Kultur

– Jeg tror ikke på svenske tilstander, men på norske

– Jeg har sett mye blod og fått mye bank, sier Oslo-gutten Shad Hussain som er en del av Peace Force, et nytt nettverk mot vold.

Bilde 1 av 2

Mange barn og unge opplever vold som en del av hverdagen. Og en som har fått kjenne dette på kroppen er den unge entreprenøren Shad Hussain (19) fra Bjølsen.

– Jeg er vokst opp i bydel Sagene, og som barn hang vi ungene mye rundt og lekte blant de kommunale gårdene på Torshov. Det var et belastet miljø med mange rusmisbrukere og andre folk som sleit. Og når vi gutta sparket fotball og lekte i gårdene hendte det stadig at en eller annen fikk seg en på trynet av en sinna nabo, sier Shad Hussain.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tøft miljø

Med tre brødre og en lillesøster kommer han fra et livlig og folksomt hjem, men opplevde ikke de samme utfordringene der som mange av vennene.

– Noen kompiser hadde store problemer, fikk familien splittet av barnevernet og rotet seg bort i kriminalitet og dop. Jeg har sett mange fine folk gå til grunne fordi ingen så hvor det gikk og grep inn med forebyggende tiltak, eller fanget dem opp i tide, sier den engasjerte 19-åringen.

Ungdommene hadde ingen steder hvor de kunne oppholde seg på fritiden, og uten positive forbilder ble gata et naturlig oppholdssted. Vold ble en del av hverdagen.

–  Han som var bestekompisen min på skolen bodde i en av disse gårdene og hver gang jeg skulle besøke han måtte jeg gå forbi døra til folk som var helt ute å kjøre. Det skjedde ofte at jeg så blod i oppgangen og folk som skreik og var truende. Jeg har sett mye blod, sier Shad Hussain.

Les også: Sid hadde «jentehår» - fikk sparken i engelsk flyselskap. I Norwegian hadde han fått beholde jobben

Entrepenør

Savnet etter et trygt sted å henge ble større og større i vennegjengen. Ungdomsklubber fantes ikke, han synes også den typen steder er gått litt ut på dato.

– I forbindelse med «Ungt Entrepenørskap» fikk jeg og tre kompiser – Ahmed Aslam, Ivan Usma og Asad Mehdi ideen til å starte CaféB04, en kafé der ungdom som trengte hjelp kunne komme å få det – enten det bare var noe å snakke med. Et sted av ungdom, for ungdom. Jeg tok entrepenørfag på skolen og fikk mye god hjelp gjennom Ungt entrepenørskap og en av lærerne på Hersleb videregående. Det må jeg bare få presisere: Kjetil Gunnarson – takk for alt! Sier han.

– Vi kunne være fryktelig uenige, men han klarte å tenne noe i oss. Evig takknemlig Kjetil, sier Shad Hussain og legger hånden på hjertet, rett over Peace Force-logoen – en revolver med knute på - på hettegenseren.

I siste året hans på videregående kunne konseptet endelig settes ut i live. Cafén var åpen hver lørdag og lå i Torshovdalen aktivitetshus. Nå har CaféB04 blitt en del av Forandringshuset Norge.

###

Shad Hussain viser en av Weekdays nye hettegensere som lanseres i den nye antivolds-kampanjen. 

Les også: Relanserer L’Uomo Vogue Italia med norsk sjef

Rollemodell

Torsdag lanseres et nytt nettverk mot vold som har fått navnet; Peace Force. Nettverket består av ni ungdommer, som forteller om virkelige erfaringer der vold har vært en del av hverdagen, enten i hjemmet, på skolen, i nabolaget eller på gaten. Vold som kommer i mange former, enten verbalt, gjennom misbruk, cybermobbing og gate- og gjengvold. Samarbeidspartner er H&M-eide Weekday.

Det virker å være slutt på de tider da folk syntes det var merkelig at et motemerke engasjerer seg utenfor catwalken.

– Unge forbrukere i dag forlanger innhold. Å samarbeide med et klesmerke som Weekday er helt naturlig for oss, sier Zena Fialdini som er sjef for den globale stiftelsen Non Violence Foundation i Sverige.

Torsdag lanseres altså det nye nettverket peace Force, i samarbeid med Weekday. Nettverket består av ni ungdommer, blant dem Shad Hussain.

–  Flere av mine venner sitter i fengsel, sliter med stoff og har droppet ut av skolen. Vold er et økende problem, det er bare å sjekke nyhetene så hører du det. Jeg tror ikke på svenske tilstander. Men jeg tror på norske tilstander - og de kan vi gjøre noe med, sier 19-åringen entusiastisk.

Les også: 10-åringen som kler seg som en bankdirektør: – Jeg liker å kle meg opp

Aldri gi opp

– Jeg jobber mye med barn og ungdom og mener alle har et talent. Derfor er det trist å se at de bruker sine evner på vold, dop og en kriminell karriere. Men ungdom er gjerne utålmodige, de blir fort skuffet og gir kanskje opp for lett, derfor er det viktig å se dem, oppmuntre dem, bygge selvtillit. Jeg har lyst til å vise at de har uendelig med muligheter og veier å gå, men de må lære det selv, ikke bare henge rundt, sier Shad Hussain og klinker like godt til med et gammelt ordtak:

– Du kan gi en sulten mann en fisk. Men om du lærer han å fiske vil han aldri mer bli sulten. Det er noe i det.

Hva er det viktigste du selv har lært av dine mentorer?

– Å aldri gi opp.

Les også: Donald Trump til sine egne: – Demokratene er mentalt skadde og fullstendig uegnet til å regjere

Mer fra Dagsavisen