Kultur

Ta med barna til seters

Våkne til klingende kubjeller. Få et geitekyss i graset. Hente hønevarme egg. Reis til seters for å gjøre ferien skikkelig fet! Her er fem av våre favorittstøler for småbarnsfamilier.

Bilde 1 av 8

– Komme da, tuppa, tuppa!

Maria Libélula Baglo (9) har funnet ut hvordan hun trimmer tuppene på Ulsåkstølen i Hemsedal. Flokken på et dusin høns kommer villig kaklende og løpende hver gang hun stiller seg i et nytt hjørne av hønsegården. Og får en ekte klukklatter i respons!

– Skal vi gå inn å sjekke om det er blitt noen egg i dag, da? spør hønefar Gunnar Bækken.

Og det har det jo. Varme, deilige egg, som passer perfekt i små barnehender. Til gjengjeld får tuppene slippe ut i havet av smørblomster, hundekjeks og blodstorknebb, og trippe rundt akkurat der de vil, for en stund.

Tre små griser

Mindfulness? Lavere skuldre? Spontane smil? Nye venner?

Du trenger verken leie en livsstilscoach eller se tusenlappene fly på sukkerglaserte karusellturer for å få familien grundig ned på jorda igjen. Å ta med ungene til seters er en super ferieform for familier, spesielt for dem som har små, dyreglade barn.

I innhegningen rett ovenfor hønene grynter tre små griser fornøyd. De er de som skal bli aller fetest i løpet av den korte sommeren som venter dem. Foreløpig forsvinner de nesten i det halvmeterhøye graset, men de vokser nesten skummelt fort. Om noen måneder veier de fort opp mot hundre kilo.

– Men de legger ikke like mye på seg her ute, når de bruker musklene så mye. Til gjengjeld blir kjøttet mye saftigere og bedre, sier den driftige sjefsbudeia Anne Ulsaker.

Les også: Familieaktivitetene står i kø langs veien gjennom Hallingdal. 

Skjegg under haken

Kosekaniner finnes det også, myke som fløyel.

Og selvsagt er det gjeter, på slik en vakker seter. Og alle burde hatt et knippe geitekillinger å kose med! Men sommerfjellets kuleste og mest sosiale dyr er også de frekkeste fantene til fjells. De spiser det meste de kan komme over – og gnager gjerne litt på både mobiltelefoner og jakkeordninger, om de får sjansen til det.

Men kuene er ikke å se på Ulsåkstølen i år.

– Jeg har prøvd å få låne meg noen, slik at jeg kan yste brunost som vanlig. Men jeg har dessverre ikke lyktes ennå. Så da må jeg nok kjøpe melk fra nabostølene, så jeg får laget litt «rumme», sier Ulsaker.

Ekte bondekost

For inne på kafeen er det ekte bondekost fra området som serveres: Rummegrøt med spekemat fra Hemsedal og hjemmelaget rumme med kvikaku, samt annen tradisjonsbakst.

Etter en god dags tur opp på praktfulle Skogshorn, som tårner majestetisk opp rett bak stølen, er det også godt med en tallerken «småmat», en slags lapskausaktig rett med flere typer kjøtt, som serveres med søt lefsekling, potetlefse med smør og sukker, til.

Milevis med viddeveier gjør også området til et paradis for sykkelfrelste.

Ordet støl kommer for øvrig fra det gammelnorske «stodull», som betyr melkeplass.

Vil ikke ta over

Ulsaker er blitt 70 år, man har foreløpig ingen planer om å pensjonere seg.

– Det er så mye jeg har lyst til å gjøre! Jeg vil ikke sette meg ned og bli gammel, ler den driftige budeia.

– Problemet er også at ingen vil overta. Alle de unge skal bli akademikere eller økonomer. Men jeg har lyst til å føre tradisjonene, det autentiske stølslivet og det vi har bygd opp videre, sier Ulsaker, som begynte så smått med servering til turistene i 1993.

