Kultur

«Heksejakt»: Engasjerende varslerdrama

«Heksejakt» er en engasjerende historie om korrupsjon og maktmisbruk der ingen skulle tru at det kunne forekomme. I vårt uskyldige, sosialdemokratiske lille Norge.

5

TV-DRAMA

«Heksejakt»

TV 2, premiere torsdag 9. januar

Dette er i hvert fall den hule påstanden til samfunnseliten i «Heksejakt», et underholdende og medrivende TV 2-drama om tilstander som korrupsjonsjeger Eva Joly nok ville ha nikket gjenkjennende til.

– Så lenge alle er venner, så finner man en løsning på problemene, konstaterer Peer Eggen, forretningsmannen som befinner seg toppen av maktpyramiden i norsk samfunnsliv.

Det er denne Peer Eggen dramaets hovedperson Ida Waage, spilt av Ingrid Belsø Berdal, kommer skjevt ut med, og det har sin pris. Ida Waage er økonomiansvarlig i det mektige advokatbyrået Biermann og Gude, og oppdager mangler ved en faktura. Hun får beskjed om at det ikke er noe å bry seg om, men insisterer likevel på å få dokumentet som trengs til regnskapet. Før hun vet ordet av det har noen reist klagesak mot henne på jobben, hun fryses ut, stemples som ustabil og settes under sterkt press.

At hun spør sjefen om de driver med hvitvasking, gjør henne ikke mer populær. Snart står hun der alene mot røkla, pusha fra alle kanter både på jobb og hjemme. Når hun får summa seg, og har gjentatt mange nok ganger at det her handler om «rett og gæli» blir den tøffe trønderen i praksis en varsler – stikk i strid med hva hennes mer konfliktsky mann råder henne til. Mannen (Christian Skolmen) vil at alt skal være som før, spesielt fordi sønnen hans – Ida Waages stesønn (Axel Bøyum, fotballtalentet fra «Heimebane» – er ny advokat ved samme velrenommerte advokatselskap.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Økokrim kommer inn i bildet – ved en politimann som har mislykkes i å få Peer Eggen for retten mang en gang – og pressen får ferten av noe Det går ikke lang tid før folk med diverse interesser blir involvert, og en tett, underholdende historie tar form.

Advokatselskapet Waage jobber for har tjent seg store og mektige på forretningene til Peer Eggen – spilt av Mads Ousdal – en kynisk og kalkulerende type med vennekontakter i de rette miljøer. Denne Eggen er så mektig at folk snakker om han hele tida, og rikmannens tilstedeværelse er til å ta og føle på, selv om Mads Ousdal selv ikke har all verdens skjermtid. Det er litt synd, for historien er på sitt mørkeste, og har mest nerve når de sleipe, kjipe pengefolka driver med sine lyssky ting. Disse karakterene engasjerer fordi de er så provoserende.

Historien om hva det vil si å gå ut av geledd og si fra at noe ikke stemmer er presist, detaljert og realistisk skildret, men så har serieskapere Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig basert Ida Waages historie på kjente norske varslersaker.

Handlingen er nedpå og virkelighetsnær, og framstillingen av mekanismene i arbeids- og samfunnslivet er kjent. Skildringen av hvordan en arbeidstaker opplever å havne i unåde hos sjefene gjør spesielt inntrykk, ikke minst takket være Bolsø Berdals framføring. Samtidig er det nok sånn at det er den gode historien som er i hovedrollen her, for noen karakterer er mer forutsigbare enn andre. Noen sekvenser kan også føles som en type «Idiots guide til korrupsjon», men pekefingeren kommer ikke i veien for en særs underholdende story.

At dramaet fenger og lever handler skyldes sånt som det store galleriet av karakterer – håndtert av et A-lag av skuespillere. Det bremser heller ikke opp handlingen at serien har mye på hjertet, her fortelles vi om innsidehandel, PR-bransjeveldet i norsk offentlighet, all rikdommen som havner i skatteparadisene, manglende transparens i næringslivet, spisse albuer på jobben, de nære bånd mellom de rike og mektige og de som egentlig skal regulere og overvåke dem – enten er det er mediene eller påtalemyndigheten. «Heksejakt» konstaterer også at Økokrim er ganske hjelpeløse mot hvitsnippforbryterne med tilgang til atskillig større ressurser enn dem.

Flere nye serier: Vi har en sterk TV-vinter i vente

Her er lovens håndhever spilt av Fridtjov Såheim, en av dem som er godt castet i denne settingen – og akkurat så forbanna og oppgitt som man kan forvente.

På Biermann og Gudes skinnende advokatpalass er Preben Hodneland veldig god i rollen som Jan Gunnar Askeland, en usympatisk, sleip og veik advokat som gjør altfor å tekkes Peer Eggen og pengene hans. Jeg heier mest på journalisten Aida Salim i «Dagens Næringsliv» – og det ikke bare av kollegiale grunner, men fordi skuespiller Sara Khorami gjør karakteren sin til den mest livaktige i hele forestillingen – en solid prestasjon i denne store gjengen av bra skuespillere. Journalisten er morsom, fryktløs, og respektløs og står utenfor nettverket som inkluderer mediefolk, finanstopper og politikere. Dermed stiller hun kritiske spørsmål andre ikke våger eller bryr seg om. Det setter ting i bevegelse.

Dette er en TV 2-serie med samfunnskritisk brodd, og det gjør lite at den ikke helt lever opp til thriller-omtalen den er promotert med.

Les også: NRKs beste serier på nett

«Heksejakt» er mer i slekt med konspiratoriske serier av typen britene har lang tradisjon for å lage. Forskjellen er at der serier i denne sjangeren ikke sparer på noen ting for å understreke budskapet, har «Heksejakt» en mer realistisk tilnærming til tematikken som gjør serien mer relevant og lett å tro på. Beskjeden er at vi er utrolig blåøyde om vi tror korrupsjon, ulovligheter og maktovergrep ikke finnes her også.

– Dette er Norge. Sånn skjer ikke her, fastslår Peer Eggen.

Når ordene faller fra hans munn, lyder det ikke helt bra.

Mer fra Dagsavisen