Kultur

– 2018 er et av de verste årene for journalister

– Viser den dramatiske situasjonen for altfor mange journalister i vår tid, mener Kjersti Løken Stavrum i norsk PEN om Times kåring av fire journalister og et mediehus som «Årets person».

– At Time nå trekker fram journalister som Jamal Khashoggi, som er død, og filippinske Maria Ressa, som kjemper for sitt profesjonelle liv som redaktør og journalist, viser den dramatiske situasjonen for altfor mange journalister i vår tid.

Det sier Kjersti Løken Stavrum i norsk PEN. Hun mener Times tradisjon med å utpeke «Årets navn» har vært imponerende og inspirerende.

– Rekken av tidsaktuelle, presise utnevnelser, har tidvis vært genial.

Det synes hun også om årets utvelgelse fra tidsskriftet.

De fire journalistene som i år er utpekt til «årets navn» av Time, er Jamal Khashoggi, Maria Ressa, Reuters-journalistene Wa Lone og Kyaw Soe Oo, samt mediehuset The Capital hvis kontor ble utsatt for en masseskyting tidligere i sommer.

– Time anerkjenner og påpeker at journalistikken kan være et farlig sted å være, hele tida, sier Eli Skogerbø, professor i Medievitenskap ved Universitetet i Oslo. Bare det at et amerikansk tidsskrift anerkjenner dette mener hun er kjempeviktig. FOTO: REUTERS

Verste året for angrep på journalister

– Time griper en tidsånd, holder den opp for oss og forsterker den, akkurat slik et kvalitetsmedie skal gjøre, mener Løken Stavrum.

– De viser hvordan 2018 har blitt et av de verste for angrep på journalister. Ved å særlig peke på Jamal Khashoggi, får de også fram at dette handler om komplisert stormaktspolitikk på toppen av det hele, hvor USA ender opp med å tale med to tunger. Derved viser de feigheten ved å ikke stå opp for en av de åpenbart viktigste liberale verdiene som pressefrihet er.

Løken Stavrum viser til at over 30 journalister er drept av mafiaen og andre kriminelle bare de siste to årene. Dette er noe den ferske rapporten «Journalists: the bête noire of organised crime» viser. Aller farligst lever journalister som gransker korrupsjon, blir det konstatert av gravejournalisten Frederic Ploquin som har skrevet rapporten på oppdrag for journalistorganisasjonen Reportere uten grenser (RSF).

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forverret også for norske journalister

Løken Stavrum mener også norske journalister merker større press i dag:

– Når VG denne uka ser seg nødt til å anonymisere hvem som står bak et undersøkende prosjekt, som å avdekke en netthater, av hensyn til journalistene og deres familie, så er det et beklagelig eksempel på at presset mot dem som gjør en jobb på vegne av fellesskapet er blitt bekymringsfullt, sier Løken Stavrum.

– Slik jeg ser det, må norske journalister i stadig større grad være forberedt på sterkere motbør i sitt daglige virke, fra en rekke ulike aktører. Både ovenfra og nedenfra. Vi har jo også hatt flere eksempler der mediehus har måttet anmelde trusler mot journalister.

– Viktig at det kommer fra amerikansk magasin

Også professor i medievitenskap Eli Skogerbø som også leder studier av politisk kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, synes Times utnevnelse av «Årets navn» er spennende og viktig:

– Kashoggi er en tragisk sak, og det at Time setter søkelyset på ham, samt de voldstruslene og etterfølgelsene som journalister står ovenfor hele tida, er viktig. Det at det kommer fra et amerikansk tidsskrift, er i seg selv kjempeviktig, presiserer hun.

– Time anerkjenner og påpeker at journalistikken kan være et farlig sted å være, hele tida. Statistikken viser at det trolig ikke er farligere i dag, enn før, men det er klart at der det er farlig, er det veldig farlig. Tyrkia har fengsla flere journalister enn noe annet land. Kashoggi-saken er stygg, men det er litt betenkelig at den saken skygger over andre journalister som sitter i fengsel og opplever fæle ting daglig.

Skogerbø påpeker at også norske journalister under utdanning og praksis, blir minnet på dette yrkets mange sider:

– Det er ikke noe man kan ta for gitt, den ytringsfriheten vi tenker på som noe selvsagt her i landet. Den er overhodet ikke selvsagt.

Les også: CIA overbeviste senatorer om at kronprins beordret journalistdrap

Mer fra Dagsavisen