Kultur

Reise: Nytt til norgesferien

Hurra, sommerferien er her! Og i år er det ekstra mye rart du kan finne på. I Norge.

Bilde 1 av 12

Bli med på oljeplattform-cruise, miks din egen sommerhit på musikkhotell, test Norges raskeste zipline eller dra på badeferie til Røros! Her er noen av landets mest spennende nyheter på reisefronten.

1. Rigg-spotting, Nordsjøen

Flotellet Edda Fides huser vanligvis offshorearbeidere på prosjektoppdrag, men i sommer åpner skipet lugarene for vanlige passasjerer som har lyst til å lære mer om oljenasjonen vår og livet på plattformene i Nordsjøen. I midten av juli legger det ut på to tredagers cruise med riggspotting som tema. Det blir også spennende foredrag underveis. Det første cruiset går fra Haugesund, via Stavanger og deretter ut i Nordsjøen, før det ender i Molde (pris 6.000 kr). På turen får gjestene blant annet oppleve nykommeren Edvard Grieg, det nye gigantfeltet Johan Sverdrup, samt flere andre. Cruise nummer to starter i Molde, og har Norskehavet med Draugen, Kristin, Åsgard, Heidrun, Skarv og Norne på kartet (pris 8.900 kr). Denne seilasen ender i Svolvær. Skipet kan ta 500 passasjerer, som kan velge mellom vanlige lugarer og suiter. Mat og aktiviteter er inkludert.

2. Tindrende senter, Åndalsnes

Åndalsnes jobber svært hardt for å bli Norges fremste tinde- og friluftskommune, og har på få år bygget opp en av Norges tøffeste fotturer – Romsdals-eggen. Nylig åpnet også et spektakulært, nytt tindesenter på kaia. Her kan du både lære mer om tindesportens historie, og bli bedre kjent med klatrepionér og «Kongen av Romsdalshorn», Arne Randers Heen, som har samlet inn mye av grunnlaget for senteret. Senteret har også en stor innendørs klatrehall. Åndalsnes har også fått en ny klatrelinje og tilrettelagt flere fjellstier i løpet av året.

3. Framtidas turisthytte, Rogaland

Trodde du at turisthytter var ensbetydende med trekkfulle, gamle furuhytter? Da må du tro om igjen. Nye Skåpet turisthytte på Lysefjordens sørside er alt annet enn traust! Den består av én hovedhytte med felles oppholdsrom og kjøkken, samt et par soverom og hems med ti soveplasser, i tillegg til fem sovehytter som er plassert rundt i terrenget. Alle sovehyttene har fem sengeplasser og heldekkende panoramavinduer som vender ut mot Soddatjørn. Det har også badstuen, der du kan myke opp støle legger etter turen! Hyttemodulen kan dessuten for tida sniktittes på i Slottsparken, der en av modulene står utstilt. Det ultramoderne hytteprosjektet i regi av Stavanger Turistforening åpner 21. august.

4. Stillegående cruise, Nærøyfjorden

Den nye turistferjen i en av Norges fineste fjorder er ikke bare nesten lydløs, elektrisk og miljøvennlig. Den er også farget av landskapet den skal seile i! Fjordcruisebåten Vision of The Fjords er inspirert av de mange stiene som går i sikksakk oppover bratte fjellsider, noe som gjør at passasjerene kan gå overalt på utsiden av skipet. Blir det kjølig, kan du søke ly innenfor panoramavinduene. 400 passasjerer kan være med av gangen. Avgangene starter 21. juni. Priser fra 490 kr.

5. Fjell-gokart, Hemsedal

Juhu! I sommer kan du teste nyinnkjøpte Mountain Carts i Hemsedal. Kjøretøyene har ikke pedaler – farten sørger utforbakken for. Men bremser har de, heldigvis! Du kan ta enkeltturer eller leie dem på hel- og halvdagsbasis (295/795/995 kr inkl. heiskort). Du slipper å dytte dem opp – du haiker med stolheisen. Av ekstrautstyr trenger du bare hjelm (inkl.) og solbriller (må medbringes). Mountain Carts kan leies hos Hemsedal Sykkelutleie eller bestilles på www.hemsedal.com.

