet, understreket Brundtlands rådgiver Jon Mørland da prosjektet fikk NFI-støtte.

– Kristin Grue og Silje Storstein kom til oss med et bredere serieprosjekt om Gro Harlem Brundtlands politiske liv. Ideen virket inspirert av «The Crown», fortalte Mørland til Dagsavisen.

Fra Arbeiderpartiets landsmøte  1996. Reiulf Steen (til v.), Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland

Gro Harlem Brundtland var i 1981 nestleder i Arbeiderpartiet og hadde bak seg fem år som miljøvernminister, da daværende statsminister Oddvar Nordli trakk seg på grunn av sviktende helse. Sterke krefter i Arbeiderpartiet og fagbevegelsen ville ikke at Brundtland skulle overta, men etter en hard intern maktkamp ble Brundtland valgt til Aps første kvinnelige partileder, og ble dermed Norges første kvinnelige statsminister.

Arbeiderpartiet tapte valget i 1981, men vant igjen i 1985, og Gro Harlem Brundtland hadde tre perioder som statsminister fram til hun gikk av i 1996. Hun er blitt stående som en av etterkrigstidens mest markante norske politikere. «Makta» er første gangen det blir laget tv-drama basert på norsk politisk historie.

Mer fra Dagsavisen