Kultur

Ibsen, Solan og Jesus på scenen

I Oslo blir det Ibsen-fest og jakt på Jesus, i Bergen er det klart for en av vår tids mest spilte musikaler, mens Solan og Ludvig drar ut på turné landet rundt.

Bilde 1 av 16

I august våkner teatrene fra sommerdvalen.

Nationaltheatret inviterer til Ibsen-festival, den 15. i rekken. Det blir Ibsen i ny tapning og på flere språk i de 18 dagene høstens festival pågår. Blant annet får publikum oppleve Peer Gynt som kvinne.

– Dette er en festival som henter Ibsen inn i vår tid og gir nye perspektiver på vår tids utfordringer og kriser, sier teatersjef Hanne Tømta om festivalen. Selve festivalen åpner ikke før 8. september, men allerede 13. august er det premiere på tyske Jan Bosses versjon av «Borkman» på Amfiscenen. Jan Sælid har tittelrollen.

Festivalens åpningsforestilling på hovedscenen er «Vildanden + En folkefiende», som er en sammensmeltning av de to Ibsen-stykkene.

Under festivalen blir det også urpremiere på Ibsenprisvinner Arne Lygres «La deg være». Lygre er for tiden husdramatiker på Nationaltheatret.

Populær spelemann

I Bergen satser teatersjef Agnete Haaland på en av vår tids meste kjente og spilte musikaler – «Spelemann på taket». Sist den ble spilt i Bergen – i 1998/1999 satte den publikumsrekord med over 50.000 solgte billetter. Den gang var det Helge Jordal som hadde hovedrollen som Tevje. Denne gang har André Søfteland hovedrollen. Regien er ved Norges musikalkonge Svein Sturla Hungnes. Premieren er på hovedscenen er 17. september.

Lenger nord – i Trondheim – satses det stort på en ny versjon av Astrid Lindgrens klassiker «Karlsson på taket». Ivar Tindberg, som blant annet har hatt stor suksess med sin oppsetning av Maria Parrs «Tonje Glimmerdal», setter i scene.

– 2016-utgaven blir en revitalisert versjon av Lindgrens klassiker, men fremdeles tro mot originalen, melder teatret.

Humorforskere

I Stavanger skal humorens nye uttrykksformer utforskes i Christian Eriksens forestilling «Nerdene» på Rogaland Teater. Publikum inviteres inn i et humorlaboratorium der de møter en gruppe forskere i «Verdensbanken for humor, avd. Rogaland». Premiere på hovedscenen 3. september.

Virginia Wolfs fantastiske historie «Orlando» skal også vises i Stavanger i høst. Nina Ellen Ødegård har den krevende tittelrollen, mens Sigrid Strøm Reibo har regien. Ifølge teatret blander musikalsk ansvarlig Simon Revholt stilarter og sjangre – fra renessansens madrigaler til glamrockens David Bowie.

I Tromsø satser Hålogaland Teater blant annet på Hamsun i høst. «Landstrykere – fritt etter Hamsuns August» har premiere 7. september i regi av Yngve Sundvor. Forestillingen skal ut på turné med Riksteatret senere på høsten.

Riksteatret sender også Solan og Ludvig ut på veien til høsten når Flåklypa blir teater. Teater blir det også av Karl Ove Knausgårds roman «Min kamp», som Ole Anders Tandberg har dramatisert og selv har regien på. Riksteatret sender «Min kamp» på turné til 50 steder landet rundt. Den skal også spilles på Oslo Nye Teaters repertoar i høst.

På Oslo Nye høstmeny står blant annet også Edward Albees mesterverk «Hvem er redd for Virginia Woolf?» med Sven Nordin og Linn Skåber som Martha og George. Sven Nordin blir også å se i enmannsforestillingen «En mann ved navn Ove» på samme teater. Forestillingen skal på turne med Riksteatret våren 2017.

Nytt og norsk

På Det Norske Teatret jakter Bjørn Eidsvåg på Jesus i høst. «Etterlyst: Jesus» har urpremiere på hovedscenen 27. august. Med seg på scenen har Eidsvåg sitt faste band og skuespiller Svein Tindberg.

Nynorskteatret kan by på flere norske urpremierer. 3. september er det urpremiere på Jan Roar Leikvolls «Songfuglen» på Scene 2 med Frank Kjosås i den bærende rollen. 8. oktober er det urpremiere på «Fridomens vegar» av årets doble Heddaprisvinner Tore Vagn Lid. På rollelista står blant andre Ane Dahl Torp og Marie Blokhus.

Høstens musikalsatsing fra Det Norske er familieforestillingen «Påfuglen» av Tyra Tønnesen og Jovan Pavlovic. En av våre fremste musikalstjerner, Heidi Gjermundsen Broch, har hovedrollen i stykket, som hadde urpremiere på Trøndelag Teater i fjor. (NTB)

Mer fra Dagsavisen