Kultur

Ferie-appene du bare må ha

Når roamingkostnadene nå er i ferd med å forsvinne i Europa, kan du endelig bruke smarttelefonen fullt ut i utlandet. Her er appene du bør laste ned til ferieturen.

Bilde 1 av 3

Mens man tidligere knapt har turt å sjekke Google Maps etter man har gått seg bort i en fremmed by, av frykt for å overstige den tillatte datamengden, kan man med mange abonnementer nå bruke smarttelefonen fritt i Europa. Det vil si at du betaler samme pris som i Norge.

Å kunne være kontinuerlig pålogget åpner for uante muligheter til å orientere seg i ukjente byer og land, kommunisere med reisefølget, foreta bestillinger og holde orden på reisebudsjettet. Dersom du ikke bekymrer deg så altfor mye over å tillate teknologiselskapene å spore din minste bevegelse, får du mye igjen for å aktivere stedstjenester på mobilen. Apper er blitt utrolig avanserte når det gjelder å finne og koordinere informasjon basert på hvor du befinner deg, og hvem du har i ditt personlige nettverk.

Les også: Sosiale reiseapper - slik finner du ferievenner

To gode karttjenester

Ingen er i så måte i nærheten av Google, og skal du bare velge én reiseapp, velg Google Maps. Si at du har oppdaget en hyggelig kafé i en liten sidegate. Send din nøyaktige posisjon til andre i reisefølget via SMS, slik at de raskt finner fram til deg – ganske enkelt ved å følge en blå strek på mobilskjermen.

Du kan søke etter sushirestaurant eller museum, og opp spretter de som er nærmest deg.

Eller du trykker på et punkt på kartet, får øyeblikkelig veibeskrivelse dit og samtidig valget om å bestille nærmeste Uber-taxi eller ta en T-bane som går fra stasjonen 100 meter unna om 4 minutter. Det er denne lynraske kommunikasjonen mellom ulike Google-tjenester som foregår sømløst i bakgrunnen, som virkelig gjør at Google skiller seg ut.

Detaljerte reiseforslag

Er du i en storby med kompliserte transport og trafikkforhold, kan imidlertid CityMapper også være god å ha. Den forholder seg til store mengder trafikkinfo i sanntid, og gir jevnt over veldig gode og detaljerte reiseforslag.

Du får ofte prisinformasjon på den ruten du vurderer. I byer med sykkel-abonnementsordning viser den hvor stativene befinner seg og hvor mange sykler som er ledige. Appen gir også ofte nyttig tilleggsinformasjon og tips som «stig på bakerst på bussen». Det er imidlertid begrenset hvilke storbyer CityMapper hittil har kartlagt.

Reiseøkonomi

Det trengs tradisjonelt mye hoderegning når man er på ferietur. Nå finnes apper som tar seg av den slags. Valutakurser kan for eksempel være vanskelig å regne ut på strak arm. Prøv EX Currency, som bruker kontinuerlig oppdatert kursinformasjon. Enkel og stabil. Mens en tipskalkulator, som Tipulator, gjør prosentregning til kun et spørsmål om å taste inn beløpet på regningen.

Reiser du sammen med en gruppe, kan det være et logistisk mareritt å holde styr på hvem som betaler for hva. Splittr bidrar til å bevare den gode stemningen ved å forenkle dette betraktelig. Alle laster ned appen, man danner en felles gruppe, og deretter er det bare for hver enkelt å taste inn hva/hvem man legger ut for. Ved veis ende har man en grundig og presis oversikt som fjerner all tvil, uten engang å måtte regne om valutaen.

Les også: Slik får du mer ut av feriepengene

Opplevelser

Tre svært innholdsrike apper som lister opp severdigheter, kulturtilbud og informasjon om uteliv/restauranter/overnatting, er Tripadvisor, Yelp og Timeout. De to førstnevnte er basert på brukernes opplevelser, hvilket betyr at du får veldig mange tips og anmeldelser innen et bredt spekter av temaer, ofte med prisantydning (for eksempel hotellpriser). Begge tilbyr ufattelige mengder nyttig informasjon.

Timeout er først og fremst et utelivsmagasin som er blitt kraftig utvidet i nett- og app-versjon. Her får du oversikten over alt som er hot i form av nokså grundige og ofte underholdende råd og vink. Det er imidlertid begrenset hvor mange byer som dekkes.

Dersom mat er feriens hovedfokus, kan Foodspotting være appen for deg. Her får du også brukerbaserte tips, med den vrien at det er detaljerte bilder av maten som omtales. Selve brukeranmeldelsen er ofte bare en linje eller to. Det føles imidlertid nokså informativt å studere nærbilder av mat, og kan være en vel så effektiv måte å velge neste måltid på, som noe annet.

Helse og sikkerhet

Å vite hvem man skal ringe når noe går riktig galt, er ikke nødvendigvis noe man pugger i det man ankommer et nytt land. TravelSafe kan bokstavelig talt være redningen. Appen inneholder en database over nødnummer og ambassader, samt valutainformasjon (og en liten tipskalkulator). Gratisappen er imidlertid veldig mangelfull, så kjøp TravelSafe Pro til 8 kroner, sett deg inn i hvordan appen fungerer og glem den til du trenger den. Den skal også fungere offline.

Er man først inne på helse, må Sunscreen nevnes. Skadelige solstråler er det vanskelig å styre unna på ferie, men Sunscreen gjør det enkelt å følge med på hvor utsatt du til enhver tid er. Ut fra solens posisjon regner appen ut hvor ofte du bør smøre på solkrem, og varsler deg slik at du ikke behøver å tenke på det.

Les også: Gjør et reisekupp til Tyrkia

Mer fra Dagsavisen