Kultur

Fire herlige julebyer

Julelysene er tent i mange av Europas koselige julebyer. Her er de beste juletipsene til fire av våre favorittjulebyer – København, London, Berlin og Tallinn.

Bilde 1 av 9

København

Hvorfor: Fordi København er lun som leverpostei, og vi elsker dansk «julefrokost»! Og så er Tivoli aldri vakrere enn i jula, når de tenner hundretusenvis av julelys.

– Julemarkedet i Tivoli er jo et av verdens beste og mest kvalitetsbevisste, påpeker Henrik Thierlein, som er pressekontakt i Visit Copenhagen.

Her i feires «Lysets tid» mellom 19. november og 31. desember. Mange av attraksjonene kjører, og ikke minst er det julekonserter og -forestillinger for store og små, i tillegg til juleboder som dufter av gløgg og æbleskiver. I år kan barna også dekorere sine egne honningkaker på Honningkageslottet, Tivolis nye verksted.

På lørdager, fra 26. november, sørger Tivoli-Garden for full julemusikkparade klokken 14, og på kveldene bør du få med deg julelysshowet i Kinaområdet. I romjula, og fram til 3. januar, er det også fyrverkerifestival hver kveld.

Her tar du juleshoppingen: – Gå vekk fra de store handlegatene og utforsk smågatene, der du virkelig merker den unike københavnske julestemningen. For eksempel i Kronprinsgade, der du også finner butikkene Summerbird Chokolade og Perchs Tehandel, samt på Gråbrødre Torv, med restauranter og cafeer, sier Thierlein, som mener at tradisjonsrike Nyhavn og julemarkedet her kanskje er den «smukkeste julekulissen i byen», med sine koselige hus langs kanalen.

– Er du i København rundt 5. og 6. eller 11. og 12. desember, bør du også få med deg julemarkedet i Kødbyen, på Vesterbro. I Værnedamsvej, like ved, er det dessuten mange små spesialbutikker, sier Thierlein.

For god julemat: – Vi drikker mye gløgg! Ikke bare med rødvin, men også med snaps og portvin. Prøv det i den skjønne baren på Nimb, med fyr på peisen og veldig nær Tivoli, anbefaler Thierlein.

For en god «julefrokost» kan du prøve michelinrestauranten Formel Bs lillebror, Restaurant Palægade, som serverer byens beste smørrebrød nær Amalienborg. Julemiddagen kan du godt ta på julepyntede Hotel d'Angleterres restaurant Marchal, tipser han.

Mange københavnere legger også en tur innom Conditori La Glace i førjulstiden.

– Det er alltid populært med varm sjokolade med fløteskum og julekaker. Dessuten har de fått en fin, ny gavebutikk, sier københavnkjenneren, som også anbefaler å prøve noen av de tradisjonelle, danske juleøltypene.

Slik kommer du deg dit: SAS og Norwegian flyr direkte fra flere norske byer. DFDS Seaways seiler daglig fra Oslo.

www.visitcopenhagen.dk

Les også: Aristokratisk julestemning rett utenfor København

Tallinn

Hvorfor: Supehyggelig julestemning! Her kan du dessuten spa deg ned og senke skuldrene, alt til en hyggelig pris.

– Førjulstiden i Tallinn er magisk! Når du går rundt i gamlebyens middelalderkvartaler er det som å gå rundt i et filmsett, sier Maret Poldveer Turay, som er ansvarlig for sosiale medier i Visit Tallinn.

Hun anbefaler selvsagt et besøk på det store julemarkedet på byens rådhusplass, som åpner 18. november, der verdens første juletre skal ha blitt pyntet og satt opp allerede i 1441! Her bugner det av små hytter som selger håndverksprodukter og noe godt å drikke og spise.

– Det er også mange utendørskonserter og forestillinger på scenen her i helgene, tipser hun.

De siste årene er det også dukket opp mange mindre markeder i og utenfor gamlebyen, forteller Poldveer Turay.

– Min personlige favoritt er Last minute-markedet i «kreativbyen» Telliskivi Loomelinnak, der estiske designere selger kreasjonene sine til gode priser like før julaften, sier hun.

Her tar du juleshoppingen: – Gamlebyen er full av små boutiquer, og i gaten Viru finner du spesielt mange gøyale butikker. Telliskivi Loomelinnak er også full av designbutikker som er åpne i hele førjulstiden, påpeker hun.

For god julemat: – Julematen vår er veldig påvirket av tysk julemat, så det går i sauerkraut, ovnsstekt skinke, tranebærsyltetøy og potetsalat. Et must er «kjøtt i gelé». Av søte ting, er vi glade i pepperkaker. For estisk julemat, prøv restauranter som serverer estisk mat, som Mekk, Leib eller Golden piglet, tipser Poldveer Turay.

Julespa: – Babar Spa er et godt alternativ, som ikke er så dyrt. Hvis du vil ta julegaven på forhånd og virkelig skjemme deg bort, bør du ta en tur på det luksuriøse spaet på Telegraaf hotel. De har også en god restaurant, Tchaikovsky, sier Poldveer Turay.

Få også med deg: Det arrangeres mange julekonserter i desember, og rett før jul arrangeres også julejazz. Få også gjerne med deg «Nøtteknekkeren» på operahuset!

Slik kommer du deg dit: Norwegian og SAS flyr direkte fra Oslo.

www.visittallinn.ee

Les også: Spa deg ned - verden rundt!

London

Hvorfor? Skikkelig storbyjul til drømmeflypriser – og mye julegaver for pundet!

