Kultur

Skarsgård skal stjæle hester

Stellan Skarsgård skal spille hovedrollen når «Ut og stjæle hester» blir film.

Bilde 1 av 2

– Dette er ett av de største filmprosjektene vi har hatt, sier produsent Turid Øversveen i 4 1/2 Fiksjon.

Onsdag ble hun tildelt 11.8 millioner i produksjonsstøtte fra Norsk Filminstitutt til filmatiseringen av Per Pettersons romansuksess «Ut og stjæle hester». Dermed kan produksjonsselskapet gå videre med innspillingen av filmen, som har planlagt premiere februar 2019. Hans Petter Moland har skrevet manus og skal regissere filmen, som har et totalt budsjett på nærmere 40 millioner kroner. Stellan Skarsgård og Bjørn Floberg har takket ja til å spille hovedrollene.

Internasjonalt

«Ut og stjæle hester» kom ut i 2003 og førte til et stort internasjonalt gjennombrudd for Per Petterson. Den er oversatt til nærmere 50 språk og har mottatt en rekke internasjonale priser.

4 1/2 fikk første gang tilskudd for å utvikle filmmanus av boka i 2008. De fikk avslag fra NFI på søknad om produksjonsstøtte våren 2016, og fornyet deretter opsjonen på boka, før de nå fikk tilslag på prosjektet.

– Det har tatt tid å få til et godt manus. Og så var det viktig for oss å ha med Hans Petter Moland, som vi er sikre på er den beste regissøren for denne filmen. Vi har jobbet med dette i flere år. Derfor er vi ekstra glade for at vi nå har fått tilslag på støtte og kan sette i gang, sier Øversveen.

– Boka har solgt over 500.000 i USA og 200.000 i Tyskland. Per Petterson er blitt en litterær sensasjon utenfor Norge. Filmen har stort internasjonalt potensiale. Vi merket interessen i Cannes i år, der vi jobbet med den videre finansieringen, forteller Øversveen.

Vinterscenene i boka skal etter planen spilles inn i februar 2018, og de øvrige opptakene skal gjøres sommeren 2018. Moland gjør i disse dager ferdig den amerikanske nyinnspillingen av hans forrige film «Kraftidioten» (2014), nå med Liam Neeson i hovedrollen.