Kultur

Ullmann klemte til for Cannes

Liv Ullmann var blant dem som klemte til da filmfestivalen i Cannes feiret sine 70 første år med noen av festivalens største stjerner og prisvinnere gjennom tidene.

Bilde 1 av 11

CANNES (Dagsavisen): Vår norske Liv Ullmann gir årets jurypresident Pedro Almodovar en varm klem, og stjerner fra flere generasjoner Cannes-festival feiret tirsdag kveld at festivalen har runder 70 årganger. Med et «familieportrett» av tidligere prisvinnere og jurymedlemmer, startet filmfestivalen i Cannes den offisielle feiringen av 70-årsjubileumet som skal marekes på ulikt vis fram mot helgen og utdelingen av årets Gullpalme.

Les også: Nicole Kidman – Jeg trenger egentlig ikke jobbe

115 regissører, skuespillere og andre som har hatt et nært forhold til Cannes stilte opp til fellesfoto utenfor festivalpalasset. Liv Ullmann var eneste nordske i mengden, men har vært i Cannes både med filmen «Trolösa», som skuespiller og ikke minst som jurypresident. Hun var en naturlig del av feiringen, som var glamorøs og overdådig, men mer stillferdig enn planlagt. Terrorangrepet i Manchester der 22 mennesker mistet livet, satte en naturlig demper på viljen til feiring, og festivalen valgte blant annet å avlyse det store festfyrverkeriet og andre publikumsrettede arrangementer.

Les også: Cannes – 70 år under stjernene

I en uttalelse tidligere på dagen uttrykte festivalen sin dypeste medfølelse med de rammede, og klokken 15.00 stanset hele Cannes opp for et minutts stillhet. De helt store folkemassene i byen som ligger få mil fra Nice, som ble rammet av terror i fjor sommer, uteble også. Likevel valgte mange å møte opp for å få et glimt av de mange stjernene, som vår egen Ullmann sammen med blant andre Michael Haneke, Roman Polanski, Ken Loach, Oliver Stone, Nicholas Winding Refn og Chris Columbus. Her kunne man se såpass forskjellige stilskapere som Dario Argento og Dardenne-brødrene. Blant skuespillere kunne man merke seg navn som Nicole Kidman, Mads Mikkelsen, Catherine Deneuve, Elle Fanning og Charlize Theron samt en rekke franske skuespillere.

Les også: Festivalstart med veteraner

Elton John var en av flere musikere, mens naturlige ikoner i forsamlingen var David Lynch, som er i Cannes med «Twin Peaks», og Jane Campion, den eneste kvinnelige filmskaperen som noensinne har vunnet Gullpalmen. Hun fikk den for «Pinao», mens hun i år er på plass i filmbyen med andre sesong av «Top Of The Lake». Isabelle Huppert ledet kveldens mottagelse med taler, gallavisning av historiske klipp og filmer og annen underholdning i Grand Theatre Lumiere innenfor trappene til den berømte røde løperen.