6. Panoramaskiheis på Folgefonna

Nekter du å legge skiutstyret på hylla? Ta det med til Norges tredje største isbre, Folgefonna. Sommerskisenteret har nå utvidet med 300 meter lengre heis, slik at kjøremulighetene blir enda bedre – og du kommer høyere opp. Fra toppen av skiheisen, 1460 meter over havet, får du en av Norges beste skiheis-utsikter – og kan nyte synet av både isbreen og Hardangerfjorden – og se helt til Nordsjøen. Senteret åpner også en grønn, familievennlig panoramaløype fra toppen av bakken. www.folgefonn.no

7. Reiselivs­museum, Balestrand

Norsk reiseliv har dype røtter på Vestlandet. Nå har reiselivshistorien fått et splitter nytt museumsbygg i Balestrand, som åpnet for noen få uker siden. Her kan du få vite mer om hvordan de engelske lakselordene var med på å starte turiststrømmen til fjordene, og se hvordan reiselivet har fungert som en viktig motor i de små bygdene langs de ville fjordarmene.

8. Superlang flytsti, Trysil

Trysil har satt seg et hårete mål om å bli Skandinavias største sykkeldestinasjon. Til sommeren åpner de en av Europas lengste flytstier på 7,5 kilometer, som skal gå fra toppen av stolheisen Fjellekspressen – som man kan haike opp med. I tillegg kommer det en stor, ny bikepark med en rekke utfordringer som pumptrack og dirtjumps, som passer for både nybegynnere og proffer. I det samme aktivitetsområdet åpner også ny terreng-minigolfbane. Parken ligger ved inngangen til Gullia, der de i fjor åpnet 13 kilometer med nybygde sykkelstier. www.trysil.no/sykkel. Også på Geilo får de en ny pumptrack, og i Nesbyen åpner det mange spennende sykkelnyheter. Hafjell får et nytt område for nybegynnere og barn for heisbasert
sykling.

9. Rom med havutsikt, Nordland

Våkn opp til stillhet og fjordskvulp på splitter nye Vassdalsvik Sea Lodge i Meløy på den vakre nordlandskysten. Tolv mil sør for Bodø har svenske Helén og norske Fred Inge funnet sitt friluftsparadis, der du kan nyte fullstendig uberørt natur, vandre, fiske og jage nordlys på ski om vinteren. Nye rorbuer er under bygging, men i sommer kan du overnatte på kaikanten i et renovert, koselig båthus (14.000 kr/uke), eller i litt enklere The Servants Crib lenger opp i lia (5000 kr/uke). De byr også på rekeaften med «From dusk to prawn» og rock’n’roll på sommerkveldene.

10. Badeland på Røros

Nå kan du reise på badeferie til Røros! På Røros Hotell har de åpnet et stort, nytt badeanlegg med både et innendørs- og et oppvarmet utendørsbasseng, barnebasseng, klatrevegg, badstuer, boblebad og spa- og velværefasiliteter. Badet er åpent for alle, og er utsmykket av de lokale kunstnerne Per Lysgård og Tom Gustavsen. Priser: Voksne 145/195 kr/barn 105/145 kr ukedager/helg, høytid og skolefridager.

11. Ny fjellheis i Tromsø

Fjellheisen har vært et landemerke i Tromsø helt siden den åpnet i 1961. Nå er fjellheisens gamle gondoler erstattet av nye, moderne, som fortsatt er merket «Isbjørnen» og «Selen» – symboler for hvordan banen først ble finansiert. I disse dager er det imidlertid den store økningen i vinterturistene som har gjort det mulig å ruste opp heisen for rundt 65 millioner kroner. Billett tur-retur koster 170 kr for voksne, 60 kr for barn og 350 kr for familie.

12. Bueskytterkamp på Dagali

Krigshumør i ferien? Prøv deg på det nye konseptet Archery Tag, som er en heftig blanding av bueskyting, paintball og kanonball, i Dagali Fjellpark. To lag utstyres med store buer og tilhørende piler med skumputer, og skyter mot hverandre eller mot det andre lagets mål. Skumputene skal være såpass myke at du fortsatt kan være venner med kompisene dine etterpå.

13. Norges raskeste zipline, Bergen

Nå kan du suse ned fra byfjellet Ulriken i opptil 70 kilometer i timen! Ziplinen er 200 meter lang, og har bratt helling, så ifølge ryktene skal farten kunne bli noe av det raskeste en zipline kan tilby i Norge. Har du nervene under kontroll får du også en fantastisk utsikt på kjøpet. Voksen 300 kr/barn 200 kr (aldersgrense åtte år).

