Kultur

– Hun må komme på banen raskt

Frp vil skrote bokavtalen, og har støtte i Oslo Høyre. Nå må kulturministeren komme på banen og fjerne usikkerheten for bokbransjen, mener Ap.

– Jeg forutsetter at kulturministeren avviser Ib Thomsen og Frps utspill. Hun må komme på banen raskt nå så bokbransjen slipper denne usikkerheten, sier kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Arild Grande.

Det var i gårsdagens Dagsavisen at kulturpolitisk talsperson i Frp, Ib Thomsen, tok til orde for at Stortinget bør ha en ny diskusjon om avtalen som gjør at bokbransjeaktører kan selge nye bøker til en fastlagt pris det første året etter utgivelse. Gjennom bokavtalen blir bokbransjen unntatt fra konkurranselovgivningen som forbyr denne typen prissamarbeid. Begrunnelsen er at man vil sikre bokbransjens inntekter, og unngå prisdumping og bestselgerfokus.

LES OGSÅ: Varsler angrep mot bokavtalen

Delt Høyre

Medlem av kulturkomiteen på Stortinget, Kårstein Løvaas (H) påpeker overfor Dagsavisen at det ikke vil være flertall i Stortinget for å skrote bokavtalen, når den utløper ved nyttår. Han forteller at Høyre ser for seg en reforhandling av avtalen.

Men i 2014 vedtok Oslo Høyres årsmøte en uttalelse kalt «Slipp leselysten fri», der de tok til orde for å fjerne bokavtalen og gå inn for fri prisfastsettelse av bøker. Dagsavisen får bekreftet at dette fortsatt er Oslo Høyres standpunkt.

– Vi vil gå inn for fri prisfastsettelse av bøker. Regjeringen skal evaluere bokavtalen, og vi håper resultatet blir økt liberalisering av bokmarkedet. Det er den veien regjeringen har gått ved å oppheve bokloven, og erstatte den med en frivillig avtale. Vi mener fri konkurranse vil komme forbrukerne til gode gjennom lavere priser på bøker, sier Saida Begum, leder for kulturfraksjonen i Oslo Høyres bystyregruppe.

Om Høyre på Stortinget vil gjøre endringer i dagens avtale, er imidlertid usikkert.

– Dagens ordning fungerer, men mulig det er rom for enkelte justeringer, sier Løvaas.

Boklov

Dersom debatten om bokavtalen dukker opp i Stortinget igjen vil Arbeiderpartiet vurdere å foreslå å gjeninnføre bokloven, som regjeringen reverserte i 2013.

– Jeg er redd for en ny debatt der også bokavtalen settes på spill. For å sikre forutsigbarhet for bransjen vil det være mye bedre å lovfeste fastprisen. Å fjerne denne vil være katastrofalt da det truer inntektene til forfatterne, vi vil få færre utsalgssteder, og det vil bli vanskeligere å utvikle nye forfatterskap. Dessuten tror jeg ikke forbrukerne vil tjene på det: Bestselgerne blir kanskje billigere, men de smalere titlene vil bli vesentlig dyrere, sier Grande.

Dagsavisen har forsøkt å innhente kommentar fra kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), uten hell.

LES OGSÅ: Dette gjør norsk bokbransje feil

- Vil evaluere

Statssekretær i Kulturdepartementet sier imidlertid at de vil avvente evaluering fra bokbransjen før de bestemmer seg om ny avtale.

– Vi i Kulturdepartementet skal ha et møte med avtalepartene i nærmeste framtid. Den gjeldende forskriften om unntak fra konkurranselovgivningen er midlertidig, og i bokavtalen heter det at den skal evalueres. Den evalueringen er vi spente på.

Det sier statssekretær i Kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen (H). Han mener regjeringen må finne et «balansepunkt mellom kulturpolitiske hensyn og konkurransepolitikken».

- I så måte er en bokavtale bedre enn en boklov. Men vi vil se på evalueringen før vi konkluderer, sier han.

At det er avtalepartene, altså bransjeorganisasjonene som ønsker videreføring av avtalen, som evaluerer den selv, ser han ikke som problematisk.

– Det vil bli interessant for oss å se hvordan avtalen blir vurdert av partene. Så må vi se resultatet av det opp mot bestemmelsen om unntak fra loven, sier Fredriksen.

LES OGSÅ: Nedgang for skjønnlitteratur

Mer fra Dagsavisen