Kultur

Koronaviruset: Venter nye retningslinjer for arrangementer i Oslo

Stavanger kommune har satt et tak på maks 500 publikummere på arrangementer inne. Nå jobber også Oslo kommune med nye retningslinjer.

– Oslo kommune jobber nå med å følge opp de nye nasjonale rådene Folkehelseinstituttet (FHI) kom med i helgen. Det er flere som jobber med dette. Men vi har ikke et klart svar på dette ennå, sier pressekontakt Cecilie Dahl i byrådsdavdelingen for helse, eldre og innbyggertjenester. Dette svarte hun på spørsmål fra Dagsavisen om hva som nå skal skje med store arrangementer i Oslo i tida som kommer, og om Oslo kommune vil gjøre som Stavanger kommune: Komme med klare retningslinjer for store arrangementer i en tid med koronavirus.

Les også: Krever krisepakke fra regjeringen etter korona-utbruddet

– Dramatiske økonomiske konsekvenser

Onsdagens Bryan Adams-konsert på DNB Arena i Stavanger ble dermed endelig avlyst mandag, det samme ble hans konsert i Oslo tirsdag. Fire Adams-konserter i Danmark er også avlyst, skriver NTB. Også Vazelina Bilopphøggers skal ha to store konserter i Oslo Spektrum, fredag 20. mars og lørdag 21. mars. Det er ennå ikke kjent hva som skjer med disse. Norske konsertarrangører holder nå pusten, og venter på avklaringer fra myndighetene.

– Dersom norske arrangører blir myndighetspålagt å utsette eller avlyse konserter og festivaler så vil det derfor kunne få svært dramatiske økonomiske konsekvenser, sier Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører til NTB, og opplyser at arrangører flest nemlig ikke er forsikret mot dette.

Les også: Bryan Adams avlyser konserten i Oslo

Råd fra FHI

FHI kom fredag på sine nettsider med råd om store arrangementer, som blant annet Oslo kommune nå forholder seg til og jobber ut fra. FHI skriver at slike store arrangementer kan gi grunnlag for stor smittespredning, både på selve arrangementet og ved bruk av offentlig transport til og fra arrangementet, «samt etterpå i lokalsamfunnet der deltagere returnerer hjem«». Det kan være nødvendig med «grundig risikovurdering og planlegging for å begrense smitterisiko», skriver FHI. De anbefaler arrangører å gjøre risikovurderinger dersom det er utbredt spredning av covid-19 der arrangementet skal holdes, og/eller mange deltakere kommer fra områder med utbredt smittespredning.

FHI skriver også om en rekke faktorer som bør ha betydning for arrangørenes risikovurdering. Det er blant annet antall deltakere og publikum, alder og helsetilstand på deltagere/utøvere/publikum, transportforhold, om det er innendørs eller utendørs og om tetthet og type kontakt mellom deltakere og  publikum.

Les også: Høie lover klarere nasjonale koronaråd

For tidlig å stoppe arrangementer

I et møte for norsk helsepersonell mandag, argumenterte imidlertid smitteekspert Preben Aavitsland på Folkehelseinstituttet mot å avlyse store arrangementer i den nærmeste tida.
– Det er tiltak som er mest relevant når epidemien er i ferd med å begynne, eller har begynt. Akkurat nå, som vi har så lite smitte, vil det å stoppe arrangementer bare være å forhindre folk som ikke er smitta i å møte hverandre, sa han i den nettoverførte konferansen.
– Å stoppe arrangementer, det er sånt som kommer et stykke seinere i tiltakene, sa Aavitsland.