Svein Bjørge er klar som ny daglig leder i Norwegian Wood. Fra før driver han også Tons of Rock i Halden og Steinkjerfestivalen.

Han er sommerens festivalsjef

Han har bygget opp metalfestival i Halden, rockfestival i Steinkjer, og nå tatt over ærverdige Norwegian Wood. Svein Bjørge får en travel festivalsommer.

 

Se grafikk med oversikt over festivalsommeren i bunnen av saken.

– Det kan bli for mange festivaler i Oslo. Det fins et metningspunkt, sier tredobbel festivalsjef Svein Bjørge.

Vi står i Frognerparken i silregn. Om noen dager skal Norwegian Wood gå av stabelen her, under Svein Bjørges ledelse for første gang. Han bekymrer seg bare litt for været:

– Dårlig vær er alle festivalers akilleshæl. Det får vi ikke gjort noe med. Selv om billettene er utsolgt på forhånd, påvirker været omsetningen.

Denne helga starter festivalsesongen så smått med Miniøya i Oslo og Mablis i Stavanger. Så øker det på, og innen utgangen av juni har Svein Bjørge stått ansvarlig for tre store norske festivaler: Norwegian Wood i Oslo, Tons of Rock, i Halden, og Steinkjerfestivalen i Bjørges fødeby. Samtidig som han er bookingansvarlig for Ekstremsportveko på Voss. I år er han blitt en av festival-Norges største aktører, og neste år kommer det ytterligere to Bjørge-festivaler: Med godkjenning fra Bærum kommune skal Bjørge og kompanjong Toffen Gunnufsen lage festival på Kadettangen ved Sandvika. De skal sette opp en festivalrigg og gjøre to festivaler samme uke: En americana-festival for voksne, og en «mini-Hove» som Bjørge sier, for ungdom.

Bjørge har vært i musikkbransjen i størsteparten av livet og har 30 års erfaring som konsertarrangør. I 2006 var han med på å starte Hove-festivalen sammen med Toffen Gunnufsen, men trakk seg ut etter første året. Deretter startet han festival i fødebyen Steinkjer - «jeg så at byen trengte en festival», som Bjørge sier. Og etter et par år så han at metal-Norge trengte en festival.

– Da jeg oppdaget at det ikke var en tungrock-/metal-festival i Norge, måtte jeg starte en, sier Bjørge, som arrangerte Tons of Rock i Halden for første gang i 2013. I 2016 satte Tons Of Rock rekord med Black Sabbath, som solgte ut 11.000 billetter, og sørget for en total omsetning på 26 millioner.

– Det var spesielt bra i fjor. I år vil vi ligge på 6.000-8.000 per dag, sier Bjørge.

– Det tar tid å bygge opp en festival. Om du har suksess det ene året, betyr det ikke at du automatisk har suksess året etter. Vi fortsetter å bygge lojalitet til Tons of Rock, så det blir en festival publikum drar på hvert år. Innen få år vil Tons of Rock være en av Norges største festivaler, spår Bjørge.

Les også: Kjøper Norwegian Wood

Problemfestivalen

Med to suksessrike festivaler i porteføljen gikk Bjørge inn i problemfestivalen Norwegian Wood rett før jul. I fjor sommer lå den tradisjonsrike Oslo-festivalen med brukket rygg, etter å ha nedskalert fra tre dager i Frognerbadet til en dag på utescene i Bjørvika.

– Planen var å bare fortsette med Steinkjer og Tons of Rock, som begge gikk godt, sier Bjørgen.

– Så fikk jeg vite i desember at festivalsjef Jørgen Roll kastet inn håndkleet på Norwegian Wood. Jeg syntes det ville være trist om ikke det skulle bli mer Norwegian Wood. Det er en dronning blant festivaler, den har holdt på i 25 år, jeg har personlig hatt noen av mine største konsertopplevelser her, sier Bjørge.

– Jeg snakket med et par investorer som syntes som meg, at Oslo ville bli en fattigere by uten Norwegian Wood. De var villige til å gå inn med midler. Da trykket vi på knappen for å redde Norwegian Wood, sier Bjørge, som gikk inn som daglig leder for festivalen. Han går inn i en hard konkurranse i markedet for voksen-festivaler i Oslo, med både OverOslo og Piknik i Parken i løpet av knappe to juni-uker.

– Nå gjør vi Norwegian Wood mulig i år, så får markedet bestemme. Det blir spennende å se om publikum vil ha en festival med bare norske artister, sier Bjørge.

I mars annonserte Norwegian Wood at årets program ville bli helnorsk. Sommerens festival toppes av Susanne Sundfør, Raga Rockers og deLillos, og fylles med betydelige navn som blant annet Lillebjørn Nilsen, Kari Bremnes og Klovner i kamp.

– Norske artister har et sterkt forhold til Norwegian Wood. Det er nesten bare a-ha av de store norske artistene som ikke har spilt her, konstaterer Bjørge.

– Siden Norwegian Wood har 25-årsjubileum i år, ville jeg finne en egen vri på årets festival. I boka om Norwegian Wood leste jeg om alle de norske artistene som hadde spilt på der. Andelen norske artister var nærmere 7 av 10 totalt. Og jeg skjønte at der har jeg fortellingen. Vi gjør årets festival helt norsk. Vi hyller norsk musikk og norske artister, sier Bjørge.

– Jeg sa nei til to større internasjonale artister som jeg kunne fått. Og jeg fikk mange henvendelser fra kjente norske artister som gjerne ville spille på Norwegian Wood. Jeg måtte hatt fem-seks festivaldager hvis jeg skulle fått plass til alle som ville, sier Bjørge.

– Hvis vi klarer å gå i null i år, er vi fornøyd. Hvis vi går i underskudd, får vi se hva investorene sier.

– Men jeg gleder jeg meg allerede til sommeren 2018. I år startet vi midt i januar med å booke artister til Norwegian Wood. Neste sommer stiller Norwegian Wood på startstreken på lik linje med andre festivaler, sier Bjørge.

Følg Dagsavisen Nye Takter på Facebook!

Sikkerhet

Som festivalarrangør har årets sesongstart vært svært spesiell. Etter terrorangrepet mot Ariana Grande-konserten i Manchester, ble den tyske Rock Am Ring-festivalen sist helg evakuert på grunn av terrortrussel.

– Selvsagt blir man blir skremt av sånt, når det kommer så tett på Manchester og London, sier Svein Bjørge.

– Det skal bare en gærning til som sier «Jeg har plassert en bombe et sted». Men vi legger stor vekt på sikkerhet allerede, og vi har ikke økt vaktholdet for i sommer. Vi er i tett dialog med politiet, og politiet er ikke interessert i å krisemaksimere. De ber oss avvente beskjed fra PST, som gjør den løpende trusselvurderingen. Vi har fått et nytt trusselbilde i Europa, men Norge er heldigvis i en randsone.

 

Festivalsommeren

En del av sommerens musikkfestivaler med noen av artistene

9.–10. juni: Mablis, Stavanger. Janove, Thomas Dybdahl, Sondre Justad

10.–11. juni: Miniøya, Oslo. Razika, Bob Hund, Cezinando

14.–17. juni: Bergenfest. Liam Gallagher, Pet Shop Boys, Aurora.

15.–17. juni: Norwegian Wood, Oslo. Susanne Sundfør, Raga Rockers, deLillos.

16.–17. juni: Drøbakfestivalen. Åge Aleksandersen, Sivert Høyem, Postgirobygget

21.–25. juni: OverOslo. Highasakite, The Waterboys, Röyksopp

24-25. juni: Steinkjerfestivalen. Åge Aleksandersen, The Waterboys, Karpe Diem

22.–24. juni: Tons of Rock, Halden. Rob Zombie, Slayer, Five Finger Death Punch.

22.–24. juni: Piknik i Parken, Oslo. Solange, Father John Misty + 25. juni: Håkan Hellström.

24. juni: VG-lista topp 20, Oslo. Julie Bergan, Gabrielle, Cezinando + turné i fem norske byer: 5. juli Bergen, 12. juli Trondheim, 19. juli Bodø, 26. juli Leknes, 2. august Dokka.

30. juni–1. juli: Palmesus, Kristiansand. Armin Van Buuren. The Chainsmokers, Zara Larsson

2. juli: Oslo Sommertid. Markus & Martinus

6.–8. juli: Stavernfestivalen. Kygo, Axwell/Ingrosso, Karpe Diem

11.–12. juli: Skral festival, Grimstad. Karpe Diem, Sean Paul, Rae Sremmurd

12.–15. juli: Slottsfjell, Tønsberg. The Prodigy, Aurora, G-Eazy

20.–22. juli: Malakoff, Nordfjordeid. Karpe Diem, Alan Walker, Biffy Clyro 

21.–23. juli: Månefestivalen, Fredrikstad. Per Gässle, Savage Rose, Madcon

9.–12. august: Øya-festivalen, Oslo. Lana Del Rey, Pixies, Lars Vaular 

24.–27. august: Elvefestivalen, Drammen. M.I.A, Kim Larsen, Åge Aleksandersen

17.–19. august: Pstereo, Trondheim. Alt-J, Röyksopp, Rival Sons