Kultur

Dansk krohygge

Kroferie! God mat, rause porsjoner og uformell hygge i stemningsfulle lokaler, med hyggelige verter. Det kan vi nordmenn også li´! Her er kroene du bør sette kursen for på neste danmarkstur.

1 av 2

– Det jeg liker ved danske kroer er hyggen, løssluppenheten og omsorgen for gjesten. Dessuten er maten smakfull og porsjonene store, sier stjernekokk Bent Stiansen, som ofte lar seg inspirere av det danske kjøkken på sin gourmetrestaurant Statholdergaarden i Oslo, som er én av de to restaurantene i Oslo som er blitt hedret med michelinstjerner.

Det har en grunn. Stiansen har levd med danske kvinner i 30 år, og er ofte på besøk i Jylland og på øya Fyn, som han kaller «Nordens Provence».

– Hos mine hyggelige svigerforeldre har jeg alltid fått rikelige mengder med god og smakfull dansk mat, forteller han.

Mange krobesøk

Under besøkene sine i landet har han ofte besøkt de danske kroene.

– Hvilke er dine favoritter?

– Falsled kro på Fyn er Danmarks beste og vakreste kro! Henne Kirkeby kro i Henne på Jylland har michelinstandard, og er drevet av en gal engelsk kokk, Paul Cunningham, sier Stiansen.

I tillegg er han glad i den klassiske Sortebo kro i Odense.

– Det er en veldig hyggelig og autentisk kro i «Den Fynske landsby». Den byr på topp mat, god service og ekte krostemning, fortsetter Stiansen, som slenger på et restauranttips på Fyn:

– Restaurant Lieffroy i Nyborg er et vakkert sted, med utsikt til Storebælt. Topp mat og service til en fornuftig penge. Den er absolutt verd sin pris og mer til, tipser Stiansen.

Få flere reisetips på Dagsavisen.nos reiseside

Dype røtter

– Kroene er en del av den danske folkesjela, sier Julie Ryland, som er presseansvarlig for Visit Denmark.

Og matpublikummet er på vei tilbake til røttene. Etter flere år med eksperimentell, nynordisk mat, er dansk husmannskost i ferd med å få et skikkelig oppsving igjen.

– I København ser kokkene til mormors kjøkken og krotradisjoner når de skal sette sammen menyer til byens siste restauranttilskudd, som på Jagger og Palægade, sier Ryland.

Ute i provinsen er heller ikke en rødspette bare en rødspette.

Destinasjon i seg selv

– Mange av Danmarks kroer serverer lekker gourmetmat som ofte tar utgangspunkt i det danske, tilberedt med kortreiste råvarer. Et av de beste eksemplene på dette er Paul Cunninghams Henne Kirkeby Kro, som endelig fikk sin velfortjente michelinstjerne i februar. Hit kommer ikke bare søvnige reisende som er på jakt etter en seng å sove i og mat som metter på veien videre. Henne Kirkeby er blitt en destinasjon i seg selv, og tiltrekker gourmetentusiaster fra hele verden, sier Ryland. Uansett om man besøker kroen med hvite duker og landingsplass for helikoptre, eller den lune krostuen der pramdragergryten alltid står klar på komfyren og sengene knirker, har de en viktig ting til felles: Vertskapet.

– På sin genuine, danske væremåte føler du deg alltid velkommen og alltid som hjemme, sier Ryland.

Ti av Danmarks beste kroer

De tradisjonsrike

Svostrup Kro, Silkeborg

På historiske Svostrup Kro fra 1834 er du ikke helt sikker på om du trer inn i et museum, en antikvitetshandel, eller noens hjem. Her kan du ta deg en øl med kroverten, beundre den enorme samlingen av antikviteter, og nyte deilig, tradisjonell husmannskost, som tørrstekt flesk, Skindstegt Perlehønebryst og Grøntsags Pakkenelliker. Klassisk, hvitmalt dansk halmtakhus nydelig beliggende ved vannet. Overnatting i gammeldagse, unike dobbeltrom fra 1295 danske kroner.

Sønderho Kro, Fanø

På Sønderho Kro på idylliske Fanø må du bøye deg for å komme inn døren. Kroen er fra 1772, og er en av Danmarks eldste og best bevarte kroer. Men ikke la deg lure av antikvitetene og det velholdte bindingsverkshuset under stråtaket, kjøkkenet har fornyet seg med tida, og kan by på både lokale spesialiteter og gourmetmenyer. Koselig uteservering på tunet. Kroen har også 13 unike værelser, dobbeltrom fra 1295 danske kroner.

Sortebro kro, Odense

Reis tilbake til 1805 i denne tradisjonelle kroen med stråtak, skjeve vegger og bindingsverk, der du kan gasse deg med de klassiske danske krorettene. Til lunsj kan du gjerne gå for et ordentlig sildekalas eller Smørristet rødspette. Både smaksmeny for en helaften og enkle retter serveres til middag. Også enklere lunsjretter i Café Krostuen. Kroen ligger ved inngangen til Den fynske landsby, Odenes velbevarte svar på Folkemuseet på Bygdøy.

Hvidsten Kro, Jylland

Den kongelige privilegerte Hvidsten Kro fra 1662 er familieeid og drives nå av fjerde generasjon. Her står klassisk dansk, hjemmelaget kromat og lokale retter på menyen. De er blant annet berømt for sin æggekake med stegt flæsk og purreløk. Kroen ligger like utenfor Randers. Værelsene er enkelt, men hyggelig innredet, dobbeltrom fra 725 danske kroner.

www.hvidstenkro.dk   Gourmetkroene

Henne Kirkeby Kro, Fænø

Den matgale kokken Paul Cunningham har skapt et moderne mattempel av denne historiske kroen på en privat øy i Sydvestjylland, og som endelig er blitt belønnet med én stjerne i Michelin-guiden. Bakgården rommer en grønnsakshage på et hektar, her kommer maten virkelig rett fra jord til bord! Matfilosofien er å få deg til å få lyst på «mat du ikke visste at du kunne tenke deg». Særdeles fristende gourmetmenyer til lunsj, middag og aftens. Etterpå kan du besvime i værelser som er «lidt ud over det usædvanlige», som byr på «huleaktig hygge». Priser fra 1650 danske kroner for et dobbeltrom.

Falsled Kro, Fyn

Falsled Kro er hvitkalket, sørfynsk kroidyll på sitt aller beste, nedsunket i vakre, viltvoksende blomsterbed. Kroforpakterne Per Hallundbæk og Randi Schmidt og hunden Filippa ønsker deg velkommen. Kjenn skuldrene senke seg med duften av salt hav i nesen, skjem deg selv bort med en gourmetlunsj eller -middag i toppklassen. Sjarmerende værelser med deilig utsikt mot havet eller hagen fra 2.100 danske kroner.

www.falsledkro.dk
 
Molskroen, Djursland

Molskroen ligger like utenfor Århus, med nydelig utsikt mot Ebeltoft Vik og nasjonalpark Mols Bjerg i ryggen. I 2013 ble kroen modernisert, og værelsene ble lekkert og moderne innredet. Sjefkokk Steffen Villadsens står nå bak grytene, med en matfilosofi og meny som hyller de kjente, klassiske rettene, samtidig som han etterstreber et moderne uttrykk og flere lokale råvarer. Gå for den seks-åtte retters signaturmenyen. Dobbeltrom på Strandhotellet fra 1680 danske kroner. Også ferieleiligheter.

De familievennlige

Aalbæk Gl. Kro, Skagen

Aalbæk Gl. Kro er en historisk kro med røtter tilbake til 1881, som ligger perfekt til ved stranden, med kort avstand til Frederikshavn og noen av Nordjyllands største attraksjoner. Dette, kombinert med gode barnemenyer og et klassisk, dansk kjøkken, gjør kroen godt egnet for familier på reise. Også selveste H.C. Andersen skal ha stoppet her. Dobbeltrom fra 995 danske kroner.

Stenbjerg Kro & Badehotel, Nordvest-Jylland

Stenbjerg Kro fra 1790 ligger like ved nasjonalparken Thy, med utsikt til Vesterhavet. Her kan hele familien nyte det gode kroliv i enkle eller moderne hytter på stranden, eller i værelser i hovedhuset. Bli med på sykling, fisketurer og villmarkssafari i et av Danmarks mest velfylte spiskammers. På Stenbjerg Kro serveres det lokale råvarer og kortreist mat. Dobbeltrom fra 650 danske korner for et enkelt dobbeltrom, ekstraseng 200 kr.

Filskov Kro, Billund

Filskov Kro ligger bare en kort kjøretur fra Legoland og Billund flyplass, så her kan du kombinere sjarmerende krohygge med kort avstand til barnas ferieeldorado. Kroen har også moderne familierom og innendørs lekerom med lego og PlayStation, og ute er det en stor lekeplass med hoppeputer, sklier og en ny fotballgolfbane. Like ved kan du leie kano på Omme Å. Vel hjemme igjen på kroen venter en nystekt rødspette og andre danske delikatesser. Familieværelser fra 1600 danske kroner.