Stavanger

Leder for Odins soldater tviler på at politiet vil gjøre noe

Eirik Faret Sakariassen (SV) anmeldte Soldiers of Odin. Kim Mæland i Odins soldater sier gruppen har en god tone med politiet og at patruljeringen av gatene vil fortsette som før.

Følg RA på Facebook og Twitter!

– Jeg hadde ikke regnet med politianmeldelse. Jeg hadde ikke regnet med noe av alt dette. Vi har en stor del av befolkningen i ryggen. En stor del av befolkningen er imot det valget han (Eirik Faret Sakariassen) gjør nå, sier Kim Mæland til RA.

– Vi har ikke gjort noe ulovlig, fortsetter Stavanger-mannen, som sier han er leder av gruppen Soliders of Odin i Norge.

Mæland sier at han tviler på at politiet vil gjøre noe med anmeldelsen.

LES OGSÅ: – I dialog med politiet om Odins soldater

Odins soldater, som er den norske oversettelsen, har patruljert gatene i snart to måneder. Gruppen, som sier de skal forhindre vold og narkosalg i sentrum i helgene, har først fått stor oppmerksomhet etter at de begynte å uniformere seg forrige helg.

Selv om gruppen nå er politianmeldt, vil Odins soldater patruljere gatene som før, ifølge Mæland.

– God dialog med politiet

– Vi har hele tiden hatt en god dialog med politiet. Før hver patruljering ringer vi vakthavende slik at politiet vet at vi er der, sier Mæland, som legger til at gruppen også har et godt samarbeid med Natteravnene.

– Vi utveksler tips om hvor det er best å gå, steder hvor det kan være vold og salg av narkotika, sier Mæland.

SV-politiker Eirik Faret Sakariassen valgte i går å gå til politianmeldelse av Odins soldater. Han er gruppeleder i Stavanger SV, men leverer anmeldelsen som privatperson.

LES OGSÅ: Stopp Odins brune oppgulp!

– Jeg opplever det som veldig tydelig at mange opplever det som utrygt at personer i en ytterliggående gruppering uniformerer seg og går i gatene på kveldstid, stikk motsatt av det de sier de forsøker å oppnå. Vil de gjøre gatene tryggere, kan de melde seg inn i Natteravnene, sier Sakariassen til RA.

Mæland sier det er forskjell på Odins soldater og Natteravnene.

– Natteravnene griper ikke inn. De ringer politiet og holder avstand. Vi griper inn der vi ser at det er fare for at noen kan bli skadet, sier Mæland.

Faret Sakariassen mener at man må være tydelig på at det bare er politiet som har som oppgave å opprettholde ro og orden. Han henviser til paragraf 26 i politiloven i sin anmeldelse, om forbud mot borgervern. Selv hevder gruppen at de ikke er et borgervern.

– Folk må ikke blande borgervern med borgerplikt. Alle har en plikt til å gripe inn dersom de ser noe som ikke bør skje, sier Mæland.

Tror politiet følger opp

Faret Sakariassen reagerer også på den rasistiske holdningen medlemmer i grupperingen står for.

– For eksempel når lederen Kim Mæland i et TV-intervju henviser til at de vil hjelpe alle, uansett «rase». Det er helt utdatert som begrep. Rasebegrepet og «rasetenkning» kan knyttes til farlige, høyreekstreme tanker og holdninger, sier Faret Sakariassen.

Han ber om og regner med at politiet prioriterer anmeldelsen og etterforsker raskt.

– Odins soldater bør bortvises fra sentrum til politiet er ferdig med etterforskningen, sier Faret Sakariassen.

LES OGSÅ: Odins unødvendige soldater

Det ser Mæland ingen grunn til.

– Vi er verken rasister, nazister eller høyreekstreme. Vi er vanlige personer som er ute i gatene og passer på at folk har det trygt. Vi gjør dette for det norske folk, for alle. Blant våre rundt 100 medlemmer i Rogaland, har vi alt fra barnehagearbeidere, leger og foreldre. Vi har strenge krav til medlemskap, sier Mæland.

Soldiers of Odin ble startet i Finland, og er linket til nynazistiske miljøer.

– Gruppen i Norge har helt andre retningslinjer. Jeg kan ikke svare for Finland, sier Mæland.

Syv medlemsforespørsler hver dag

Mæland forteller at Odins soldater har rundt syv medlemsforespørsler hver dag, men ikke alle får bli medlem.

– Våre muligheter til å sjekke alt er litt begrenset. Men når vi får en forespørsel, gjør vi en grundig sjekk av facebookprofilen til personen. Er personen medlem i rasistiske grupper, eller involvert i noe voldelig, så gir vi ikke medlemskap. Vi ser også på bildene. Om det ser greit ut, kommer søkeren inn til et møte hvor vi spør om fortid og om personen er dømt. Derfra må personen være med og patruljere gatene tre ganger før han eller hun får bære uniform, forklarer Mæland.

Ifølge Mæland er det totalt 3226 medlemmer i Norge. Cirka 100 av dem er fra Rogaland.

Mer fra Dagsavisen