Kultur

Roy Jacobsen: Odins soldater ødelegger den norrøne kulturarven

Roy Jacobsen støtter kollega Jon Fosses utfall mot Odins soldater. Forfatterkollega Siri Pettersen er ikke med på premisset at «norrøn kulturarv eies av høyreekstreme,

Bilde 1 av 2

I Dagsavisen i onsdag gikk Jon Fosse ut mot Odins soldater og høyreekstremes bruk av norrøn mytologi. Fosse har dramatisert gudefortellingene om fra Edda for Det Norske Teatret, til en oppsetning som skal ha premiere i mars 2017.

Roy Jacobsen er en av de norske forfatterne som har brukt stoff fra norrøn litteratur, og i 2012 var han konsulent på den nye oversettelsen av Snorres kongesagaer. I år har Litteraturhuset i Oslo foredragsserien «Norrøn vår», der Roy Jacobsen har snakket om den norrøne diktingen som «ryggraden i nordisk litteratur».

– Jeg støtter Fosse fullt ut, sier Roy Jacobsen.

– Vi som har holdt på med norrøn litteratur en stund, møter dette gang på gang: Den norrøne arven blir misbrukt av høyreekstreme og nasjonalister. De har satt hele den norrøne kulturarven i vanry. Man blir oppgitt over at dette hele tida gjentar seg. Jeg trodde ærlig talt det var over. Men vi som er glad i denne vakre kulturskatten, må si fra så ofte som mulig om at dette er galt, sier Roy Jacobsen.

– Denne typen annektering av symboler er det vanskelig å gjøre noe med. Det eneste som hjelper er å ta til motmæle og drive alminnelig folkeopplysning.

LES OGSÅ: Anundsen: Vanskelig for å se at Odins soldater har noen rolle

Absurd

– Odin var dikternes mann! Han gikk jo ikke rundt i gatene med hettegenser! Jeg tror ikke de vet hva det er de bruker her, sier Roy Jacobsen.

– Det er absurd å bruke den norrøne diktingen i en høyreekstremt miljø i dag. Denne diktningen står i en humanistisk tradisjon. Den hører ikke hjemme på verken høyre- eller venstresiden, mener Jacobsen.

Odin var innvandrer

Forfatter og lyriker Knut Ødegård har nettopp fullført et årelangt arbeid med en ny gjendikting av Edda-diktene til nynorsk. Fjerde og siste bind kommer ut 11. april, og 24. april er Edda temaet for Norrøn vår på Litteraturhuset.

«Uttrykket ’Odins soldater’ tyder på at dei som er med der ikkje har forstått mykje av norrøn gudelære og reglane for høvisk oppførsel i norrøn tid», skriver Knut Ødegård, i e-post til Dagsavisen.

«Eg har berre lese om ’Odins soldatar’ i media, det ser for meg ut som om dei er mot innvandring frå andre kulturar enn dei vesteuropeiske. Men Odin sjølv kom, ifølge Snorre, som innvandrar frå det landet Snorre kallar Tyrkland, og som truleg låg i Sentral-Asia. Ideologisk innvandringsfiendskap og norrøn mytologi har ingen ting med kvarandre å gjera».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Odinsbarn

Fantasy-forfatter Siri Pettersen har hatt suksess med boka «Odinsbarn» og trilogien «Ravneringene», med tematikk fra norrøn mytologi. Også hun reagerer på Odins soldaters bruk av den norrøne mytologien.

«Gjennom alle tider har folk brukt kulturhistorie for å fremme sin agenda. Man søker kredibilitet og styrke gjennom å knytte seg til eldre ideer, guder og symbolikk. Men til tross for talløse kuppforsøk har norrøn kulturhistorie overlevd med sin egenart. Den overlevde nazismen, og den kommer til å overleve dette også», skriver Siri Pettersen til Dagsavisen.

Hun påpeker at hun selv bruker norrøn mytologi til å ta opp fremmedfrykt og rasisme i «Ravneringene»-trilogien.

– Jon Fosse sier at han med Edda-oppsetningen vil ta den norrøne kulturarven tilbake fra høyreekstreme, er det noe av det samme du har gjort?

«Å si 'ta tilbake' innebærer at norrøn kulturarv eies av høyreekstreme, og det aksepterer jeg ikke. Det norrøne miljøet er stort, og i all hovedsak antirasistisk, noe de fleste er svært tydelige på. Det gjør meg stolt og glad», skriver Siri Pettersen.

LES OGSÅ: Leder for Odins soldater tviler på at politiet vil gjøre noe

Mer fra Dagsavisen