Kultur

Avviser PFU for bøker

Kunne uansett ikke behandlet Lommedalen-bok, påpeker Norsk Forleggerforening.

– Dette har Forleggerforeningen drøftet grundig. Vi har kommet fram til at vi ikke skal ha en Vær Varsom-plakat med en dømmende instans for bokbransjen. Den diskusjonen har vi lagt bak oss, fastslår Kristenn Einarsson, direktør i Norsk Forleggerforening.

Denne uka tok tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen på ny til orde for et etikkutvalg for bokbransjen, etter mønster av Pressens Faglige Utvalg.

Les også: Savner bok-PFU i Lommedalen-saken

Kritikk

Olufsen har rettet sterk kritikk mot forfatter og journalist Jon Gangdals bok «Angelica: En varslet tragedie», om den såkalte Lommedalen-saken der en 13-årig jente ble funnet død av avmagring på familiens hytte. Moren er siktet for grov mishandling. En større reportasje om saken i lokalavisen Budstikka er nå klaget inn for Pressens Faglige Utvalg. «Det er et stort paradoks at journalistikk skal vurderes ulikt fra medium til medium», uttalte Olufsen, under Oslo Redaktørforenings debattmøte om Lommedalen-saken denne uka.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

God kompetanse

I Dagsavisen torsdag kritiserte han Forleggerforeningen for at forslaget om en etikkplakat ble lagt bort. Forleggerforeningen utarbeidet forslag til en etikkplakat for sakprosa i 2014, etter debatten rundt Marit Christensens bok om moren til Anders Behring Breivik. Styret i Forleggerforeningen vedtok isteden et kort rådgivende notat om forlagsetikk. I behandlingen understreker Forleggerforeningen at det er grunnleggende forskjellpå forholdet mellom forfatter og forlag, og mellom en journalist som er ansatt i en avis, der det er en ansvarlig utgiver. – Forlagene har god kompetanse til å gjøre etiske vurderinger. En etikkplakat medfører en risiko for å begrense ytringsfrihet, mener Einarsson.

Prego Mobile, forlaget som ga ut Gangdals bok, er ikke medlem av Norsk Forleggerforening.

– Dermed kunne denne boka uansett ikke blitt behandlet av et organ fra Forleggerforeningen, påpeker Einarsson.

Les også: Tar selvkritikk på Lommedalen-saken

Mer fra Dagsavisen