Kultur

Ikke skap flere barnehjemsbarn!

Ved å besøke eller jobbe som frivillig på barnehjem på reisen, skaper du ofte bare flere barnehjemsbarn.

Bilde 1 av 3

Jeg vet akkurat hvordan det føles. Å stå der, lett solbrent i sommerkjolen, etter et bedre måltid, mens en skitten barnehånd smyger seg inn i din, og to mørke blikk borer seg inn i sjela di. Da verker feriepengene som skrikende måker, i lomma. Men nei, til tross for at du har de beste intensjoner – er det ikke snilt – eller smart – å gi penger til fattige barn. Verken på gaten eller i de stadig flere «barnehjemmene» som har poppet opp i fattige land, spesielt i Asia, Afrika og Latin-Amerika, i takt med turisttilstrømningen. Barnehjemsturisme er nemlig blitt en global storindustri, Rike, velmenende turister hankes inn på gaten eller busses til steder der «foreldreløse» barn framfører en sang eller en dans, før donasjonsposen aggressivt sendes rundt.

Les også: Menneskemøter eller donormaskiner?

Men nærmere 80 prosent av de rundt åtte millioner barna som lever på institusjoner eller barnehjem rundt i verden, har ifølge tall organisasjonen ChildSafe Movement baserer seg på, minst én foreldre som er i live. Derfor har de lansert de globale kampanjene «Ikke skap flere barnehjemsbarn» og «Barn er ikke turistattraksjoner» i samarbeid med UNICEF og USAID, der de oppfordret donorer og turister til IKKE å gi penger og gaver til «institusjoner som er skadelige for barna». Organisasjonen har innkassert en rekke priser for engasjementet sitt, inkludert gullprisen for «beste kampanje innen ansvarlig turisme» under World Travel Market i høst.

Les også: Matnirvanaet Singapore

Flere rapporter, blant annet fra UNICEF, peker nemlig på at svært mange «barnehjem» kun drives å oppnå mest mulig profitt for bakmennene. Mange tilbyr elendige oppvekstvilkår og utnytter barna seksuelt eller på andre måter. Fattige familier blir lokket til å plassere barna sine på hjemmene i den tro at de får et bedre liv, eller mot penger. Det er også oppdaget mange grove tilfeller av trafficking. Derfor oppfordrer ChildSafe Movement heller til å «støtte familiene, ikke barnehjemmene». Nyere, global forskning viser nemlig at det er mye bedre å gjenforene barna med foreldrene, slektninger eller en form for fosterfamilie, enn å la barn vokse opp på barnehjem. Billigere er det også. Derfor bør du heller bruke feriepengene dine på å støtte organisasjoner som jobber med å gjenforene barnehjemsbarna med deres egne, som tilbyr skole- eller dagtilbud til barn, og som jobber med arbeids- og fattigdomstiltak for foreldrene deres. Som for eksempel Friends´N´Stuff-butikkene i Asia. Også Harry Potter-mamma J.K. Rowling har de siste årene engasjert seg i problemstillingen gjennom stiftelsen Lumos, som jobber mot en «barnehjemsfri verden» innen 2050.

Les også: Turistklisjeene som ikke stemmer med virkeligheten

Kritikken rammer også kommersielle reiseselskaper som årlig sender tusenvis av norske og vestlige ungdommer som betaler dem store summer for å «jobbe gratis» i en uke eller en måneds tid på et barnehjem, før de reiser videre ned backpackerruta og vinker farvel til små barn som nok en gang opplever at voksenpersonene rundt seg forsvinner. Et kjapt søk på «volunteer orphanage abroad» på google returnerer 449.000 treff, og bare i Storbritannia skal det finnes mer enn 30 store reiseselskaper som tilbyr dette.

Det finnes selvsagt også en rekke barnehjem som er bra drevet, og som man, inntil de gode alternativene er på plass, trygt kan og bør støtte. Men ikke ved å besøke dem – eller leke mor godhjertet for en uke eller to. Og ved å bruke hodet og ikke bare hjertet, når de mørke øynene stirrer bedende på deg.

Les også:

christine.baglo@dagsavisen.no

Her er Think Child Safes tips til hvordan du bør forholde deg til sårbare barn på reisen:

1. Barn er ikke turistattraksjoner. Barn som bor eller studerer på skoler, barnehjem eller i slummen, bør ikke eksponeres for turistbesøk, som i en zoologisk hage.

2. Å jobbe som frivillig med barn kan føles godt, men kan være mer til skade enn gagn. Det finnes bedre måter å hjelpe dem på. La profesjonelle, lokale langtidstilsatte ta seg av den direkte kontakten med ungene, mens du kan ta deg av annet forefallende arbeid.

3. Ikke gi penger eller gaver til barn på gaten, da bidrar du til at de forblir i en fattigdomsfelle, i stedet for å gå på skole. Gi heller penger til organisasjoner som støtter familie og utdanningstilbud, og benytt restauranter, hoteller og etablissementer som tar sosialt ansvar.

4. Ser du barn som har problemer, er utsatt eller som står i fare for å bli seksuelt utnyttet, kontakt profesjonelle. Her er «hotlines» i ulike land du kan ringe for å rapportere mulige overgrep: www.thinkchildsafe.org/hotline

5. Ikke støtt barnearbeid! Ikke kjøp varer eller tjenester av barn. De bør gå på skole, ikke jobbe.

6. Jeg ønsker så sterkt å hjelpe – hva skal jeg gjøre? Think child safe har på sine nettsider www.thinkchildsafe.org en liste over både hoteller, restauranter, guidebyråer, organisasjoner og butikker i en rekke land, som du gjennom å benytte deg av hjelper og støtter vanskeligstilte barnefamilier.

Nyeste fra Dagsavisen.no: