Kultur

NRK-sjef om Popquiz-striden: – Det er tyveri

I dag er NRK og Radio Vinyl på lufta med hver sin «Popquiz» samtidig. Frontene er harde i striden om det populære programkonseptet.

– Bauer Media baserer sin virksomhet på tyveri og dårlig forretningsskikk.

Dette sier fungerende radiosjef i NRK, Jon Branæs.

Lørdag kl 11 gikk NRKs «Popquiz» på lufta, nå med Pål Thoresen som programleder. Samtidig sendte Radio Vinyl første utgave av «Finn Bjelkes Popquiz». I 18 år var Finn Bjelke programleder for lyttersuksessen «Popquiz» på NRK P1, men sluttet i sommer etter uenighet med radioledelsen.

Tidligere i september kunngjorde digitalkanalen Radio Vinyl, eid av Bauer Media, at Finn Bjelke skal lage Popquiz hos Radio Vinyl fra 29. september – «samme program på samme tid», het det i pressemeldingen. Det fikk NRK til å reagere. NRK har har truet med rettslige skritt for å stoppe Radio Vinyl i å bruke navnet «Finn Bjelkes Popquiz», et programkonsept som NRK mener tilhører dem.

– Det er ikke hans program. Det er det viktige her, sier Jon Branæs.

Saken fortsetter under bildet. 

Portrett *** Local Caption *** Jon Branæs *** Local Caption *** Jon Bran?s

Fungerende radiosjef i NRK Jon Branæs. Foto: NRK

– Finn Bjelke har vært viktig for «Popquiz», men han har aldri laget Popquiz alene. Popquiz var ikke hans idé. Alle NRKs programmer har NRK brukt ressurser på å utvikle. Våre programmer er viktige for folk. Når folk står i fare for å forveksle vårt program med et reklamefinanseriert program på en annen kanal, må vi reagere, sier Branæs.

NRKs advokater har blant annet påpekt overfor Bauer Media at ny teknologi med stemmegjenkjenning og smarthøyttalere gjør det vanskelig for lytteren å vite hvilken popquiz de hører på, skriver Kampanje.

Ikke første gang

– Målet for Bauer Media har vært å få oss til å reagere og skape en mediasak, mener radiosjefen.

– Vi vurderer fortsatt rettslige skritt, men vi rakk det ikke til i dag. Vi har en søknad inne hos Patentstyrets og avventer deres avgjørelse, sier Branæs.

NRK har søkt Patentstyret om registrering av «Popquiz» som ordmerke, og venter at Patentstyret vil konkludere i løpet av oktober.

«Hei alle Popquiz-venner der ute. Om det skulle være noen som helst tvil hører du på NRK P1 eller NRK P13. Gjør du ikke det , er du sannsynligvis på feil kanal», sa programleder Pål Thoresen da han innledet lørdagens «Popquiz»-sending.

– «Popquiz» er ikke første gang vi er uenige med Bauer Media. Vi protesterte også da Bauer Media ville lage «Lørdagsrådet» med NRKs tidligere programleder. Da endret de tittel og lovet å endre innhold, sier Branæs.

Komiker og programleder Siri Kristiansen lager nå programmet «Siri og de gode hjelperne» på Radio 1, etter å ha ledet «Lørdagsrådet» på P3 fra 2010 og fram til i fjor.

Bauer Media driver åtte riksdekkende reklamefinansierte radiokanaler i Norge, blant annet Radio Norge og Radio 1. Selskapet er en del av Bauer Media Group, Europas største privateide publiseringshus.

– Vi har hittil sett på Bauer som profesjonelle eiere som har vært bra for norsk radio. Etter denne saken har jeg mistet aktelse for Bauer Media, sier Jon Branæs.

Reagerer mot NRK-sjefen

Programdirektør i Bauer Media Lasse Kokvik reagerer sterkt på NRK-sjefens uttalelser.

– Dette er helt urimelige påstander fra NRK-ledelsen. Nå må NRK roe seg ned. Finn Bjelke jobber ikke lenger i NRK. Det er på tide NRK tar dette til etterretning, sier Lasse Kokvik.

Han understreker at «Lørdagsrådet» ble levert av en ekstern radioprodusent og at Bauer Media ikke var involvert i prosessen.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Bauer Media Norges administrerende direktør Lasse Kokvik. Foto: Bauer Media

– NRK kan ikke fortsette å legge føringer på hva tidligere ansatte skal gjøre i uavhengig privateid radio. Det er NRK som har skapt oppmerksomhet om dette. Vi har ikke ansatt Finn Bjelke for at Radio Vinyl skal få presse, vi har ansatt Finn Bjelke for å utøve sitt yrke som radiomann. Reaksjonsmønsteret til NRK er så kraftig at det skaper oppmerksomhet. Men mest er det trist å se hvordan NRK oppfører seg nå, mener Kokvik.

Nyeste fra Dagsavisen.no: