Kultur

Nå skal han spille vennen Moland

Han spiller både i Hollywoods største superheltfilmer, og i filmene til vennen Hans Petter Moland. Nå skal Stellan Skarsgård også spille rollen som Moland.

Bilde 1 av 2

ÅMÅL (Dagsavisen): – Jeg kan aldri klare å spille Hans Petter helt perfekt. Jeg klarer ikke å snakke så sakte som han, humrer Stellan Skarsgård.

Vi treffer den svenske stjerneskuespilleren på settet til «Out Stealing Horses», regissør Hans Petter Molands nye storfilm, basert på Per Pettersons internasjonale suksessroman «Ut og stjæle hester». Siste del av innspillingen finner sted denne uka i selveste Åmål, ved hjelp av det svenske filmsenteret Film i Vest. Travle Stellan Skarsgård er kalt inn igjen for å gjøre sine siste scener i filmen, der han spiller hovedrollen som Trond. Filmen skal etter planen ha premiere i mars 2019, og produsenten håper å få førpremiere på filmfestivalen i Berlin. Skarsgård var i sommer å se i «Mamma Mia: Here We Go Again», og har de siste årene spilt i en rekke store Hollywood-filmserier som «Pirates Of The Caribbean», «Thor»- og «Avengers»-filmene.

– Mitt privilegium er å kunne gjøre de store Hollywood-filmene, så jeg har råd til å gjøre de norske filmene jeg liker, sier Skarsgård.

Les også: Skarsgård skremt over utviklingen i USA

Tilskudd til «Håp»

Maria Sødahl, har regissert «Limbo», som kommer i høst

Regissør Maria Sødahl. Foto: Arne Ove Bergo

Sist uke ble det klart at «Håp», den nye filmen til regissør Maria Sødahl, som er gift med Hans Petter Moland, har fått 500.000 euro i tilskudd fra Europarådets produksjonsfond Eurimages. Filmen har også fått 11 millioner kroner i produksjonstilskudd fra Norsk Filminstitutt (NFI). Hovedrollene spilles av Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård. «Håp er basert på en sann historie», heter det i presentasjonen fra NFI, som skriver at «Håp handler om Anja, som midt i en aktiv karriere får en livstruende kreftdiagnose servert på lille julaften. Sammen med mannen Tomas, deres tre barn, tre stebarn og sin egen far i en moderne storfamilie kastes hun inn i en turbulent juleuke».

– Historien er basert på den jula Maria fikk vite at hun hadde hjernesvulst. Det er en kjærlighetshistorie mellom to mennesker som plutselig får sin livssituasjon drastisk forandret. Den er basert på hennes egne opplevelser, og min karakter er basert på Hans Petter Moland, antar jeg. Så nå skal jeg spille Hans Petter Moland, konstaterer Stellan Skarsgård, som nå har gjort fem filmer sammen Hans Petter Moland.

– Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård spiller hovedrollene i «Håp». Filmen er basert på en dramatisk uke av mitt eget liv, understreker Maria Sødahl overfor Dagsavisen. Hun har tidligere fortalt om sin alvorlige kreftsykdom, med spredning og dårlig prognose i 2012, som hun overlevde og nå har fått nok på avstand til å behandle kunstnerisk.

– Dette er en personlig og ikke en privat fortelling, så skuespillerne skal få skape sine egne karakterer. Når det er sagt, vil Stellan romme denne rollen veldig bra. Han kan mye om hva denne historien handler om, sier Sødahl. Hennes debutfilm «Limbo» (2010) fikk hele 10 Amanda-nominasjoner.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Omgås privat

– Jeg sa ja før jeg så manus, fordi hun sendte meg et synopsis som var jævlig bra. Jeg likte hennes første film, «Limbo». Og så er hun jo praktisk talt familie, sier Skarsgård.

– Moland er en fantastisk regissør. Vi har tillit til hverandre. Samtidig er vi ganske ulike. Jeg er rask av meg, han er langsom og ettertenksom. Men vi har funnet en måte å jobbe sammen på som er behagelig. Vi omgås privat også. Jeg med mine åtte barn og han med sine seks, humrer Skarsgård.

– Jeg har ikke diskutert rollen som Hans Petter Moland med Hans Petter Moland. Han får bare finne seg i hvordan jeg portretterer ham.

Glad

– Det der får de finne ut av selv, smiler Hans Petter Moland som kommentar til at Skarsgård skal fremstille Moland på film.

– Men jeg er glad på Maria og Stellans vegne at de får jobbe sammen. De kjenner hverandre godt fra før. Det er fantastisk for prosjektet at han har den rollen. Hun har skrevet et utrolig bra manus, sier Moland.

«Håp» går i opptak i februar, med planlagt premiere julen 2019.

Da Dagsavisen intervjuet Stellan Skarsgård tidligere i år, ved starten av innspillingen, klagde han på at Hans Petter Moland alltid drar ham med på filminnspilling i kulde og drittvær.  Og nå blir det en ny filminnspilling i norsk vinterkulde.

– Fa'n altså. Gjør dere ingen sommerfilmer i Norge? sukker Stellan Skarsgård.

Stellan Skarsgård

* Svensk skuespiller, født 1951 i Malmø.

* Fikk sitt filmgjennombrudd med hovedrollen i «Den enfoldige morderen» (1982, Hasse Alfredsson)

* Har siden hatt et hundretall skandinaviske og internasjonale filmroller.

* Siden det internasjonale gjennombruddet med en birolle i «Tilværelsens uutholdelige letthet» har Skarsgård spilt biroller i en rekke store Hollywood-produksjoner som «Pirates Of The Caribbean»-filmene, Thor- og Avengers-filmene. I år har han bl.a spilt i «Mamma Mia: Here We Go Again».

* Har spilt hovedrollen i fem av filmene til den norske regissøren Hans Petter Moland. Fikk Amanda for «En ganske snill mann» i 2010.

Mer fra Dagsavisen