Kultur

Klar for en ny partikultur

Han har gjort det godt som forfatter, musiker og filmarbeider. Nå starter Ronnie MAG Larsen Kulturpartiet.

Når han nå etablerer et nytt politisk parti har Ronnie Michael André Giskegjerde Larsen større ambisjoner enn å jobbe for bedre støtteordninger for kulturarbeidere. «Dette er mer enn kultur. Dette er starten på en hverdag der fellesskapet skal prioriteres fremfor den sterkestes rett», skriver Larsen i sin presentasjon på partiets nettsted.

– Det kan bli problem at noen tror vi bare vil ha mer penger til kultur. Derfor er det viktig å ha et program. Det er fort gjort å bli et nisjeparti, men jeg håper å få til mer enn det, og gi samfunnsdebatten et tilskudd. Men jeg ser også verdien i å gi alle kulturfelt bedre ordninger enn de har nå, sier han.

Les også: Anundsen blir kulturpolitiker

Bred bakgrunn

En bredere bakgrunn for en kulturpolitiker finnes knapt. Som forfatter har Ronnie MAG Larsen gitt ut en novellesamling og en roman, og skriver nå bok om sønnen som har Downs syndrom.

– En sann historie i romanform, forteller han. Han spilte i suksessgruppa The Margarets, og er fortsatt med i videreføringen av gruppa, som kaller seg Giske, etter stedet de opprinnelig kommer fra. Han skrev manus til spillefilmen «Skumringslandet», har regissert en rekke musikkvideoer, og underviser i film og drama ved Holtekilen Folkehøgskole. Han er dessuten programleder i kanalen Ordentlig Radio, som sender norsk musikk fra det gamle flytårnet på Fornebu.

Larsen hadde vært medlem av Arbeiderpartiet i ti år da han bestemte seg for ikke å betale kontingenten ved årsskiftet. Han vurderte ikke å forsøke å påvirke kulturpolitikken deres innenfra?

– Arbeiderpartiet er så steike stort. Jeg vil samle krefter for å fokusere på ting som de kanskje har mistet på veien. Jeg håper likevel at de vinner det neste valget. sier Larsen. Han har altså ikke ambisjoner om å rekke høstens stortingsvalg for sitt eget parti, men ser fram mot 2021, og kanskje kommunevalget om to år.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Maktsyke partier

Å utfordre det eksisterende partisystemet virker som en uoverkommelig oppgave?

– Vi har partier vi ikke lenger vet hvor de står. Som er blitt så maktsyke at de har svelget for mange kameler, og blitt identitetsløse. Et Venstre som rakker ned på Arbeiderpartiet og samarbeider med Fremskrittspartiet, mange av velgerne deres forstår ikke det lenger, mener Larsen.

Han forteller at den siste dråpen som fikk ham til å gjøre dette var kulturminister Linda Hofstad Hellelands juleutspill om å være stolt av det norske.

– Hun gjorde det sikkert i beste mening, men fikk meg til å ville gjøre dette bedre selv. Kvikk-Lunsjen som hun trakk fram er egentlig en kopi av den gamle engelsk Kit Kat. Nå skal alt måles i kroner og øre. De verdiene vi vurderer som norske, det er kulturøyeblikk, ikke olje.

– Da vil du kanskje heller ikke ha en norsk kulturell kanon?

– Det går ikke an. Vi kan godt ha uhøytidelige avstemninger om hva som er årets beste plate, men å rangere hva som er mest norsk vil være helt forferdelig. Om det går 10.000 på konsert med Kygo eller 50 på en kunstutstilling, så kan det være like fint.

Nye verdier

Ronnie MAG Larsen vil at Kulturpartiet skal ha en helhetlig politikk, som omfatter alle aspekter av et land i endring.

– Jeg tror ikke kultur kan tjene inn like mye som oljen har gjort, men den kan skape nye verdier. Kultur kan også handle om økonomi og miljø. Med en grunntanke om at vi kan gjøre ting på andre måter, for et varmere og mer inkluderende samfunn.

Som filmviter ser Larsen ser på TV-serien «Skam» som et uttrykk for sin egen kulturpolitikk.

– Dette er et TV-program en kommersiell kanal neppe ville laget, ikke turt å satse på fordi det var så usikkert. De ville ikke brukt penger uten garanti for inntjening. Nå har det ført til at både svensker og dansker ser annerledes på nordmenn, sier han.

Samle kreftene

Larsen understreker at Kulturpartiet er et seriøst og langsiktig prosjekt, ikke et kortvarig stunt, som da Johan Golden og Atle Antonsen etablerte Det Politiske Parti i 2001. Eller det svenske Kulturpartiet av 2006, et satirisk forsøk på å påvirke kulturpolitikken som endte med å virke mot sin hensikt. Han har heller ikke en partiledelse av kjendiser som mål.

– Til å begynne med vil jeg ha en god gjeng å jobbe med. I dag er det sånn at filmfolkene engasjerer seg i noen spørsmål, andre ganger er det bildekunstnerne som protesterer mot noe, og sånn sitter alle på sin tue og mener masse hver for seg. Jeg vil samle de kreftene, for å gjøre noen veivalg, og tilføre samfunnet andre verdier. Med et partiprogram som favner alle samfunnssaker, forteller Larsen.

For å bli registrert som politisk parti trenger Kulturpartiet 5.000 underskrifter i løpet av ett år. Fysiske signaturer, ikke bare 5.000 likes på Facebook. Hvordan skal han klare det?

– Jeg får vel stille meg opp utenfor en konsert med Kygo, smiler Ronnie MAG Larsen.

Les også: – Bommer med kulturkanonen