Du har helt sikkert sett dem. Og de blir stadig flere: Småskabbete apekatter med flakkende øyne og halsbånd i glorete farger, som virrer rundt i byens folketetteste gågate. Forvirrede slanger, som for hundre-og-syttiende gang blir lagt rundt halsen på en nervøst glisende turist, før den brutalt blir trykket ned i kurven igjen. Frustrerte papegøyer som skråler «fuck you» eller «hello baby». For ikke å snakke om de døsige leopardene, tigrene og løvene, som med lukkede øyne lar seg klø under haken. Det er ikke fordi de nyter det så inderlig, men fordi de er så dopet at de knapt klarer å lukke opp øynene. Så du kan ta en skryteviltfie.
Les også: Har du hørt om ædda-bædda-selfien?
Jo da, jeg har også been there, done that. Av dum uvitenhet. Skjelvende slengt en anakonda rundt halsen, som vår litt for hyggelige guide «tilfeldigvis» fant bak et tre i jungelen i Bolivia. Betalt en dollar til den fargerike damen i Mexico, som poserte så vakkert med en diger iguana på hodet. Det er det helt slutt på. Det er rent dyrplageri – og gjør bare vondt langt inn i hjerterota. Men dessverre er dette også blitt et stort og umettelig marked, som bare øker og øker, i en verden full av selfie- og instagramhungrige turister.
Ifølge dyrevernsorganisasjonen World Animal Protections avdelinger i Bolivia og Peru har antall instagrambilder av typen «selfier med ville dyr» fra amazonasområdet nesten tredoblet seg siden 2014. Rundt 40 prosent av bildene regnes av organisasjonen som «ille» – det vil si bilder som viser noen som klemmer, holder eller på annen måte interagerer med et vilt dyr. De har også dokumentert hvordan mange av dyrene er blitt skadet, torturert og mishandlet, i tillegg til at de holdes fanget i begredelige omgivelser. Alt for at turistene skal få et morsomt feriebilde. Og de selv et par dollar. Turoperatører utnytter også «fotomuligheter med ville dyr» for å oppnå bedre priser hos turistene.
Dovendyr, med sitt sedate temperament og søte uttrykk, er et av de dyrene som er mest utsatt. Ifølge organisasjonen er det sjelden de overlever mer enn seks måneder i fangenskap. Både de og andre skapninger, som anakondaer, rosa elvedelfiner, maurslukere, kaimaner og iguaner fanges ofte ulovlig i jungelen i Latin-Amerika. «Eierne» forteller ofte at de er «foreldreløse stakkarer» som de har vært så snille og «reddet». Mange av dyrene som vises fram er også utryddingstruet.
[ Les også: Denne dyreparken kan du få god samvittighet av å besøke ]
Mange dyrehager og viltreservater rundt i verden tilbyr også nærkontakt med enkelte typer dyr. Hvor forsvarlig dette er, kommer veldig an på stedet du besøker, og hva slags dyr du tilbys kontakt med. Noen dyreparker har en veldig streng praksis, der nærkontakten holdes på et minimum under nøye kontrollerte former, mens andre regelrett doper ned dyr og kun tenker maksimal inntjening. Dersom det er snakk om kontakt med store kattedyr, bør du definitivt ligge unna. Noe sangstjernen Beyoncé fikk merke, da hun la ut en «viltfie» av seg selv og tigrene ved det berømte tiger-tempelet i Thailand, som for en liten stund siden ble stengt etter press fra dyrevernsorganisasjoner.
World Animal Protections har derfor lansert en «Wildlife Selfie Code»:
IKKE ta en vilt-selfie hvis …
• Du skal holde eller klemme dyret eller fuglen, eller det blir holdt i bånd.
• Du til tilbudt å gi det mat
• Dyret kan skade deg.
Du kan godt ta en vilt-selfie hvis …
• Du holder god avstand
• Dyret befinner seg i sitt naturlige hjem
• Det kan røre seg fritt, og ikke befinner seg i fangenskap.