Kultur

Varme, vårlige jazztoner

To generasjoner i norsk jazz møtes på et flott album med kvartetten til Elisabeth Lid Trøen og Dag Arnesen.

Trøen/Arnesen Quartet

Tread Lightly

Losen

Det er en godt voksen og en yngre generasjon som spiller sammen på dette albumet, uten hørbare motsetninger. Tvert imot.

Saksofonisten Elisabeth Lid Trøen kommer fra Voss, Hun markerte seg blant mye annet med gruppa Front! Front! i den seneste runden av Norsk Jazzforbunds talentmønstring JazzIntro, og kom fram til finalen som ble vunnet av Kongle Trio. I et tidlig intervju med henne i Bergens Tidende forteller hun at hun begynte på Voss Jazzskule for å spille fløyte, men fikk en saksofon til jul fordi hun syntes det var et stilig instrument. Tore Brunborg, Wayne Shorter og John Coltrane ble nevnt som forbilder. Det må ha vært en god jul, for hør på henne nå!

Pianisten Dag Arnesen er en av de store veteranene i norsk jazz. Jeg husker ham fra kveld etter kveld på Hulen på slutten av 70-tallet, med mange forskjellige navn på plakaten, men enten det var Dag Arnesen Trio eller Bjørn Kjellemyrs kvartett, så tror jeg det kan ha vært de samme folkene hver gang. Arnesen har gitt ut en lang rekke plater siden, blant annet en serie på fire med «Norwegian Songs».

Trøen og Arnesen spiller også sammen i Bergen Big Band, men er her i kvartettformat, med Ole Marius Sandberg (bass) og Sigurd Steinkopf (trommer). Egne låter står på programmet, de fleste av Arnesen. Noen av dem kommer med et ekko av pianistenes forkjærlighet for folkesangene. Kvartetten legger stor vekt på melodiøse stemninger, men går ikke av veien for avstikkere ut i improvisasjonens kunst. Ikke minst i låten som heter «Partysvensken». Navnet skjemmer ingen.

Her er mange lyriske og reflekterte stunder, men også et helt upåklagelig driv, som i «Sarah’s Bounce». Elisabeth Lid Trøen tar fram tverrfløyta ï mange av låtene, som i tillegg til fin variasjon gir musikken et luftig drag av vår. «Tread Lightly» er en utsøkt fornøyelse.


Trøen/Arnesen Quartet: Tread Lightly

Mer fra Dagsavisen