Kultur

Tar Beirut til Oslo

Når festivalen Beirut & Beyond lørdag presenterer seg i Oslo, er det uten de syriske rapperne LaTlateh. – Frustrerende, sier festivalsjef.

Bilde 1 av 2

– Fordi de er syriske flyktninger, fikk de ikke papirene i orden og kunne ikke komme til Oslo som planlagt. Det er frustrerende, synes Amani Semaan.

Denne uka er hun i Oslo under Oslo World Music Festival, som er samarbeidspartner til festivalen Semaan leder: Beirut & Beyond, en årlig mønstring av ny musikk fra Midtøsten. I Jakobskirken på lørdag presenterer hun et utvalg av artister fra årets Beirut & Beyond-program. Men ett navn fra festivalplakaten mangler: Rap-duoen LaTlateh, som består av den syriske flyktningen Khairy Eibesh, rapperen med artistnavnet Bu Koulthoum, og Mohamed Khairy. Begge kom til Jordan fra Syria, og dro videre til Europa som asylsøkere. Ingen av dem har pass. Mens asylsøknadene deres er under behandling, mangler de gyldige reisedokumenter for å kunne komme til Oslo og opptre. Dermed måtte de avlyse på en ukes varsel.

Trist

– De er avskåret fra hjemmene sine og landet sitt. I tillegg får de ikke reise ut for å drive med musikken sin, sukker festivalsjef Amani Semaan.

– Dette føyer seg inn i rekken av urettferdighet begått mot syriske flyktninger, mener sjef for Oslo World Music Festival, Alexandra Archetti.

– De flykter til Europa for å få en fremtid. Så nektes de muligheten til å reise og arbeide. Det er trist at ikke artister som LaTlateh kan reise fritt og opptre, sier Archetti.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Preget

Borgerkrigen i nabolandet og urolighetene i regionen preger Beirut & Beyond International Music Festival. Den ble startet i samarbeid med Oslo World Music Festival, etter at Bugge Wesseltoft hadde vært i Beirut i 2012 på et musikalsk utvekslingsprosjekt. Beirut & Beyond fant sted for første gang i 2013 og er en årlig begivenhet – men Beirut And Beyond 2015 fant aldri sted. Semaan forklarer:

– I fjor hadde vi alt planlagt, for festival 5–8. desember. Men tre uker før festivalen skjedde det store terrorangrepet i Beirut, med 42 døde. Vi konfererte med samarbeidspartnere og ambassader og kom til at vi måtte avlyse festivalen. Det var helt forferdelig. Men vi var ikke i stand til å ta den risikoen, sier Semaan.

– I år har vi endret på oppsettet for festivalen, og flyttet til et annet konsertsted, alt av sikkerhetsårsaker.

Fred neste år

– Selve konflikten i Syria er egentlig ikke et tema for festivalen, men vi har artister fra regionen som håndterer temaet på hver sin måte. Festivalen prøver å fokusere på kvaliteten i musikken og at folk skal glemme sorgene. Å oppdage ny musikk og ny kultur er også en flukt, sier Semaan. Hun har en helt spesiell visjon for festivalen i 2017:

– Jeg tror konflikten i Syria vil være over om ett år. I 2017 kan vi ha konsert i Damaskus. Det er mitt håp.

Mer fra Dagsavisen