Kultur

Får pris etter Trump-protest

Kritiske spørsmål om USA vakte sinne på første dag av Oslo Freedom Forum, der vietnamesisk popstjerne og Trump-refser får pris.

Bilde 1 av 2

– Når Trump kom til landet mitt, ville jeg bruke min rett til ikke bare å snakke, men til å protestere, forteller Mai Khoi.

I går var den vietnamesiske popstjernen i Oslo, til åpningen av den internasjonale menneskerettskonferansen Oslo Freedom Forum. I hjemlandet er hun både populær, omstridt og forfulgt. Hennes nyeste album «Dissent» ble i vår gitt ut via det norske plateselskapet Grappa, gjennom det internasjonale initiativet SafeMuse, som kjemper for forfulgte artister. Magasinet The Economist kalte henne nylig «Vietnams Björk» i omtalen av albumet og av protestaksjonen hennes, som vakte internasjonal oppsikt i fjor. Hun er også blitt sammenlignet med både Pussy Riot og Lady Gaga.

Fikk du med deg denne?: Skepsis til nye forsøk på Trump-Kim-møte (Dagsavisen+)

Streng kontroll

Vietnam er en ettpartistat der kommunistpartiet kontrollerer mediene. Mai Khoi har vært en profilert artist i hjemlandet det siste tiåret, med stadig mer eksplisitt politisk musikk. Hun engasjerte seg for demokrati i Vietnam da hun prøvde å stille til valg i 2016. De siste to årene har hun vært nektet å opptre i hjemlandet, og gjør i stedet hemmelige undergrunnskonserter.

I 2015 møtte hun Barack Obama da den daværende amerikanske presidenten besøkte Vietnam. Da USAs nåværende president besøkte Vietnam i 2017, ble det protestaksjon istedenfor møte. Mai Khoi stilte seg opp ved motorveien utenfor Hanoi, langs ruta som president Trumps bilkortese fulgte. Her holdt hun opp et banner med påskriften «Piss on you Trump».

– Det fikk alvorlige følger. Politiet kastet meg ut av huset mitt midt på natta etter protestaksjonen, sier Khao.

– Aksjonen min satte i gang en stor diskusjon om ytringsfrihet i Vietnam. Etter det skjønte jeg at det vietnamesiske folk ikke har noen virkelig ytringsfrihet. Jeg vil bruke musikken min for å skape forandring. Men jeg fikk ikke gi ut platen min i Vietnam, sier Khoi.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Opphetet

Oslo Freedom Forum arrangeres for 10. år på rad, og samler aktivister, regimekritikere fra hele verden, sammen med teknologi-innovatører og filantroper. Den norske forretningsmannen Thor Halvorssen er grunnlegger og leder for konferansen, som arrangeres av stiftelsen Human Rights Foundation, der Garry Kasparov er leder. Pressekonferansen på åpningsdagen tirsdag ble opphetet da Kasparov skjelte ut en amerikansk journalist som spurte om hvordan konferanseledelsen så på menneskerettighetsbrudd i USA. Mai Khao er diplomatisk om opptrinnet:

– Det er bra at folk kan samles her på en slik konferanse, med frihet til å diskutere og kritisere politikk. Det kan man ikke i mitt land, sier hun.

Men om Trump er hun klar:

– Donald Trump gjorde ikke noe for å hjelpe ytringsfriheten i Vietnam. Tvert imot. Han var bare opptatt av handelsavtaler. I Vietnam sa han ikke et ord om menneskerettigheter, Innvandringspolitikken hans er grusom. Han vil sende tilbake tusenvis av vietnamesere som var kommet til USA som flyktninger. De vil bli møtt med vold i Vietnam når de kommer tilbake, tror Mai Khaoi. Det vakte sterke reaksjoner i fjor da Trump-administrasjonen iverksatte planer om å deportere 8.000 vietnamesiske flyktninger som er blitt straffedømt i USA.

Les også:Fredsinitiativet mot Vietnam

Pris

Under konferansen utdeles The Václav Havel International Prize for Creative Dissent, innstiftet i 2012 av Human Rights Foundation i samarbeid med Havels enke. Det er tre prismottakere hvert år, og prisen gis til kunstnere og artister som bruker kunstuttrykk i kamp mot undertrykking. I år går prisen til den sørsudanske rapperen Emanuel Jal, og til det hviterussiske teaterkompaniet Belarus Free Theatre.

Først søndag kunngjorde stiftelsen at Mai Khoi var den tredje av årets tre prismottakere. Offentliggjøringen ble utsatt av frykt for at Mai Khoi ville bli nektet utreise fra Vietnam. Tidligere i vår ble Khoi pågrepet og forhørt på flyplassen i Hanoi, da hun kom tilbake til Vietnam etter en Europa-turné.

Prisutdelingen finner sted under avslutningen på Oslo Freedom Forum torsdag.

– Jeg er svært takknemlig og stolt for denne utmerkelsen. Jeg håper prisen vil inspirere andre i mitt land til å uttrykke seg fritt og slå tilbake mot sensur, sier Mai Khoi.

Les også:Vietnam er urolig for fremtiden

Mer fra Dagsavisen