Kultur

Travelt år for suksesskomiker

Han har hatt storsuksess på TV og teater. Nå er Vidar Magnussen så nervøs at han er kvalm, foran premieren på humor-krim og hans travleste år.

Han spiller i Norges mest populære humorserie «Side om side» på NRK. Han regisserte fjorårets store suksessmusikal, «Book of Mormon». Først nå tar Vidar Magnussen virkelig hovedrollen på TV, i den bekmørke og elleville «Magnus», som starter i dag på NRK1 og NRK TV.

– Jeg er mer nervøs enn vanlig. Akkurat nå er jeg bortimot kvalm, faktisk, erkjenner Vidar Magnussen.

– Jeg er veldig fornøyd med folkene jeg har jobbet med. Men om det går til helvete, er det vel jeg som får smellen.

I serien spiller Vidar Magnus, Norges mest mislykkede politietterforsker, som snubler seg gjennom en drapssak sammen med en 11-årig gutt og en deprimert politipartner.

– Jeg har alltid hatt en fascinasjon for krimsjangeren. Samtidig har jeg alltid vært fan av Peter Sellers’ Inspector Closeau i «Den Rosa Panteren»-komediene, der humor og alvor går sammen. Det er en miks jeg hadde lyst til å forske i, sier Vidar Magnussen.

– Ingen erfaring

I «Magnus»-miksen er det både mystikk, satire, komedie og tragedie.

– Verken regissør Geir Henning Hopland eller jeg har noen erfaring med å få blandingen slapstick og krim til å fungere. Det fins ikke så mange referanser for det, rett og slett.

– TV-komedier legger ofte for lite vekt på historien. Jeg ville at «Magnus» skulle ha en historie som kan stå på egne bein, uten at den trenger komedien. Vi forteller også om en suicidal partner og en liten gutt som har en alkoholisert mor. Vi må ikke bare fjolle det bort. Vi må gå inn i det mørke ved historien også, sier Magnussen, som nå har et travelt år foran seg:

– 2019 blir noe av en flaskehals, jeg kjenner jo på det. Dette året blir en berg- og dalbane, konstaterer Vidar Magnussen.

– Men det er et privilegium å få gjøre så mange bra prosjekter sammen med så gode folk.

Saken fortsetter under bildet.

Vidar Magnussen som Jonas Kvåle i populære «Side om side» på NRK1.

Vidar Magnussen som Jonas Kvåle i populære «Side om side» på NRK1. Foto: NRK

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Side om side-suksess

Magnussen gjorde seg for alvor bemerket utenfor teaterkretser gjennom NRKs sketsjeshow «Underholdningsavdelingen» i 2013. Hans parodi på Sherlock Holmes gikk viralt. Samtidig gikk han inn i ensemblet på humorserien «Side om side», som har vokst til å bli en av NRKs store TV-suksesser. Seks sesonger med seertall over millionen på lørdagskvelden, og blant NRKs mest strømmede programmer. Nå er han i gang med sesong sju.

– Det var moro å få møte igjen «Side om side»-gjengen på leseprøver. Vi har holdt på siden 2013, så vi har jo nærmest vokst opp med dette. «Side om side» er fantastisk gøy å være med på, særlig siden det favner så bredt. De gangene jeg blir gjenkjent på gata, er det av familier som har sett meg på «Side om side», sier Vidar Magnussen.

Les også: Det Norske Teatret til himmels med mormon-hit

Tidenes suksess

Som om ikke det var nok, kan Magnussen nå notere seg for tidenes publikumssuksess på Det Norske Teatret: Han sto ikke på scenen selv, men var regissør for musikalen «The Book Of Mormon», som hadde premiere høsten 2017, og fortsatt går for fulle hus.

– Det var en sjelden opplevelse. Jeg fikk et perfekt manus som jeg kunne sette opp med flinke folk. Jeg er ekstremt lykkelig over å få vært med på sånn en reise. Men jeg får vel aldri oppleve en sånn suksess igjen, såpass pessimist er jeg, sier Magnussen.

Likevel er han optimist nok til å ta oppdraget med å regissere høstens store musikal på Det Norske Teatrets hovedscene: Roald Dahls «Charlie og sjokoladefabrikken».

– Vi får jo tro at det går bra, da, medgir Magnussen.

– Det er en klassisk musikal, for både barn og voksne, med fint manus og flotte sanger. Vi begynner prøvene i forkant av sommeren, og har premiere i november. Det skal bli gøy å gjøre hovedscenen om til en sjokoladefabrikk.

Saken fortsetter under bildet.

Vidar Magnussen i "Magnus".

Vidar Magnussen i «Magnus». Foto: NRK

Les Dagsavisens anmeldesle av «Magnus» her: «Det er ikke ofte man står på T-banen og kniser over scener fra en komiserie man har sett»

Stirrer ut i salen

Men først jobber han mot premieren på Latter-show 7. februar, sammen med komiker Carl Fredrik Hellevang Larsen («Raske menn», «I kveld med Ylvis»). Showet heter «Sammen igjen for første gang sammen».

– Vi har aldri spilt sammen før, men vi har noen ting til felles, sier Magnussen.

De to gikk på samme skole i Fana, men hadde aldri møttes før Magnussen var gjest på «I kveld med Ylvis» i 2015. De er begge kjent for sine alvorlige ansikter, og har nå funnet den komiske tonen.

– Noen sa til meg at de gjerne ville sett Calle Hellevang Larsen og Vidar Magnussen bare stå på scenen og stirre stivt ut i salen. Vi er fortsatt i ja-fasen, så kanskje vi gjør det.

Les også: Derfor mener NRK de mistet markedsandeler i 2018 (Dagsavisen+)

Vidar Magnussen (41)

* Skuespiller, komiker og teaterregissør, fra Fana i Bergen

* Skuespillerutdannelse fra Webber Douglas College of Dramatic Arts, London 2000–2005

* Ved Den Nasjonale Scene i Bergen fra 2008. Komiprisen for beste gjennombrudd 2010

* I ensemblet ved Det Norske Teatret fra 2011–2014

* Spiller i NRKs komiserie «Side om side» (2013–)

* Regisserte suksessmusikalen «The Book of Mormon» på DNT 2017-18

* Aktuell med egen serie, «Magnus» på NRK1 fredag

Mer fra Dagsavisen