Kultur

Nordlyseventyret

KOMMENTAR: På ti år har antall vinterturister nesten firedoblet seg i Nord-Norge, og seksdoblet seg i Troms. Nordlysturistene er også blant de mest lukrative.

Bilde 1 av 3

Nordlysturismen er blitt en gullgruve i nord. Turister kommer fra hele verden for å se det spesielle naturfenomenet – i tillegg til å være med på vinteraktiviteter som hvalsafari, kjøre hundeslede, snøskuter og trugeturer. Eller bo i et kunstferdig ishotell, en krystalltak-lavvo eller mer komfortabelt på Hurtigruten. Stadig flere cruiseskip besøker også norske havner om vinteren.

Utenlandske gjestedøgn til Nord-Norge har hatt en eventyrlig vekst på 378 prosent siden man begynte å markedsføre nordlyset i 2006, og som virkelig tok av da den velkjente, britiske skuespilleren Joanna Lumley laget dokumentarfilmen «Joanna Lumley in the Land of the Northern Lights» for BBC i 2009. Den største veksten har kommet i Troms, som har hatt en formidabel seksdobling av antall vinterbesøkende. For det er Tromsø som er den uovertrufne «arktiske hovedstaden» – som den nå også aktivt markedsfører seg som. På Visit Tromsøs nettsider kan du i dag velge mellom 234 vinteraktiviteter, hvorav 49 og 50 av dem er henholdsvis «nordlysjakt» eller «nordlysopplevelser».

Les også: Vandringer på Senjas himmelstiger

Utfordringen er nå å renske ut «cowboyer» i bransjen som er ute etter lettjente penger, og selger dyre opplevelsesprodukter med dårlig kvalitet, som kan gi området et dårlig rykte. Det har vi ikke råd til i et av verdens dyreste land. I oktober gikk reiselivssjefen i byen ut i lokalavisa iTromsø og ytret ønske om å kaste ut de useriøse aktørene. Under en opplevelsesturismekonferanse i Svolvær i november, ble det også uttrykt bekymring over varierende kvalitet på produktene. De reisende kommer, og drar på hundekjøring i en rundløype, stopper i en lavvo og får servert bidos. Neste dag kjører de snøskuter i en ny rundløype, stopper i en lavvo – og spiser mer bidos. Når de dag tre skal besøke en ekte same i som holder til i en lavvo på vinterbeitet til reinsdyra sine, og får servert enda mer bidos, som jo er samenes autentiske mat, lurer turistene på om det ikke er annet å gjøre her oppe … Derfor er det viktig å fremme differensierte kvalitetsaktiviteter.

Det positive er at selv om tromsøregionen fortsatt tar brorparten av feriepengene, strømmer de også nå i større og større grad ut til andre deler av Nord-Norge. Alle områder rapporterer om solid vekst, spesielt områder som Lyngen, Lofoten og Vesterålen, som forteller om en voldsom interesse og en «ny» sesong. Til disse områdene kommer det også mange ski- og toppturjegere, både fra Norge og utlendinger. Det gir regionen flere helårs arbeidsplasser, og bedriftene en mulighet til å holde på gode kokker og kvalifisert personell, i stedet for alltid å være på «sesongjakt» og måtte lære opp nye krefter.

Den eventyrlige utviklingen er ikke bare et resultat av god markedsføring. Ekstremflotte bilder av naturfenomenene er spredd i sosiale medier over hele verden, og i jakten på nye, eksotiske og unike opplevelser, har Norge framstått som et av de mest spennende reisemålene de siste årene. En svak krone har selvsagt også vært en god drahjelp. I tillegg har man i nord også bygget opp Norges kanskje mest profesjonelle og helhetlige reiselivsnettverk, bestående av reiselivsaktører, destinasjonsselskaper og reiselivsforskere, blant annet fra forskningsprogrammet Opplevelser i nord, som har satt et etterlengtet fokus på en kunnskapsbasert næringsutvikling på flere nivåer. Aktørene har blant annet samarbeidet tett gjennom nettverksklynger som Arena Lønnsomme Vinteropplevelser.

Forventningene til denne vinteren er derfor selvsagt også skyhøye. Forrige uke startet Lufthansa med ukentlige avganger mellom Tromsø og Frankfurt, på grunn av økt interesse for nordlys- og vinterturisme også i det tyske markedet. Og i år kan turistene også glede seg over en ny mulighet til å se lyset selv på overskyede dager – Widerøe vil nemlig i vinter tilby timelange flyginger over skydekket for turister som kommer til Tromsø for å oppleve naturfenomenet.

Selv synes jeg at søringer også bør unne seg en tur oppover for å se lyset. Ikke bare nordlyset, men det ufattelig vakre, unike vinterlyset som bare finns i «mørketiden». Når den lave sola under horisonten får himmelen til å flamme opp i timevis, og alt forvandles til gull eller skjøre lilla- og rosatoner, som reflekteres i hav og snødekte fjell. Øyeblikk av nåde.

Nyeste fra Dagsavisen.no: