Kultur

Stopper Norwegian Wood-støtte

Oslo kommune stopper støtten til Norwegian Wood på neste års budsjett. Festivalen er nå uten daglig leder.

– Dette er synd. Jeg forstår ikke denne beslutningen. Men vi får ta den til etterretning, sier Per Karsten Ims, styreleder og medeier i Norwegian Wood.

For 2018 hadde festivalen søkt om to millioner i driftstilskudd fra Oslo kommune. På budsjettet som ble lagt fram onsdag er Norwegian Wood innstilt med null i støtte, og er de eneste som mister driftstilskuddet over kommunens kulturbudsjett. Festivalen har stått uten daglig leder siden slutten av juni.

Siden 2013 har Norwegian Wood mottatt støtte fra Oslo kommune på opptil en million kroner årlig. I fjor fikk festivalen utbetalt støtte på 750.000 kroner selv om festivalen ble nedskalert fra tre dager i Frognerbadet til en kveld i Bjørvika. 2016-festivalen gikk likevel med 680.000 kroner i underskudd.

– Norwegian Wood-festivalen fikk støtte for første gang i 2013, før min tid, for å komme seg over en kneik. Jeg oppfatter at støtten til Norwegian Wood har vært av en midlertidig karakter, og at det etter årets 25-årsjubileum kan være greit å gå tilbake til at festivalen klarer seg uten tilskudd fra kommunen, sier byråd for kultur Rina Mariann Hansen til Dagsavisen.

Leverte ikke regnskap

I år søkte Norwegian Wood kommunen om driftstilskudd uten å ha levert godkjent regnskap for 2016 innen fristen. Festivalen har overskredet kommunens frist for å levere regnskap tre år på rad.

I høst måtte tidligere daglig leder og hovedeier Jørgen Roll gå i forhandlinger med festivalens kreditorer for å unngå konkurs. Aksjekapitalen var tapt, og festivalen hadde samlet opp en negativ egenkapital på over 10 millioner kroner etter flere år med store underskudd. Jørgen Roll tok i 2015 over som direktør for Oslo Konserthus, som er heleid av Oslo kommune.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Nye eiere

Ved årsskiftet kom eiendomsinvestorene Per Karsten Ims og Tom Oscar Collett inn som nye eiere i Norwegian Wood, og Svein Bjørge overtok som daglig leder for festivalen. Bjørge, som også er daglig leder for Steinkjerfestivalen og styreleder for Tons Of Rock-festivalen i Halden, satte sammen et program for Norwegian Woods 25-årsjubileum i sommer med bare norske artister. Resultatet ble sviktende billettsalg og nytt underskudd, opplyser eierne nå. Anslagsvis 1.500 til 2.000 løste billett til hver av de tre festivaldagene, med navn som Susanne Sundfør og Raga Rockers på plakaten.

«Mitt engasjement i Norwegian Wood gikk ut 30. juni», skriver daglig leder Svein Bjørge i SMS til Dagsavisen.

– Vi fikk for lite tid til å markedsføre festivalen og salget ble for dårlig, sier Per Karsten Ims.

– Svein Bjørge sluttet som daglig leder på grunn av manglende kapasitet, siden han er leder for flere andre festivaler. Vi er i dialog med nye dyktige kandidater til å ta over som daglig leder for Norwegian Wood, sier Per Karsten Ims, og understreker:

– Det blir Norwegian Wood neste år. Vi ser optimistisk på festivalens framtid.

Les også: Bjørge - sommerens festivalsjef

Mer fra Dagsavisen