14. Kunsthotell, Lillehammer

Lillehammer hotell har fått en 60 millioner kroners makeover, og er blitt totalrenovert innvendig. Hotellet er også verdt et stopp selv om du ikke bor her, for å ta en titt på den nye, store kunstveggen, Art Wall, med bilder fra blant andre Christian Ringnes’ kunstsamling i tillegg til hotellets egen. Det er også blitt en ny skulpturpark i hotellets store parkanlegg. I løpet av året skal også et splitter nytt, stort velværesenter med både utendørs og innendørs bassenger, badstuer og behandlingsrom stå klare.

15. Spøkelsesbyer, Svalbard

Mens gruvearbeiderne forsvinner ut av kullgruvene på Svalbard, strømmer turistene inn. Opptil 5.000 turister forventes årlig å besøke Gruve 3, som er blitt åpnet for turisme, gjennom guidede omvisninger med Basecamp Spitsbergen. Du kan også oppleve de spøkelsesaktige bosettingene Barentsburg og spøkelsesbyen Pyramiden på én dag, med den nye høyhastighetsbåtruten Arctic Explore, fra Longyearbyen. Du kan også i år komme deg fram og tilbake til verdens nordligste bosetting, Ny-Ålesund, med båt. Turen går forbi en hvalrosskoloni! Etterpå kan du dra på ølsmaking på nye Svalbard Bryggeri, som er det nordligste bryggeriet i verden.

16. Utsikten, Gaularfjell

Flere av de Nasjonale turistvegene er blitt skikkelig oppgradert med vakre arkitektoniske installasjoner, utsiktsplattformer, stianlegg og toaletter i år. Nylig åpnet det nye anlegget med utsiktsstier og rasteplass ved Skjervsfossen ved turistveg Hardanger. Helt ute på kanten av fossefallet! Fra 23. juni kan du også bestige det spektakulære «utsiktsflaket» av betong som svever som et papirfly i lufta over Gaularfjell. I høst åpner også installasjonene ved Allmannajuvet i Ryfylke, og da skal også kunstverket Columna Transatlantica avdukes ved Atlanterhavsvegen.

17. Lokale perler, Norge rundt

Norge bugner av koselige overnattingsgårder, lokale osteprodusenter, flinke pølsemakere og spennende opplevelser. Men hvor finner du dem? Hanen, som organiserer virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge, har svaret! I den nye appen som lanseres denne uka får du opp et interaktivt kart, der du enkelt kan finne fram til hyggelige stoppesteder langs veien. Opplevelseskartet fungerer også fint i nettversjonen.

18. Musikkmikser-hotell, Karl Johan

La Tigerstaden inspirere deg til å lage neste norske sommerhit! På det nye Comfort Hotel Karl Johan kan du booke deg inn på et eget Music Room – hotellrom utstyrt med innspillingsutstyr, der du kan skape dine egne hits fra hotellsengen. Rommene er utviklet i samarbeid med den verdenskjente musikkprodusenten Matoma og hotellets eget musikkteam, Need Music. Det er også det første hotellet i Norden som har et eget profesjonelt musikkstudio tilknyttet hotellet. Sommerens heteste sjekketriks?

19. Kjapp parkering, Gardermoen

Nå kan du ta ut koffertene og levere bil og nøkkel til en servicemedarbeider, og fly av gårde. «Parking Express» er flyplassens eget, nye tilbud til folk som tar bilen til Gardermoen, og ikke vil kaste bort tida på å parkere og eventuelt ta transferbuss. Du leverer bilen på parkeringshus P10, plan 1, rett ved terminalen. Bilen vil stå trygt innendørs hele tida. Du kan benytte deg av drop in, men det billigste er å bestille på nett i god tid på forhånd. Priseksempler: 530 kr/dag, 950 kr/uke, 1160/to uker.

20. Vannvittig kunstattraksjon, Jevnaker

Årets nye og store attraksjon på Kistefosmuseet på Jevnaker er den danske kunstneren Jeppe Heins unike, permanente vannskulptur «Veien til Stillhet». Skulpturen er som en stor labyrint, der vannstrålene spruter over polert rustfritt stål og skifer fra Oppdal. Publikum kan også gå inn i skultpturen, om du ikke er redd for å bli litt våt! Hein stiller også ut fem andre lekne møbel-kunstverk og utstillingen «Reflection» i kunsthallen.

Mer fra Dagsavisen