Kultur

Hvem eier «Popquiz»?

VOLUM 11: Hvis NRK mener de har funnet på begrepet «Popquiz» kunne de nesten like godt protestert på bruken av navnet «Finn Bjelke» i en annen radiokanal.

NRK liker ikke at Finn Bjelke tar med seg sine plagsomme spørsmål om gamle plater til en ny radiokanal.

Første spørsmål i dag: Hvem fant opp popquiz-begrepet? Her må til og med jeg melde pass. Det holder ikke å svare The Hollies, som man gjerne ellers gjør hvis man er i tvil om musikkspørsmål, men en ting er sikkert: Det var ikke noen i NRK. NRK er likevel misfornøyde med at Finn Bjelke tar med seg begrepet til Radio Vinyl, og truer med rettssak.

Ordet «quiz» er til og med eldre enn «pop». Det går tilbake til 1800-tallet, altså helt til NRKs barndom, til ord som «question», kanskje til og med til «inquisition». Vi tipper at Bjelke ikke forventet seg den spanske inkvisisjonen når han nå må svare for hvorfor han tar med seg begrepet til et nytt program. NRK var omtrent de siste i verden som ble oppmerksomme på popmusikken, så det faller på sin egen urimelighet at «popquiz» er noe som kommer derfra.

Les portrett med Finn Bjelke: Popquizstjerna som aldri lærte å drikke kaffe (Dagsavisen+)

Alvorlig talt, «popquiz» er et så alminnelig begrep at dette er som å kreve eierskap til «værmelding» eller «cupfinale». Og når det gjelder selve innholdet: Et program der de spør innringere om hvem som hadde en hit med «Look Through Any Window» i 1965 er heller ikke et originalt påfunn fra NRK.

«Dette er vårt program og vi vil om nødvendig gå rettens vei for å stoppe disse planene. Det har vi informert Bauer Media som eier Radio Vinyl om», sier fungerende radiosjef i NRK, Jon Branæs til VG. «Popquiz er en innarbeidet NRK-merkevare», mener Branæs. Igjen, nei det er det ikke. Godt innarbeidet har programmet blitt, men å kalle ordet «popquiz» en egen merkevare er for drøyt. Det er popquiz på landets puber hver uke, året rundt. I Rogaland hadde en nærradio «Popquiz» på radio allerede i 1992. BBC startet sin første «Pop Quiz» i 1981.

NRK-programmet «Popquiz» begynte i det nye århundret, og har hatt 18 gode år på lufta. I sommer meldte programleder Finn Bjelke overgang til Radio Vinyl, og skal nå forhøre lytterne om kunnskaper om popmusikk der – i samme sendetid som NRK fortsetter å sende «Popquiz», nå med Pål Thoresen som programleder. Det finnes også faste lyttere med sterke meninger om at «Popquiz» på NRK ikke lenger er det samme programmet som før sommeren.

Ledelsen i Radio Vinyl sier til VG at programmet innholdsmessig ikke kommer til å være en kopi av det som har vært i NRK. Dette var på tide! Formatet har vært det samme i alle år, og det har blitt delvis ødelagt ved at innringerne har tilgang et stadig raskere internett, og avanserte søkefunksjoner for gjenkjenning av musikk. Vi håper nå på et modernisert program der det er mest om å gjøre å svare fort, så får heller poenget fortsette å gå over til motstanderen hvis dommeren sier at svaret er feil.

Denne konflikten står i fare for å eskalere. Vi vet allerede at Finn Bjelke og Yan Friis kommer til å fortsette å være herrer sammen i et nytt program på Radio Vinyl. Skal de kalle dette «Herreavdelingen»? Bjelke forslo spøkefullt «Hermeavdelingen» da jeg spurte ham om dette i forbifarten forleden. Mens vi venter spent, utfordrer vi alle til å finne ut hvem som hadde en hit med «The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee» i 1973?