Kultur

Nå får han «All Makt» på P2

Satire og politikk blir stadig vanskeligere å skille, konstaterer Eirik Bergesen. Og det er ikke satirens feil. Nå skal han lede nytt ukeaktuelt radioshow på NRK.

– Vi måtte ha opphørssalg på Per Sandberg-vitser under Arendalsuka. Virkeligheten overgår satiren stadig vekk. Så det var et interessant tidspunkt for å slippe nyheten om at vi skal lage satire på P2, sier Eirik Bergesen.

Han er mannen bak satiresiden «Opplysningskontoret», som er blitt til det satiriske sceneshowet «All Makt». I går ble det kjent at Bergesen og gjengen som lager «All Makt» overtar en times sendeflate hver søndag på P2, når debattprogrammet Ytring legges ned i oktober.

– Vi har gjort «All Makt» på scenen i tre år, og har nå fått muligheten til å ta showet over på radio, forteller Bergesen.

– Det skal være nyhetsbasert, ukesoppsummerende og debatterende. Vi vil at folk skal le, men også at de skal bli stille.

Les også: Sandbergs datter har sendt inn PFU-klage

«Hallo i uken»

– Programmet er ikke ferdig utviklet, men jeg tror P2-lyttere vil sette pris på miksen av engasjert samfunnsdebatt og humor/satire. Eirik Bergesen har vist at han kan levere show der aktuell politikk kombineres med satire. Så jeg er glad for at vi får Eirik Bergesen med på P2-laget, forteller NRK P2-sjef Ole Jan Larsen.

Dermed er det igjen duket for ukeaktuell satire på NRK, etter en sommer der nyhetsbildet har gjort at mange har erklært sitt savn etter «Hallo i uken»: Det legendariske humorprogrammet som gikk i nærmere 25 år fram til 2013, med kjente komikere som Else Michelet, Are Kalvø og Knut Nærum. Radioutgaven av «All Makt» lages for NRK av Rubicon Radio, med to produsenter som har bakgrunn fra «Hallo i uka».

– Det er selvsagt skummelt å bli sammenlignet med «Hallo i uken». Men vi kommer ikke til å ligne så mye, tror Bergesen.

– Politikken nå er blitt så tøysete at du trenger ikke ha skuespillere til å gjøre imitasjoner. Det holder å kringkaste det politikerne sier, som under «All Makt»-showet på Arendalsuka kunne sette direkte over til Per Sandbergs pressekonferanse og selv gå av scenen.

– Vi lager en setup. Virkeligheten er punchline, sier Bergesen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

UD-mann

Bergesen har bakgrunn fra både politikk og presse. I ti år jobbet han i Utenriksdepartementet, som talsmann og kommunikasjonsrådgiver – «ti år i UD var den perfekte utdannelse for å drive satire». Han var også en kort periode i PR-rådgiverne BursonMarsteller, og sa opp fast jobb i UD for å drive frilans humor. Han har vært tekstforfatter for en rekke populære NRK-programmer som «Nytt på nytt» og «Lindmo», og har skrevet for bl.a. Are Kalvø, Anne Kat. Hærland og Otto Jespersen. «All Makt»-showet startet med vitser som ble refusert fra «Nytt på nytt» fordi de var for politiske, forteller Bergesen.

– «All makt» er et politisk show på en scene. Forskjellen mellom oss og andre som driver politisk humor, er at vi bruker humor til å si noe politisk. Andre bruker politikk til å si noe humoristisk.

Bergesen har også vært å se som valgkampkommentator på TV 2. I høst flytter «All Makt» til en større scene, og har sin første av sine månedlige forestillinger på Røverstaden ved Konserthuset 29. august.

– Ett av målene med «All Makt» er å få folk med makt til å stille opp og si hva de faktisk mener. Vi har hatt både partiledere og statsråder på scenen. Ingen av dem har sagt nei til å være med eller følt ubehag, selv om de blir tullet med og kritisert.

Les også: Ser du på en TV-sending nå? Det blir stadig færre av deg

– Både Civita og Agenda

– I publikum har vi ofte en gjeng fra høyresiden og en gjeng fra venstresiden. Og alle ler av de samme vitsene! Først syntes jeg det var rart, nå synes jeg det er gledelig. Vi skal provosere og dytte på ytringsfriheten, men i vårt polariserte samfunn er det bra å få folk til å komme sammen og le av de samme tingene.

Humorflaggskipet «Nytt på nytt» blir kritisert for å være venstrevridd, og helt opp på Kringkastingsrådet-nivå har det vært etterlyst mer høyreside-humor i NRK. «All Makt» kan være svaret, men Bergesen avviser spørsmålet:

– Vi har underholdt både for Civita og Agenda. Jeg har skrevet for Minerva og Agenda Magasin. Jeg er godt og grundig i midten, men jeg er inspirert av amerikanske komikere med et tydelig ståsted, som John Oliver og Jon Stewart i «The Daily Show». «All Makt» er først og fremst maktkritisk. Og nå er det høyresiden som er ved makten. Men vi tuller like gjerne med Arbeiderpartiet. Det er en misforståelse å tro at man løser dette ved å ha et eget program med høyrevridd humor. Målet vårt er å sparke alle veier, og samtidig stå for noe.

Kommentar: Når dårlige vitser er dyre

Mer fra Dagsavisen