– Men besøkende har det vært her oppe så lenge jeg kan huske. Før var «alle» på stølene rundt omkring her hele sommeren, og da fikk mange også besøk av byfolk som kom og bodde her i perioder. Det var det vi kalte dem, byfolk, ikke turister! Men nå er det knapt en håndfull støler i drift igjen, forteller Ulsaker.

Les også: Flotte reisetips til norgesferien!

Fluene surrer

Derfor føler vi at vi er litt ekstra heldige, som får lov til å delta i et stykke erkenorsk nasjonalromantikk. Våkne til bjelleklang og lystig breking, mens fluene surrer.

Og ja, det er unektelig noen ekstra fluer som surrer rundt i lufta på en stølsferie. Akkurat som eimen av eau de geit, som et ferieminne som henger ved i lang tid etterpå.

Men det gjør ikke noe.

– Når kan vi dra tilbake hit, mamma?

Ulsåkstølen har åpent 11–17 daglig ut august, helger ut september. Servering mellom 11–18. Unger kan være med på kveldsstell onsdager og fredager klokken 17, og flatbrødbaking tirsdager. Overnattingsmuligheter i rom og i stølsbuer, fra enkel standard (600-1200 kr natten) til den nydelige, restaurerte stølsbua med moderne fasiliteter.

Flere fine familiesetre:

Norges kanskje vakreste dal finner du den minst like vakre Renndølsetra, der du kan spise Vestlandets beste bakels (spesialvafler), laget på råvarer fra de frittgående dyra som tusler rundt setra, med egenprodusert rømme og solbærsyltetøy. Resten av menyen står ikke tilbake – her får du ferskfanget aure og vilt fra egnen – og verdens beste fløyelsyoghurt rett fra landets koseligste lille mini-pasteuriseringsbu. Og grønnsaker fra grønnsakshagen! Overnatting i hytte eller koselige rom. Dobbeltrom fra 1990 kr, helpensjon inkl. DNT-rabatt. Også fantastiske turmuligheter. Åpent daglig i sommerferien. 
 
Herdalssetra, Norddal
Herdalssetra ligger også sprengidyllisk til under 1557 meter høye Hereggja en mils spektakulær kjøretur unna Norddal. Egentlig er det ikke bare én seter, men en hel klynge av små, skakke og sjarmerende seterhus og et felles melkefjøs. Her har setertradisjonen blitt holdt i hevd i mer enn 300 år uten avbrudd! Her beiter mer enn 300 melkegeiter, som blant annet gir smak til de populære Snøfrisk-produktene – noe som gjør setra til en av de største fellessetrene i landet. Om sommeren ystes det også ulike typer hvite og brune håndlagde oster her, og det er åpen setercafé daglig. Husk å kjøpe med deg en boks Herdalskarameller! Også flotte turmuligheter.

Skjerpingstrøe, Valdres
Også oppe på stølsvidda på Tyrisholt i Valdres kan du nyte nykokt prim, pultost og brunost fra lykkelige kuer som kommer inn til melking to dagner daglig. Kopplam, kaniner og katter koser seg også i solskinnet. Seteren har åpent for salg av stølsprodukter hele sommeren, og man kan være med på fjøsbesøk og kveldsstell for 300 kr for en familie på fire. Åpen støl med servering av fredag 15. og 29. juli. En av nabostølene, Rognåstrøe, har åpen støl 8. og 22. juli. Skjerpingstrøe tar også imot feriegjester på den ombygde, koselige låven – med låvebrua som inngang. Ta med sykkel – det er milevis med flotte grusveier!

Selstali seter
På «baksiden» av Gaustatoppen, ved foten av det høyreiste fjellet, ligger nydelige Selstali seter, åpent daglig hele sommeren. Her går det melkekyr, kalver og sauer hele sommeren, og av melka lages det setersmør, seterrømme, staulsost og prim, som du kan nyte ute på tunet når sola steker, eller inne på den koselige seteren. Ekte rømmegraut, spekemat og sauplapper får du også. De leier også ut to koselige tømmerhytter med plass til fire for 700 kr natten.

Nyeste fra Dagsavisen.no: