Kultur

Y-blokka: SV beskylder Venstre for politisk dobbeltspill

SV-forslaget om stans i riving av Y-blokka falt i Stortinget. SVs Petter Eide reagerer sterkt på at også Venstre stemte imot. – Politisk dobbeltspill, mener Eide.

Oslo 20200512. 
Aksjonister lager en folkelenke fra Y-blokka til Stortinget mot rivingen av Y-blokka.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

–  Venstre bedriver politisk dobbeltspill på det aller verste, mener SVs Petter Eide, som tirsdag frontet et forslag i Stortinget om en midlertidig stans i rivingen av Y-blokka. Sent tirsdag kveld falt forslaget, på grunn av blant annet Venstres stemmer.

Les også: SV om Y-blokka: Vil hastebehandle stans i rivingen i Stortinget

–  Venstres politikere står fram som motstandere av riving av Y-blokka, og deltar i protestaksjoner i regjeringskvartalet sammen med støttegruppene. Men når Y-blokkas skjebne kommer opp i Stortinget, stemmer de imot. Venstre holder ikke ord, mener Eide.

Brøt med Oslo-kolleger

SV leverte tirsdag et forslag i Stortinget om en hastebehandling av saken om Y-blokka, og krevde en midlertidig stans i riviningen fram til en rettssak om gyldigheten av riviningsvedtaket i slutten av august. Flertallet som sa nei til dette besto av Høyre og Ap, samt Venstre, KrF, Sp og Frp.
–  At Høyre og Ap stemte imot, er ikke overraskende. Men at også KrF, Sp, Frp og Venstre stemte i mot, overrasket meg veldig. Disse partiene stemte nemlig for å bevare Y-blokka i Oslo bystyre bare for noen uker siden. Stortingspartiene brøt altså med sine egne partikolleger i Oslo, og med deres intensjoner, sier Eide.

Gyllen mulighet

Eide mener at her hadde Venstre en gyllen mulighet til å markere i Stortinget at de faktisk er imot å rive Y-blokka, selv om deres regjeringskollega og kommunalminister Nikolai Astrup (H) er den som nå har det politiske ansvaret for å gjennomføre rivingen.
–  Den sjansen grep de ikke i Venstre. Jeg forstår at de nå føler seg tvunget inn i regjeringsfolden. Men da syns jeg de burde ha anstendighet til å ligge lavere i terrenget, og ikke markere seg offentlig som motstandere av riving sammen med støttegruppene. Det henger ikke på greip, mener Eide, som mener Venstre betaler en høy pris for å sitte i regjering.

Holdt appeller

Tidligere har profilerte Venstre-topper som tidligere klimaminister Ola Elvestuen og kunnskapsminister Guri Melby deltatt i ulike protestaksjoner mot riving av Y-blokka. Melby holdt høsten 2018 en flammende appell for å bevare Y-blokka på et motstandsarrangement i regjeringskvartalet, noe hun fortalte om på sin Facebook-side. Det samme gjorde Ola Elvestuen under en støttekonsert i februar i år. Senest i forrige uke deltok Elvestuen på et debattarrangement i regi av Støtteaksjon for å bevare Y-blokka.

Les også: Lars Lillo-Stenberg synger ut mot riving av Y-blokka: – Skammelig

I går var Elvestuen en av Venstres åtte representanter som stemte imot å bevare Y-blokka midlertidig fram til august. Presidentskapet sa først nei til å hastebehandle vedtaket. Senere tirsdag kveld ble det votert over. Det var da blant annet Venstre sa nei. I stedet ble saken oversendt kommunalkomiteen for eventuell behandling der.

–  Vi håper på en behandling der, men ut fra de signalene vi har fått nå, tror jeg ikke vi får med oss Stortinget på dette, sier Eide til Dagsavisen.

–  Taktisk uklokt

Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen, derimot, mener dette er den beste politiske løsningen for Y-blokkas videre skjebne.
 –  Dette er den ene muligheten som ligger i Stortinget nå, sier Elvestuen til Dagsavisen.
–  Vi stemte imot SVs hastevedtak fordi vi mente det var taktisk uklokt. Det var taktisk feil å presse fram noe. Det var aldri flertall for det, og det hadde det ikke blitt med Venstres stemmer heller. Det hadde ikke hjulpet saken, mener han. –  Vi hadde blitt avvist, saken hadde vært helt ferdig i Stortinget, og det hadde vært umulig å gå videre. Nå ligger den i alle fall i kommunalkomiteen, sier Elvestuen. Når Dagsavisen spør om han tror det vil komme noe ut av den behandlingen, og om det i det hele tatt er noe politisk håp for Y-blokka igjen, svarer Elvestuen:
–  Det er fryktelig vanskelig. Men min erfaring med mange rivesaker over mange år, har lært meg at man aldri skal gi seg så lenge bygget står.

–  Har kjempet siden dag en

Elvestuen blir tydelig opprørt når han får vite at SV mener Venstre «bedriver politisk dobbeltspill på det aller verste».
–  Vi i Venstre har kjempet for Y-blokka siden dag en, helt siden spørsmålet kom opp i 2012, og Ap og SV gikk inn for en konseptutredning som bare la vekt på sikkerhet. Det er mye av grunnen til uføret vi er i nå. Jeg har kjempet for Y-blokka ut fra alle posisjoner jeg har hatt, både utad og innad, også i regjering. Jeg har hatt Y-blokka med i mange regjeringsforhandlinger. Men vi fikk ikke gjennomslag der, og om kritikken mot meg vil jeg si: Jeg hadde ikke mer makt enn statsministeren. Men vi i Venstre har jobbet for denne saken kontinuerlig, og jeg kommer til å fortsette å kjempe for Y-blokka uansett hva Petter Eide måtte mene, sier Elvestuen, som legger til at han mener SV heller burde bruke kreftene sine på å overtale Høyre og Ap, i stedet for å gå løs på partier som er enige med dem.
–  Får man Ap og Høyre til å endre standpunkt, kan det faktisk skje en endring.

Kommunalminister Nikolai Astrup (H) sa onsdag kveld til Dagbladet  etter voteringen i Stortinget at han mener toget uansett har gått for Y-blokka. Rivingen fortsetter som planlagt.

Les også: MoMa i New York ber Erna bevare Y-blokka