Kultur

De dyrevennlige ferievalgene

Dyrevelferd og masseturisme lar seg sjelden kombinere. Men er det likevel mulig å oppleve naturens levende underverk på en forsvarlig måte?

Bilde 1 av 5

De siste årene har turismens påvirkning på både kultur og natur fått stadig større oppmerksomhet. For hver ansvarlige turoperatør i verden er det dessverre mange som prioriterer turistenes fornøyelse over bærekraft og dyrevelferd. Men det finnes likevel håp, sier Melissa De Kock i Verdens naturfond (WWF).

– Det har utvilsomt vært en positiv bevegelse og en bevisstgjøring rundt disse utfordringene. Gjort riktig kan turisme bidra stort til å konservere arter og naturområder som ellers ville forsvunnet, sier hun.

Men vi har en lang vei å gå. Melissa jobber som seniorrådgiver for viltforvaltning i Afrika, der overfylte safariturer har blitt et mye omtalt fenomen.

– Dessverre mener noen turister at du ikke får valuta for pengene med mindre du er nær nok til å ta en selfie med dyret. Samvittighetsløse turoperatører vet dette, og er villige til å tøye strikken til bristepunktet for å tilfredsstille turistenes ønsker.

Ønsker du å oppleve eksotiske dyrearter på reise, men føler deg usikker på hvordan du og din turoperatør påvirker miljøet, har Melissa noen grunnleggende kjøreregler.

– En god turoperatør vil ikke la gjestenes ferietur trumfe dyrets naturlige grenser eller atferdsmønstre. De vil med andre ord begrense antallet som deltar på turen og holde en fornuftig avstand. De samme reglene gjelder hvis du reiser alene, sier Melissa. – Det er tross alt vi som er på besøk hos dyrene, ikke omvendt.

Elefanter

Det er lett å forstå elefantens popularitet blant turister. Hvem har vel ikke drømt om å vugge sakte gjennom jungelen på toppen av en trygg og vennlig kjempe? Men de fleste elefanter i turistnæringen er født ville og bortført fra sitt naturlige miljø, ifølge nettsiden worldanimalprotection.org. Hadde flere vært klar over mishandlingen dyrene gjennomgår fra ung alder ville nok de fleste av oss tenkt oss om to ganger før vi klatret opp på en.

I Thailand har en rekke «fristeder» adoptert elefanter som ikke ville overlevd på egen hånd etter tiår i fangenskap. Noen bruker ordet «fristed» som lite mer enn markedsføring, men andre absolutt er verdt et besøk. Elephant Nature Park – drøye 60 kilometer fra Chiang Mai – er blant elefantfristedene som har fått mye god omtale. Gjester deltar på daglig mating og ledes rundt i parken til fots av en guide.

Tigere

Det finnes i dag færre enn 4.000 ville tigere på kloden. Selv om bestanden nå for første gang vokser, etter tiår med nedgang, forblir sannsynligheten svært lav for å få øye på en tiger i vill natur. Ikke rart, derfor, at en egen industri har vokst fram som tilrettelegger for nære møter mellom rovdyrene og turister.

Det nå beryktede «tigertempelet» i Thailand fikk internasjonal oppmerksomhet da omfattende mishandling, doping og ulovlig avling av dyrene ble avslørt i 2016. Styr med andre ord langt unna aktører som tilbyr nære møter med tigere, uansett hvor «etiske» de utgir seg for å være. Hvis du «bare» ender opp med å se en tiger gjennom kikkerten, anse deg selv som svært heldig. India er hjem for halvparten av verdens ville tigere. WWF støtter konserveringsarbeid i nasjonalparker som Rhantambore, Panna og Similipal.

Fjellgorillaer

Å treffe en av våre nærmeste slektninger på deres egen hjemmebane er for mange den ultimate naturopplevelsen. Men selv om gorillaturisme kan «bidra betydelig til konservering av arten», ifølge WWF, er ikke møtet mellom våre to verdener uten utfordringer.

Gorillaer er særlig utsatt for smittsomme sykdommer, noe som gjør menneskelig kontakt til en konstant risiko. Som turist må man legge vekt på å velge en seriøs safari-arrangør. Skulle man kjenne at man brygger på sykdom i forkant av turen, er det avgjørende å melde fra til guiden, som vil vurdere om man utgjør en trussel for dyrene.

Det finnes to befolkninger av fjellgorillaer i Afrika, en i Virunga-fjellene i Øst-Afrika (Uganda, Rwanda og Kongo), og en i Bwindi nasjonalpark (Uganda). Rwanda er både det dyreste og mest populære alternativet på grunn av den korte avstanden mellom nasjonalparken og flyplassen i Kigali. Virunga nasjonalpark i Kongo er i skrivende stund stengt etter drap på viltvoktere og bortføring av to britiske turister av en lokal milits, og vil etter planen gjenåpne i 2019.

Neshorn

Neshornenes sårbarhet ble tragisk belyst da det 45 år gamle nordlige stumpneshornet «Sudan» – siste hanndyr av sin underart i verden – døde i mars 2018. Av de fem artene neshorn i Afrika og Asia er samtlige utsatt for krypskyttere på grunn av hornet.

Hornet brukes blant annet til produksjon av seremonielle kniver i Jemen og som tradisjonell medisin i land som Kina og Vietnam. Som en motvekt til hornets enorme markedsverdi (flere ganger høyere enn gull) kan inntekt fra turisme bidra til å holde dyrene i live og samtidig sørge for bærekraftige jobber i lokalsamfunnet.

Den beste og mest dyrevennlige måten å oppleve neshorn på er via sporingsturer til fots. Neshorn gjør opp for sitt elendig syn med en ekstremt sensitiv hørsel og luktesans, så god avstand til dyret er avgjørende for ikke å forstyrre. Grootberg Lodge i Namibia har et godt rykte for både konserveringsarbeid og arbeidsvilkår, og tilbyr sporing av både neshorn og elefanter.

Hvaler

Dylan Walker, grunnlegger av verneorganisasjonen World Cetacean Alliance, sier til nettsiden Responsible Travel: «De fleste turister har ingen aning om at det er problemstillinger assosiert med hvalsafarier, da det er vanskelig å forstå at dyrene er under press hvis du ikke er en ekspert. Men gjort riktig kan hvalsafarier være en fantastisk og positiv drivkraft.» En god turoperatør, ifølge nettsiden, vil alltid prioritere dyrets naturlige grenser fremfor turistenes fotoønsker, og aldri nærme seg en hvalflokk om det allerede er et par båter i nærheten.

Vil du se dyrene med enda bedre samvittighet, gjør du det for eksempel med en kikkert fra land langs den 12 kilometer lange klippestien i den sørafrikanske byen Hermanus. På nettsidene til World Cetacean Alliance finner du en liste over dyrevennlige hvalsafarier over hele verden. Å svømme med hvaler bør unngås som en generell regel. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen