Kultur

Moland tar Liam Neeson i forsvar

Regissør Hans Petter Moland forsvarte Liam Neeson under lanseringen av «Ut og stjæle hester» på filmfestivalen i Berlin, hans andre internasjonale filmpremiere på to dager

Bilde 1 av 2

Rasismebeskyldningene mot Liam Neeson etter et intervju i forbindelse med Hans Petter Molands premiereklare «Cold Pursuit», den amerikanske versjon av hans egen «Kraftidioten», satte sitt preg på lanseringen av filmen «Ut og stjæle hester» på Filmfestivalen i Berlin.

«Cold Pursuit» åpnet i USA i går kveld og har gode tall, i kveld er det «Ut og stjæle hester» Berlin. To gallapremierer på to dager, det er ikke mange regissører som kan oppleve noe sånt. Når det gjelder Liam Neeson har jeg sagt det som skal sies. Han er en ærlig og jordnær mann, og han er ikke rasist, fastslo Hans Petter Moland under den offisielle pressekonferansen i Berlin.

Les også: Nå skal han spille vennen Moland

To filmer på to dager

Han legger ikke skjul på at situasjonen er spesiell. Lørdag ettermiddag sitter han på pressekonferansen for sin nye norske film «Ut og stjæle hester», i påvente av den røde løperen og gallapremieren på Berlinalen, filmfestivalen i Berlin der filmen er i hovedkonkurranse og med i kampen om Gullbjørnen. «Ut og stjæle hester» er basert på Per Pettersons internasjonale bestselgerbok, og Moland var flankert av forfatteren og et stort skuespillernsemble i Berlin, blant dem Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelman og debuterende Jon Ranes, som spiller Skarsgårds rollefigur Trond Sanders om ung.

Les også: Ranes fra Undergrunn til storfilm

Liam Neeson

På pressekonferansen etter en visning for pressen der applausen var lang og god i etterkant, ville internasjonale journalister spørre om alt fra samarbeidet med Stellan Skarsgård til kamerateknikk og lydbruk. Midtveis kom imidlertid spørsmålet som måtte komme, om Molands reaksjoner på Liam Neesons uttalelser i forbindelse med «Cold Pursuit» og beskyldningene om at de er rasistiske. Fredag åpnet Molands amerikanske «remake» av den norske filmen «Kraftidioten» i USA, og det på en stormbølge av debatt rundt hovedrolleinnehaver Liam Neesons uttalelser i et større intervju han ga til den britiske avisen The Independent, der han fortalte om en episode som ligger 40 år tilbake i tid. Neeson forteller blant annet hvordan han gikk rundt med hevntanker etter at en venninne av ham ble voldtatt av en svart mann. Liam Neesons beskrivelse av hvordan han ville drepe mannen og eventuelt andre som passet til beskrivelsen, har ført til rasismebeskyldninger og kansellering av blant annet en stor gallapremiere i New York for «Cold Pursuit».

Jeg vil anbefale at flere leser artikkelen der ordene er ordene er uttalt, og ikke kun leser utdragene og påstandene på Twitter, sier Moland fra pressepodiet, men forteller også at lanseringen av «Cold Pursuit» i USA er noe han ikke kan styre.

DSC04106.ARW

Liam Neeson i Hans Petter Molands «Cold Pursuit». Foto: SF Studios

Les også: Han skal spille Kraftidioten

Skremmende verden

Det som handler om utsendelsen av «Cold Pursuit» er utenfor regissørens kontroll, selv når det gjelder tittelen har jeg ingenting jeg skulle ha sagt, sier Moland.

Han presiserer at «Cold Pursuit» – som «Kraftidioten» den bygger på – er en film om hevn og om hvor poengløst hevn er. Det er en film som gjør narr av gangstere. Kimen til «Cold Pursuit» ligger her i Berlin, med «Kraftidioten» som jeg viste her sammen med Stellan. Alle som har sett den vet hvilke ambisjoner vi hadde med den filmen, men nå er min stemme i denne sammenhengen forsvunnet i alt det andre, sier Moland.

Han får støtte fra sidelinjen og Stellan Skarsgård, som hadde den samme hovedrollen som hevneren og brøytebilsjåføren i den originale filmen som nå Liam Neeson fronter i internasjonal sammenheng.

– Jeg synes det er skremmende og forstyrrende at vi lever i en verden der folk ikke bare blir straffet for sine gjerninger, men hvor du også kan bli straffet for hva du sier og hva du tenker. Men mest skremmende er det vite at du kan bli straffet hva folk tror du sier, sa Stellan Skarsgård til applaus fra frammøtte journalister.

Les også: – Det er et helvetes vær i disse filmene

Mer fra Dagsavisen