Kultur

Frp er imot kunstnerstipender: - Skremmende og underlig, mener Ap

Frps Himanshu Gulati får enda mer motbør for sitt utspill om å skrote kunstnerstipender, denne gangen fra Aps Anette Trettebergstuen.

Saken er oppdatert.

Kulturminister Abid Raja (V) og regjeringen har i statsbudsjettet foreslått 100 millioner kroner til 309 midlertidige arbeidsstipender til utøvende og skapende kunstnere i krise. I mandagens utgave av Dagsavisen sa Frps kulturpolitiske talsperson Himanshu Gulati at han mener dette er helt feil prioritering av kulturministeren, og at det er «umusikalsk» å «øse ut penger til passive tiltak» når kulturnæringen og selvstendig næringsdrivende er i krise.

Les også:  Mener Frp bommer med angrep på kunstnerstipender

Gulati møtte sterk kritikk fra Norske Billedkunstnere (NBK) og Unge Kunstneres Samfund (UKS). Nå støtter Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen opp under denne kritikken:

–  Dette er et oppsiktsvekkende utspill av Gulati. Det er kjente Frp-toner, men det er likevel et veldig underlig og skremmende stanpunkt å ta. Det viser Frps sanne ansikt, mener Trettebergstuen.

 –  Viktige arbeidsfolk

Hun mener Frp og Himanshu Gulati med dette  viser at de ikke er opptatt av kulturpolitikk og det å bevilge penger til kunst og kultu. Hun er spesielt sjokkert over at han betrakter kunstnerstipender som «passivitet».

–  Dette er å tråkke på en hel gruppe arbeidstakere. Kunstnere er arbeidsfolk, viktige arbeidsfolk, som vi utdanner her i landet og som vi trenger, påpeker Trettebergstuen.

–  Jeg kjenner ingen kunstnere med stipend som bare sitter der som passive mottakere. Stipender er dessuten kortvarige, underregulerte og ikke noe man lever fett på.  Gulati tar rett og slett feil, og kjenner ikke virkeligheten, mener Trettebergstuen, og fortsetter:
– Det Frp ikke tar innover seg, er kunst og kultur aldri vil kunne lønne seg.  Skulle markedet alene styre, ville vi kun få kommersielle kassasuksesser som passer inn i deres verden. Det er en ensretting vi vil advare sterkt mot. Når staten gir stipender, er det for å utvikle kunst og kultur og slik sikre et mangfold. Det er statens oppgave å sikre det mangfoldet, for markedet vil aldri kunne sørge for det.

Frp står på sitt

Frps Himanshu Gulati selv kommenterer kritikken fra Ap slik:

–  Størstedelen av Kultur-Norge består av skapende kulturarbeidere uten kunstnerstipend, og som opplever den trolig største økonomiske krisen de noen gang har vært gjennom, skriver han i en e-post til Dagsavisen.

–  Frp sørget derfor for at ordningen med kompensasjon for selvstendig næringsdrivende i kultursektoren, som regjeringen hadde foreslått å avvikle ved månedsslutt, foreløpig er forlenget ut året. Vi ønsker at de som har sitt levebrød innenfor kulturnæringen skal komme seg helskinnet gjennom krisen vi er i, og derfor er vårt fokus å kompensere selvstendig næringsdrivende for nærings- og inntektssvikten fremfor å opprette kunstnerstipender, sier han.
–   Mange har blitt rammet av korona. Ikke minst barna som ikke har fått spille fotball, være på turn eller deltatt i andre aktiviteter. Frp vil heller prioritere full momskompensasjon for frivillige lag og organisasjoner enn å satse på kunstnerstipender. Det er imidlertid viktig at de i Kultur-Norge som opplever inntektssvikt blir kompensert.