Kultur

Hivju vil erobre verden med ekstrem viking-serie

Ekteparet Kristofer Hivju og Gry Molvær Hivju har fått grønt lys for sitt internasjonale vikingtokt med premiere allerede i 2021.

Kristofer Hivju og Gry Molvær Hivju skal vise verden hvordan vikingene levde, gjennom en serie der deltakere skal bryne seg på ekstreme utfordringer.

Kristofer Hivju og kona Gry Molvær Hivju skal lage en bredt anlagt TV-serie fra den ville norske naturen der vanlige mennesker skal bo og leve som vikinger. Opptakene til serien, som har arbeidstittel «Ultimate Viking», starter til våren, heter det i pressemeldingen fra Smithsonian Channel.

Det ViacomCBS-eide selskapet skal være internasjonal kringaster for serien som produseres av to britiske selskaper sammen med blant andre Hivju-ekteparets eget produksjonsselskap. Premiere skal etter planen være sent 2021.

Kristofer Hivju, som er internasjonalt kjent etter rollen som Tormund Giantsbane i HBO-serien Game Of Thrones, har sammen med journalist og regissør Gry Molvær Hivju arbeidet med det såkalte «living history»-showet over lengre tid. I «Ultimate Viking» skal de to dele på selve programlederrollen. I en Youtube-video med spektakulær filming fra norsk fjord- og fjellheim søker de nå etter deltakere til serien. «Har du det som skal til for å bli en ekte viking?», spør Hivju.

–  Produksjonen er basert på tett samarbeid med eksperter, arkeologer og museum, med fokus på levende historie og formidling av vikingtid og kunnskap rundt hvordan vikingene levde», presiserer Sylvia Strand fra Tindefilm, som også komponerer musikken i serien og er en av forfatterne.

Les også: Anmeldelse «Dragevokterens jul»: Eventyrlig familiefilm med en ildsprutende maskot

Nordisk arv

– Vi har den nordiske arven i årene, og vi er lidenskapelig opptatt av å dele den fantastiske kulturarven vår med det internasjonale markedet, sa tidligere NRK-programleder Gry Molvær Hivju til Deadline for et år siden, da planen ifølge NRK blant annet var å jakte kontakter på de store internasjonale festivalene.

Nå har de fått grønt lys hos Smithsonian for en realityserie i åtte episoder, hvor deltakerne skal bo og leve som vikinger. Den internasjonale produksjonen skal tas opp i Storbritannia og Norge, med innspillingsfasiliteter bygd opp på norskekysten.

Smithsonian er en amerikansk TV-kanal som har spesialisert seg på historiske serier, natur, vitenskap, reiser og popkultur. Vikingserien til Hivju-ekteparet skal forene historiske fakta og fortellinger med deltakere som «skal presses til det ekstreme for å finne ut om de har det som trengs for å leve som ekte vikinger», heter det. De skal mestre sverd og økser, lære seg å fiske i snødekte norske fjellandskap og seile vikingskip, det hele etter retningslinjer fra noen av verdens fremste historikere på feltet.

­–  Vi er stolte over å kunne vise fram fjordene, havet og de ville fjellene som forfedrene våre så. For oss handler denne serien om genuint ekstreme opplevelser med rot i vikingsamfunnet, fra hjertet av landet der vikingene bodde. Det blir spennende, ambisiøst og basert på historisk materiale, sier de i en felles uttalelse.

Les også: TV-anmeldelse av «White Wall»: Famling i mørke

Britisk produksjon

Ifølge pressemeldingen skal hver av de åtte episodene ta utgangspunkt i ulike aspekter fra hvordan det var å leve i vikingtiden for over 1.000 år siden. Kameraene skal følge vanlige kvinner og menn som skal delta i ulike tøffe ekspedisjoner, og inndelt i klaner skal de kjempe mot hverandre i ulike ekstreme utfordringer basert på historiske fakta, sagalitteraturen og arkeologiske funn. Alt fra bygninger til redskaper, klær og skip skal lages etter nøyaktige historiske modeller.

Bak serien står i første rekke Wildflame Productions og Zig Zag Productions, begge britiske, det siste et større uavhengig produksjonsselskap med en rekke programmer og serier for de største engelske kanalene som BBC og ITV. Også Tindefilm som drives av blant andre Hivju-ekteparet er med på produksjonssiden.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.