Kultur

«Lykkeland» vant i Cannes

Den sylferske serien om oljelandet Norge fikk hele to av totalt kun fem priser på den internasjonale seriefestivalen i Cannes. Til høsten kommer den på NRK.

Pia Tjelta spiller en av hovedrollene i dramaserien Lykkeland

– Helt fantastisk! Det deles ut så få priser på denne festivalen, bare fem, og så fikk vi to av dem! sier Synnøve Hørsdal på telefon fra Cannes til Dagsavisen.

Hun er serieskaper og produsent i firmaet Maipo, som har produsert serien «Lykkeland» sammen med NRK. I går kveld ble dramaserien tildelt prisene for beste originale seriemanus og for beste musikk i hovedkonkurransen for fjernsynsserier i Cannes. Prisen for beste serie totalt gikk til «When Heroes Fly» fra Israel, i konkurranse med ni andre, inkludert «Lykkeland».

– Den første prisen som ble delt ut, var til manus. Så dette tok av fra starten. Alt føles helt overveldende, og veldig rørende. Det er et langt løp å lage serier. Vi hadde bare så vidt hamra ferdig serien og rukket å sende den avgårde innen konkurransefristen. Egentlig skulle den ikke være ferdig før i juni. Og så dette! sier Hørsdal videre.

Les mer: Pia Tjelta spiller rederfrue i «Lykkeland»

Da «oljå» kom

«Lykkeland» har kostet 100 millioner å lage. Serien er lagt til Stavanger på 1960-tallet, og handler om starten på det norske oljeeventyret, og hva den nye næringen og rikdommen gjør med mennesker og samfunn.

– Det er gjort en kjempejobb med å gjenskape denne epoken i serien. Det ligger så mye arbeid og kjærlighet i hvert bilde, og det skinner gjennom på TV-skjermen. Det opplevdes som å være i 1969, sa skuespiller Pia Tjelta til Dagsavisen tidligere i uka.

Hun spiller en rederfrue i en familie som må velge om de tør å satse på denne nymotens «oljå».

Les også: «Lilyhammer», «Øyevitne», «Skam», «Kampen for tilværelsen», «Frikjent», «Det tredje øyet» og «Okkupert»  har varmet opp og bygd på hverandre, mener TV-profil. Han spår internasjonal suksess for norsk TV-drama (Dagsavisen +)

Rik fortelling

Pia Tjelta roset også Mette Marit Bølstads nå prisvinnende manus som «helstøpt».

– Serien er en rik fortelling som foregår på mange nivåer, fra det politiske til det nære og medmenneskelige. Vi følger både rederne, bøndene, fiskerne, dykkerne på plattformene, amerikanerne som kommer til byen – vi får se de som betalte prisen for at Norge er blitt hva det er i dag, sier Tjelta.

Til høsten

Den andre prisen fikk «Lykkeland» for beste musikk, ved komponist Ginge Anvik.

– Den hever og understreker dramaet på en veldig fin måte. Juryen var generelt begeistret, sier produsent Synnøve Hørsdal.

Nå gleder hun seg til at serien skal bli sett av et vanlig publikum. Nøyaktig når det skjer, er ennå ikke kjent. Men da Dagsavisen skrev om «Lykkeland» i forkant av festivalen, var den foreløpige datoen satt til «i høst en gang», på NRK.

Fakta om «Lykkeland»

* Dramaserie i åtte deler. Produsert av Maipo for NRK.

* Beskriver utviklingen av oljeeventyret i Stavanger, fra sommeren 1969 fram til opprettelsen av Statoil i 1972.

* Basert på en ide av Synnøve Hørsdal (produsent, Maipo film) og et konsept av Siv Rajendram Eliassen.

* Manus: Mette Marit Bølstad

* Regi: Petter Næss og Pål Jackman

* Hovedrollene spilles av tre unge skuespillere fra Stavanger, samt britiske Ben Edwards («UnReal», «Call The Midwife»). I andre bærende roller: Pia Tjelta, Per Kjerstad, Vegar Hoel.

* Serien er karakterisert som Norges største dramaserie, og har et budsjett på nærmere 100 millioner kroner.

* Sendestart på NRK til høsten, ikke nærmere fastsatt dato.