Kultur

Konsertplater som tar oss ut av bobla

To nye album serverer jazzkonserter det gnistrer av.

Wako

Live In Oslo

Øra Fonogram

Kongle Trio

Live at Moldejazz

Soundcloud

For å feire sitt fjerde album på fem år inviterte kvartetten Wako i november til festkveld på den nasjonale jazzscenen Victoria i Oslo. Samme dag kom beskjeden om at hovedstaden igjen skulle stenge ned. På «Live in Oslo» inviteres vi med på denne siste konserten med publikum på en god stund i byen. Albumet vitner om et band som trosser en dyster beskjed for både musikere og publikum, og holder festen i gang til siste tone.

Kvartetten består av Kjetil Mulelid (piano), Martin Myhre Olsen (saksfoner), Bárður Reinert Poulsen (kontrabass) og Simon Olderskog Albertsen (trommer). Konserten domineres naturlig nok av låter fra forrige album, «Wako», som her i avisa ble beskrevet som «spenstig og variert». Det er samtidig noe annet å høre disse låtene live. Sjekk bare drivet i «Hele verden er en boble», som de holder gående i et kvarter, med flere fine sololøp, blant annet fra fiolinist Adrian Løseth Waade. Det gnistrer fra scenen på Victoria. Som på «Wako» har de med seg en rekke gjester, noen er de samme som på studioalbumet, som nevnte Waade, andre er nye, deriblant Lars Horntveth, som fargelegger på utsøkt vis med steelgitar, og bidrar til å styrke det filmatiske preget til musikken, ikke minst på låter som «En halvtime igjen» og kruttsterke «Trakterer du musikk?». På tre av låtene får vi kvartetten alene, på samme scene, men uten publikum til stede, under Oslo Jazzfestival, tidligere samme høst. De viser seg som en strålende kvartett, med og uten gjester.

I motsetning til Wako hadde ikke Kongle Trio noe studioalbum bak seg før de slapp sitt første livealbum. De har likevel rukket å skaffe seg et solid navn, som et av de mest spennende navnene på den unge jazzscenen i dag. Med god grunn. «Live at Moldejazz», spilt inn under fjorårets jazzfestival i Molde, er lyden av en trio vi forhåpentligvis kommer til å høre mye fra. De tok for øvrig innersvingen på alle som ventet på første album fra bandet, da de nylig smelte det ut gratis på Soundcloud, uten forvarsel.

Trioen består av Liv Andrea Hauge (piano), Veslemøy Narvesen (trommer) og Øystein Skjelstad Østensen (bass). De har noe av den samme lekne, åpne og frihetssøkende tilnærmingen til musikken som vi kjenner fra flere andre norske pianotrioer. Det er uansett en solid debut fra en trio som overbeviser enten de beveger seg i friere landskap, serverer melodiske perler som «Paradisfuglens Flørt» eller tar oss med til balladelandskap i vakre «Sang til Veslemøy»

Wako coverKongle cover

Mer fra Dagsavisen