– Julelondon er utrolig flott, med overdådige juleutstillinger og butikker som er dekorert fra gulv til tak med fargerike lys, nisser og julepynt. Dessuten er det utrolig mange ulike julemarkeder rundt i byen! sier Charlotte Elsbak, som er markeds- og kommunikasjonsansvarlig for Norge hos Visit Britain.

Det mest kjente og største er Hyde Park Winter Wonderland, som åpner nå og varer fram til 2. januar.

– Minuset er at det er utrolig stort, og kan være litt overveldende om man har familie på slep. Gode alternativer er for eksempel Chelsea Fair ved Physic Garden, samt det nye markedet i Leicester, som skal være kjempefint! tipser Elsbak.

Har du barn med, kan du leie skøyter på en av byens mange skøytebaner.

Her tar du juleshoppingen: – Oxford Street er alltid populær blant nordmenn, med mange merkevarer og kjøpesentre, noe som betyr at det ofte kan bli litt dyrt. Derfor anbefaler jeg å holde seg til de litt mindre gatene, eller sidegatene fra en av hovedgatene, der du finner lokale, spennende butikker som også ofte har bedre priser. Nå er jo pundet også veldig billig, så her kan du gjøre julekupp, sier Elsbak, som også anbefaler barnefamiliene å ta en tur innom Hamleys i Regents Street.

– Her finner du hele seks etasjer med lek og moro for barn!

Den beste julematen: – Prøv «mulled wine», som minner veldig om norsk gløgg, og christmas pudding med rosiner og frukt. Opprinnelig var ikke puddingen søt, og kun ble servert første juledag, men med årene har det kommet mer søtlige dessertvarianter, som ofte inneholder alkohol. Mince pie med frukt, med eller uten kjøtt, også kalt Savoury Christmas Pie, er også populært, sier Elsbak.

Hun anbefaler en tur inn om de lokale pubene, som ofte byr på fantastisk mat.

– Nyåpnede McQueen, som bruker mange lokale ingredienser og har fått veldig godt rykte, er perfekt for en førjulsmiddag. Eller prøv å skaffe deg bord på en av de sju nye Michelin restaurantene i London i 2017! tipser hun.

Få også med deg: – Er du Harry Potter fan, er «Galtvort i Snøen» på Warner Bros Studio Tour i London, et must. Ellers så går det også mange fantastiske musikaler i førjulstida, som Les Misérables, som er verdt å få med seg. Eller bare stikk innom en lokal kirke og hør på musikken og sangene! sier Elsbak.

Slik kommer du deg dit: Takket være Ryanairs oppstart av nye londonruter fra Gardermoen, har priskrigen ført til at det er veldig billige billetter å få akkurat nå! SAS, Norwegian og British Airways flyr også direkte, fra flere av de største norske byene.

www.visitlondon.com

Berlin

Hvorfor: Berlin er alle julemarkedenes gøyale stemor!

Jo da, du må selvsagt innom Gendarmenmarkt, det største og mest kjente i byen. Og det fine slottsmarkedet foran Charlottenburg-palasset. Men så blir det vanskelig å velge ...

– Berlin har mer enn 60 julemarkeder, også noen veldig spesielle, forteller Julia Reutenberg, som er presseansvarlig for turistkontoret i Berlin.

Hun anbefaler for eksempel vinterlandsbyen Winterdorf at Badeschiff, som foregår ved det populære «badeskipet» ute på elva, eller håndverks- og gatematmarkedet Holy Shit Shopping, i den kule, gamle fabrikken Kraftwerk Berlin. Eller en tur på byens høyeste marked: Klunkerkranich, som ligger på toppen av et kjøpesenter! Liker du gatekunst og det litt mer alternative, kan du sjekke ut markedet Weihnachtsrodo, på Postbahnhof 10.–18. desember.

– Det er til og med et eget marked for hunder i Grunerwald-skogen, der du kan handle hundeleker, forteller hun.

Trenger du et fredelig avbrekk fra julehandel og -musikk, anbefaler hun en tur i Julehagen i den botaniske hagen, som er pyntet til stemningsfull lysfest.

Her tar du juleshoppingen: Reutenberg anbefaler en tur til julepyntede Kurfürstendamm, der du også finner Europas største kjøpesenter KaDeWe, som pyntes i i nostalgisk drakt i jula.

– I området finner du også Käthe Wohlfahrt, Berlins største julespesialforretning, der du får 450 kvadratmeter julestemning året rundt, tipser hun.

For god julemat: – Vi spiser typisk tysk julemat, som pølser og potetsalat, eller stekt juleand eller -gås med rødkål, grønnkål og poteter. Etterpå koser vi oss med julekaker, sjokolade og pepperkaker, forteller hun.

Og selvsagt må du ha et glass med rykende glühwein, gløgg, som varmer godt på markedene ute i vinterkulda.

Den tyske julematen kan du for eksempel prøve på noen av disse restaurantene, Brauhaus Lemke på Hackescher Markt eller Zur letzten Instanz, som er Berlins eldste restaurant.

– Max & Moritz i Kreuzberg eller Lutter & Wegner på Gendarmenmarkt er også bra, tipser hun.

Få også med deg: På Deutcshe Oper kan du i desember se både «Nøtteknekkeren» og hans og «Grete». Roncalli byr på julesirkus i Tempodrom fra 16. desember til 2. januar.

Slik kommer du deg dit: Norwegian flyr direkte fra Oslo og Stavanger, SAS fra Oslo.

www.visitberlin.de/en

Les også: Åtte julemarkedfavoritter i Europa

Nyeste fra Dagsavisen.no: