Kultur

Godslig kamp for tilværelsen

Dette humordramaet har sine morsomme øyeblikk, men er for søtladent og koselig for sitt eget beste.

4

TV-DRAMA

«Aldri voksen»

TVNorge og Dplay

Premiere søndag 26. januar

Premisset for humoren i «Aldri voksen» er, som tittelen sier, at voksne foreldre er usikre og umodne, og tenåringene deres fornuftige og normale typer som rister på hodet av alt det håpløse de opplever hjemme. Skulle TVNorges nye humordrama i 12 episoder høres kjent ut, så skyldes det norsk TV-bransjens forkjærlighet for humor som utspiller seg i den norske middelklassen, vi som er så rike og at vi kan være tvære over det meste i tilværelsen, og satse på at ungene gjør som vi sier, og ikke som vi gjør. Her skal vi kunne le litt av oss selv, av vitser skrevet av manusforfattere fra samme samfunnslag som oss.

«Aldri voksen» handler om en gammel vennegjeng som er godt over 40 år, og som alle har barn i tenårene. De bor i samme type hus i en gate så idyllisk tegnet at den får «Side om side»-nabolaget til å framstå som et kaotisk boligfelt fra 70-tallet. Settingen er noe av den samme, og selv om serien er mer drama og mindre revy enn NRKS nevnte populære lørdagsunderholdning, kunne «Aldri voksen» like så godt vært sendt på rikskanalen i beste sendetid. NRK har forsøkt å lage noe lignende, og fikk til «Nesten voksen», terningkast 1-serien som endte med at skuespillerne trakk seg da NRK merkelig nok ville lage en sesong to av tidenes flopp.

Nå er det kanskje litt urettferdig å dra «Nesten voksen» inn i denne anmeldelsen, for «Aldri voksen» er mye morsommere, serien byr på komisk timing, overraskende replikker og situasjoner, og troverdig skuespill av faktiske skuespillere.

NRK-serier du kanskje har gått glipp av: De beste seriene på NRK

Serien balanserer mellom det lett originale og oppvakte og det mer markedstilpassa publikumsorienterte folkelige, men vekta tipper over i sistnevnte trygge landskapet. For selv om humoren er kvikk og frekk og vitsene nye, og dramasekvensene faktisk tør å være nære, såre og menneskelige, nøyer serien seg med å bare antyde tristessen og sårheten når den skal være følbar. Dermed er «Aldri voksen» enda en bred norsk humorsatsing som lunter godlynt og lett fram mot neste punchline. Det er jo grenser for hvor mye kos og klem-stemning man orker på en gang.

Men det er de morsomme, kvikke replikkene og overraskende øyeblikk som redder forestillingen fra å bli totalt søvndyssende forstadsidyll. Samspillet mellom voksne og unge skuespillere sitter godt.

– Hvis du spør om jeg vil diskutere puling med deg, er svaret nei, kommer det fra en jente når far prøver å komme inn på den store praten.

Han spilles av Christian Skolmen, som dermed er med i tre forskjellige serier på tre forskjellige kanaler i vinter, uten at det skal brukes mot ham. For her er Skolmen den morsomste i hele nabolaget, enkemann og hektisk alenefar til tre døtre, to av dem hissige tenåringer. Han har det jaggu ikke lett. Minstejenta ser at pappa sliter, og prøver å trøste pappa så godt hun kan – i en fin scene som er søt på ekte. Denne pappaen smugsveiper Tinder på do, og har det med å si for mye for fort til kvinner han møter på sin vei, enten det er på date eller på butikken.

De unge skuespillerne mangler ikke snert i replikken, de sier «fitte» og «fittekjerring» minst like ofte som de voksne. Det saftige språket kan forklare sendetida satt til klokka 22 på TVNorge. Dette er ikke humordrama for hele familien. Målgruppa er vel heller de som overlevde 40-årskrisa, og nå kan le av den, og som lett kjenner igjen 80-tallslåtene som er listig plassert i forhold til stemninger og tematikk.

Mer om seriene på vei: Vi har en sterk TV-vinter i vente

Her er Andrea Bræin Hovig skuespilleren som bidrar med menneskelig drama, som en lege midt i 40-årskrisa. Hun er gift med den litt forsiktige, men forholdsvis normale juristen Hjalmar, som er svensk – kanskje for at serien skal kunne tale til seerne på TVNorges svenske søsterkanal også. Han må takle den noe blærete naturhipster-bloggeren i nabolaget, spilt av Kåre Conradi. Ina Jansen og Laila Goody er paret som ikke vet åssen de best skal forberede sønnen på livet med praten om sex og sånn.

Her er Atle Antonsen i rollen som sosiallærer Børre, også han typen som fort kan si for mye om seg selv, men scenene blir ikke så beklemmende at man må se bort. For dette er komedie som passer seg for å gå til ytterlighetene – også i potensielt småkleine situasjoner som komedier har hatt for vane å skildre i pinefull detalj. «Aldri voksen» er i så måte en mer elegant traktering av komedie, litt spenstigere enn «Side om side», og mer selvsikkert gjennomført enn både «Hellums kro» og «Allerud VGS», de to siste NRK-seriene for lørdagskvelden – begge for krakilske, oppskrudd og befolket av for karikerte skikkelser til å bli artig.

Må-se-serier på nettet: De beste seriene på Netflix

Det er behagelig å oppleve skuespillere som ikke kaver og skriker for å skape komikk, men som får framstille menneskelige karakterer i mer normale settinger. Men etter denne serien må vel vitsene om umodne foreldre og fornuftige tenåringer være brukt opp.

Leter du etter noe å se? De beste seriene på Amazon Prime