Kultur

Til menn i shorts: Det er ikke unntakstilstand selv om det er varmt!

MOTE-KOMMENTAR: Det vrimler av herrer med bare legger i byen. Er kort alltid godt?

Bilde 1 av 4

«Shorts – en menneskerett? I think NOT.» Sånn sluttet min kommentar om herrer i shorts, som gikk sin seiersgang på Dagsavisens nettsider for noen år siden. Siden er shortsbruk blant herrer blitt mer akseptabelt, og noen mestrer stilen bedre enn andre. Er det dermed sagt at det er ok overalt? Å, nei da.

Det er ikke unntakstilstand bare fordi det er varmt. Å gå i shorts på jobb er ingen menneskerett. Shorts er litt som ytringsfrihet – at det er lov betyr ikke at du må. Her er en liten guide:

Surfershorts: Finnes i brokete varianter av psykofarger, hawaiimønster og andre artige trykk. Gjerne fire størrelser for store så de rekker nesten til anklene, med giga-sneakers. På jobb? ALDRI – med mindre du er livredder, proffsurfer eller moteblogger.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Cargoshortsen: Khakivariant som brukes av nerder, metallhoder og fedre med sykkelhjelm, eller voksne herrer som foretrekker å stappe pikétrøya nedi og stramme til med et belte. På jobb? Dette er et fritidsantrekk. Unntak for barnehageonkler og gartnere.

Piratbukse: Underkategori av cargoshortsen, et horribelt unisexplagg som slutter midt på leggen. Praktisk. Komfy. Men ufattelig stygt, ukledelig og normcore på sitt verste. Passer: På hytta, dersom den ligger langt fra folk. På jobb? Aldri. ALDRI.

Denimshorts: Den avklipte jeansen – trang, med oppbrett rett over kneet er adskilling mer preppy enn syttitallsvarianten med frynsekant. Elsket av unggutter med boybandsveis og manbags. Gjerne sammen med Converse eller loafers. Den minst provoserende shortsen av alle. På jobb? Ja – hvis du er stylist, telefonselger eller partysvenske med brune legger og egen bar.

Sykkelshortsen: Et pølseskinn av en trikot i neonfarger og svart som går til rett over kneet. Brukes av sportssyklister og deres wannabes – sykkelbudene. På jobb? Sier seg selv – du må ha hjul. Eller være personlig trener.

Dresshorts: Herrenes svar på cityshorts. Ser ut som en dressbukse som er kuttet ved kneet og bæres med dressjakke, skjorte, slips og smal pc-veske. Kanskje den mest kompliserte av alle, fordi den gir utfordring til fottøyet: Dressko? Spasersko? Sandaler – med eller uten sokk? Kjør debatt. På jobb? Et IKKE-antrekk, med mindre du er moteredaktør, modell eller provokatør.

Short-shorts: Den kort-korte trange shortsen truet i fjor med å gjøre comeback. Den mest krevende herreshortsen av alle – jeg sier som min kollega i The Telegraph: «Be afraid: men’s shorts are getting shorter.» Tenk syttitallets fotballspillere, og menn på rollerdisco. Stikkord: trangt. Kun for spesielt interesserte. På jobb? Niks – med mindre du er pornostjerne.

Konklusjon: Når sola steiker, ta fri. Sjekk leggene. Alternativt: kjøp linbukser. Lange.

Les svaret fra shortsbruker Aslak Borgersrud: Free the nipple! Men free for helvete hårete legger også!