Kultur

Stor stemme, fortsatt stor framtid

Kamaras store gjennombrudd ble satt på vent for ganske nøyaktig et år siden. Hennes første EP bekrefter at hun fortsatt har en god framtid.

5

Kamara

The Long Way Home

Sony


Fato Kamara vokste opp i Bergen, men har bodd i Oslo etter at artistkarrieren begynte å ta av. Kamara gikk helt til topps da nettstedet Musikknyheter ba bransjen kåre de mest lovende navnene for 2020. «En selvskreven plass blant årets mest håpefulle» mente vi her i avisa før Bylarm i fjor. Etterpå var begeistringen vår enda større: «En svært sterk stemme, noen idiotisk fengende låter og et spenstig band er over hele spekteret av svart musikk, soul, blues, jazz, hip hop og r&b. Men det aller mest attraktive er discolåtene…» skrev vi da.

Så ble det ikke noe av alt som skulle skje, verken med henne eller noen andre. Kamara har bare gitt ut er par singler i året som har gått siden. Disse kommer nå på hennes første formelle EP, sammen med et par nye låter som bekrefter at hun fortsatt har en lovende framtid, selv om fjoråret ble langt stillere enn det burde ha vært. EPen “The Long Way Home” er like variert som den korte Bylarm-konserten antydet.

Kamara bekrefter nå at hun har en stor stemme, og lager låter som er fengende nok til å legge seg i det øverste popsjiktet. Debutlåten «20 Something» er med på EPen, en bli-voksen-bekymring som høres meget overbevisende ut. Her blir den fulgt opp med beslektede «Young Dumb Foolish Girl», en ballade med en mer atmosfærisk produksjon enn de andre låtene. Hun har kanskje fått høre dette med å være ung og uvitende noen ganger, men gir uttrykkelig svar på tiltale med denne sangen. Produsentene Edvard Tronstad, Mugisho og Skinny Days matcher både sangeren og sangene med spenstig og dynamisk lyd.

Fjorårets «Sideways» er et overbevisende førstespor. «Carry You Home» kom på nyåret, mer ettertenksom, med en effektiv og vakker symbiose av poesi og pop i refrenget. Da står det igjen å nevne den siste helt nye sangen «Hi, OK», som er en sånn discolåt som vi falt for i fjor, med en attraktiv, aktiv puls som kunne herjet på dansegulvene, om sånne fortsatt fantes. Før eller siden kommer den til sin rett, og vi kommer også til å høre mer fra Kamara framover.

Kamara: The Long Way HomeMer fra Dagsavisen